Marianne Elisabeth (39) tunnistab, et oli kogu aeg kandnud südames teadmist või unistust, et tal on kolm või neli last ja ehk tulevad kunagi isegi kaksikud. Kui esimene ultra­helisse minek kätte jõudis, oli ta elevil. “Hetk, kui nägingi kahte tillukest imet ja kuulsin tuksumas kahte väikest südant – see oli õnnis tunne. Kui midagi väga soovid, siis see võibki täide minna! Meie suguvõsas pole kaksikuid varem olnud.”

Nii alustasid Marianne, ta kaasa Urmase (44) ja vanema venna Klen-Tristeni (10) juurde teed kauaooda­tud, praegu juba kümnekuused kaksikud Mirtel ja Mirell.

Otsi abilisi

Marianne sõnul on lähedaste abi eriti vajalik alguses, kui beebid on päris väikesed ja olukord kõigi jaoks uus. “Hea oleks leppida juba enne laste sündi abilistega kokku, kes saab millal abiks olla,” soovitab naine. “Minu kindel soov oli, et võtan endale kodusoleku ajal abilise, kes kolm korda nädalas lõunaune ajal kaksikuid vankriga jalutab, ning palkan koristaja, kes käib üle kahe nädala ja lööb kodu läikima. Eks igapäevased koristustööd ja muud toimetused jäävad ikka enda teha, aga vanem laps vajab samuti tähelepanu ja oma aega vanematega.” Alguses oli Mariannele ämm kaks nädalat abiks ja seejärel käis oma ema. Väikseimgi abi oli nii vajalik ja teretulnud!

Marianne kinnitab, et nii nagu kõik vanemad, vajavad ka kaksikute ema-isa oma aega. “Muidugi saaks ka ilma hakkama, aga keegi ei taha ju näha pidevalt väsinud ema ja mossis isa. Oluline on anda vanematele natuke aega ka teineteise jaoks.” Veel soovitab ta uurida, kas kodu ligidal saab käia beebidega võimlemas – võimalus end kodust väljas tuulutada annab energiat kõigile. Ning pärast füüsilist koormust magavad beebid eriti hästi!

Loe veel häid nippe ja soovitusi kaksikute emalt, kuidas kaksikutepere elu korraldada ja ämmaemandalt, kuidas kulgeb rasedus kaksikutega!