Laura Kõrvits. “Oi, kui tubli sa oled! Nii-nii tubli!” Neid toreda porgandihäälega öeldud lauseid olen viimastel kuudel ilmselt kõige rohkem kasutanud. Sest mida sa ikka ütled, kui laps esimest korda keerab, varbad suhu paneb või pehme mänguasja läbimärjaks närib...Ja kuigi lapsega kodus olla on puhas rõõm, siis viimasel ajal olen ma tundnud, et hommikust õhtuni ainult endast generatsiooni võrra nooremate inimestega suhtlemine muutub üsna väsitavaks."

Mihkel Raud. "Iga ilusa asjaga kaasneb vähemalt kümme koledat, lastega peres igatahes. Kuidas elada kodus, mis on koguaeg segamini?"

Elis Aunaste. "Nuputan pidevalt, ­kuidas ­argihallust ületada. Laste kooli- ja trennipäevad kipuvad venima pikaks, aega rahulikuks kolmekesi olekuks kipub jääma väheks. Elu enda kergitatud küsimused on siin suureks abiks..."

Pereema Katrin Urbala-Varusk (35) liigub toa ja esiku vahet aeglasel sammul, vahepeal jalale justkui kindlat toetuspinda otsides, ning palub pisipojale Lukasele (2,5) kombekat selga pannes oma ema appi. Varem sai tõtakas naine kõigega ise hakkama. Ent ligi aasta tagasi muutus kõik. Ta sai ootamatult vähidiagnoosi.

Kas avaldada lapsele väiksest peale kogu tõde jõuluvana kohta? Või toita ta imedeusku viimse hetkeni, mil ta küsib ise: “Kuule, jõuluvana pole ju tegelikult olemas? Aga kes siis kingid toob?” Kas me ise terroriseerime oma lapsi, rääkides terve detsembri, et “headel” lastel käivad päkapikud, aga “halbadel” mitte. Mihuke stress see lapsele on!

Kui sussi sisse kommi poetada ei taha, siis mis on alternatiivid? Kogusime päkapiku abiga ideid, mis lastele rõõmu teeks ja päkapikke pankrotti ei viiks.

“Pidin iga kord sõbrannadega välja minnes väikese venna kaasa võtma. Olin 7–8aastane ja soovisin teistega ringi joosta, kuid selle asemel pidin vennaga liivakastis istuma,” mäletab Kerlin oma lapsepõlvest. Kas suuremad lapsed peaksid väiksemaid kantseldama?

Marten Altrov (27) on kõrgelt hinnatud klarnetist, kuid tema tütar Nora (1a 8k) on isast vaat et tuntumgi veel, mängides filmis “Võta või jäta” lapspeategelast. Lähme neile külla!

Kärgperes soovib peale sinu lastega pühi veeta veel hulk inimesi – ka ekskaasa ja tema lähedased tahaksid ju väikestest särasilmadest jõulutunnet püüda. Miks mõnes kärgperes lähevad pühad ladusamalt ja teises puhkeb pühade ajal tõeline sõda?

Jõulustress konkureerib detsembris jõulurahuga. Miks meil ei õnnestu aasta lõpus häälestuda rahulikumale lainele, mis vastaks jõulude tegelikule sisule? Anname nõu, kuidas taltsutada jõulustressi ühe lihtsa nipi abil.

Sigrid, Martin ja Oliver Peica elavad Horvaatias Cresi saarel. Katoliiklikul maal on jõulud aasta tähtsaim püha ja jõululaupäev lõpeb öise missaga. Kui kell lööb keskööd, soovitakse kõigile: “Sretan Božić!”*Sigrid Suu-Peica (39) tee Cresi saarele on omaette seiklus. Seda vahendab meie kaasautor Hille Hanso.

Päkapikud, jõuluvanad, lahked sugulased ja vanavanemad, ema sõbrannad ja isa töökaaslased – kõik nad teavad, et lastele maitsevad kommid. Ja kui on jõulud, siis võib ju laps ometigi kommi süüa nii palju, kui sisse mahub? Või siiski mitte? Mida magusaliig lapse tervisega teeb ja mis on head alternatiivid?

“Kätte jõudis 9. oktoobri õhtu, mil tundsin, et juba täna öösel võin kohtuda oma beebiga. Kell 2.30 helistasin fotograafile: veed tulid ära ja oleme haigla poole teel!” Laura Vesiloik (26) kirjutab, miks ta otsustas kolmanda tütre sünni juurde paluda ka fotograafi.

“Olime Ruubinile näputoitu pakkudes valmis selleks, et ees ootavad juustesse kleepuvad makaronid ja lendavad lihapallid. Õnneks polnud segadus üldse nii suur ja lapsel oli rõõmu palju,” kirjutab Anett Kutti (30), armastatud näputoidublogi autor. Kui olete lisatoiduga alustamas, loe kindlasti!

Kuidas saab külmast põhjamaalasest kuu ajaga naerusuine hipi, kes igale vastutulijale kuninglikust pisikust nakatudes lehvitama asub? Maakera kuklapoolele põrutanud Piia ja Hendrik, Marta vanemad, teavad vastust! Nad seiklevad lapsepuhkusel laias maailmas.

Ühes Kalamaja vanas roosas puitmajas otse viilkatuse all asub kodu, mis on ka aasta kõige pimedamal ajal maailma kõige hubasem koht. Uksel tervitab tulijat koer Mate, perenaise king hambus. Just siin saigi filmi “Eia jõulud Tondikakul” stsenaarium viimase lihvi. “Me ise ka naerame, et meil on kõik kohad siin Eia-filmi märke täis,” muigab Anu Aun (38), filmi autor ja režissöör. Film on paljuski inspireeritud tema enda pereelust. Lähme neile külla!

Näitlejad Klaudia Tiitsmaa ja Vallo Kirs sõitsid sünnitusmajja peaaegu otse Rakvere teatri peolt. Koju minnes naljatas Vallo: “Nüüd lähme sünnitama!” Kodus tulidki veed ja pisipoeg sündis järgmisel õhtul.