Tegelikult see lõbustab Maarikat (34), kui mõnes ametiasutuses oodatakse temalt iseteadlikku järsku suhtumist. Nii nagu “Õnne 13” Uuevariku miniale Anule omane. Jaen Joonatani (1 a 4 k) sünni järel pole Maarika telesarjast eriti eemal olnudki, sest temaga samal ajal – üllatus, üllatus! – oli käima peal ka seriaali-Anu.

“Anu on järsk, sina ei ole,” arvab kaasa Jaak. Mees meenutab naerdes, kuidas ta õel sõbranna külas käis ning Maarika-Jaagu pulmapilti nähes hüüdis: ­“Mi-is, su vend elab koos s e l l e bitch’iga?” – “No ma ise ei arvaks, et ta bitch on,” muigab Jaak. “Õde vabandas, et tegelikult täitsa tore inimene.”

Praegu on Anu tegemisi seriaalis siiski pisut harvem näha. Võtted on Tallinnas pühapäeviti, kuid igal teisel nädala­vahetusel on Maarikal pealinnas ka kool ning ajad kattuvad. Näitlejatar õpib Põlistarkuse ja Rahva­ravi Koolis sünnitoeta­jaks! 

Jaak tõuseb äkki püsti, kuulatab ja käib uurib, kas vahepeal õue magama viidud Jaenil on ikka magus uni. Poiss magab mitte kaugel sõprade kingitud õunapuust, mille alla vana kombe kohaselt platsenta maha maeti. Ikka austusest – oli ta ju kõik need pikad kuud emaüsas olevat last toitnud.

Unistus luua lapsele ja endale kõige mõnusam võimalik sünnikogemus läks Maarikal täide. “Täiega!” kinnitab ta. “Minu meelest haiglas sekkutakse liiga palju, selle asemel et jälgida. Samas on see väga okei, kui inimene tunneb end just sünnitusmajas turvaliselt.”

“Sünnitoetaja või ämmaemand on terve aja sinuga sind jälgimas. Ta ei käi teiste patsientide juures ega lähe vahepeal koju põhjusel, et vahetus lõppes. Seega ta oskab su seisundit hinnata. Kui midagi kiiva kisub, on see tavaliselt ammu enne näha ja turvalisel hetkel minnakse haiglasse.”

Maarika on rahul, et kodusünnitus on seadus­tatud ja abiks käivad ettevalmistuse saanud ämmaemandad, ainult sünnitoetajat üksi ei julge ta soovitada. Maarika enda ämmaemand saabus umbes tund enne Jaeni tulekut. Kui beebipoiss kümme minutit enne ühtteist õhtul vanni vupsas ja Marika ta sülle võttis, võis Jaak kuulutada: “Nonii, tüdrukunimesid me enam mõtlema ei pea!” Varem oli neile öeldud, et sünnib tüdruk, tuli aga poiss.

Loe külaskäigust Maarika ja Jaagu juurde Pere ja Kodu jaanuarinumbrist!

Vaata, millest uues numbris veel juttu on SIIT