Mihkel Raua kolumn. Pole midagi hirmsamat kui perepuhkus. Ma ju tean, et kui olen lastega nädal aega reisil vaevelnud, kulub taastumiseks vähemalt kuu. Saatke mind lastega puhkusele ja ma tahan kuue tunni pärast tööle tagasi! Tegelikult muidugi on perega koos reisimine tore, kõigist katsumustest hoolimata.

Elis Aunaste kolumn. Ikka ja jälle need emad! Võid ju nende liigseid telefonikõnesid miljon korda ignoreerida ja kõiki uudishimulikke korduma kippuvaid küsimusi kiruda, ent vajalikul hetkel on nad mingi ime läbi siiski olemas.

Erki Pärnoja alustas isana puhtalt lehelt. “Mul on alati olnud ettekujutus, et peres peaksid olema lapsed. Just nimelt mitmuses, lapsed, kuigi kasvasin ise üksiku lapsena,” sõnab muusik Erki Pärnoja (34). "Olles kasvanud isata, puudub mul küll konkreetne isa-eeskuju lapsepõlvest. Seega võiks öelda, et alustasin oma isateed puhtalt lehelt ja loominguliselt."

Miks imelise beebi sünd vahel lahku ajab? Statistika näitab ja terapeudid kinnitavad – üle poolte abieludest lahutatakse lapse esimese kolme eluaasta jooksul. Kes ei lahuta, need satuvad suure tõenäosusega kriisi. Miks viskab imearmsa beebi sünd paarid kriisikoldesse? Tegelikult on sellest väljapääs! Ja see väljapääs ei ole lahutus.

Mida suvel lastega Pärnus teha? Seda soovitavad lavastaja ja näitleja Kaili Viidas ning kirjanik ja õpetaja Ott Kilusk. “Äkki me jätame oma suure pere ja tiheda töösuvega pisut hullumeelse mulje?” muretseb lavastaja ja näitleja Kaili Viidas, kui suvises Pärnus neile küllaminekut klapitame. Tõsi, suvepealinnas ei mõtle just paljud tööle. Eriti kui elu kolme väikelapsega on niigi... paras töö! “Hullumeelsust” ei reeda aga miski. On südasuvi, sulnis pühapäeva õhtupoolik. Päike sirab taevas, leebe tuul keerutab juukseid ja jahutab meelt – Pärnu! Puhkajate meelevallas kesklinna külje all, jalutuskäigu kaugusel jõest, asub armas hubane puumaja. Seal elavadki Kaili ja Ott ning nende kolm tütart – kolmene Emili ja kaheksakuused kaksikud Leenu ja Lauli.

Kas vaevu kolmekuuse beebiga reisile minna on hullus? ETV saatejuht Martin Veisman (33) käis ja jagab nüüd oma pere kogemust.

Eksperiment: Nelja-aastane viis päeva metsalaagris. “Emme, sa oled minu südames!” ütleb vapper nelja-aastane ja kallistab mind kõvasti. Sama kõvasti hoian oma pisaraid tagasi ja kallistan vastu. See on meie pere jaoks esimene kord nii pikaks ajaks ühest pereliikmest eemal olla. Kui ma pool aastat tagasi kuulsin, et mu nelja-aastase tütre lasteaed plaanib igasuvist viiepäevast metsalaagrit, tekitas see kõhedust. Võtsin kiiresti seisukoha, et mu laps pole selleks valmis. Aga kes tegelikult valmis polnud, tema või hoopis meie, ema ja isa?

Riburada sündinud lapsed. Kui sõbrad-tuttavad said teada, et oled äsja jalgele tõusnud beebi kõrvalt uuesti rase, hoiatasid nad tõenäoliselt, et ees ootavad pöörased aastad. Algul võis tunduda, et nad liialdavad, kuid pärast pesamuna sündi selgus, et eriti vist mitte… Siin on nipid, kuidas elu lihtsustada, et seda vahvat aega maksimaalselt nautida, kui lapsed sünnivad riburada!

Ela prügivabalt, säästad raha. Kuidas on seotud prügi hulk sinu majapidamises ja pere õnnetase? Prahi kogus ja igakuine eelarve? Saa tuttavaks, see on Bea Johnson, kahe teismelise poja ema ja paljude jaoks guru, kelle pere kogemus rabab ja valgustab. Nende pere aastane prügikogus mahub... tillukesse purki!

1,5-aastaselt lasteaeda - vara või paras? Kui vanemapalk saab läbi, ei jää sageli muud üle kui laps õrnalt üle sõimeläve lükata. Aga kas ta on ka selleks valmis? Kaalume poolt- ja vastuargumente.

Margus Tsahkna beebipere. Perekond Tsahknad on läbinud sõna otseses mõttes suure puhastustule ning naudivad nüüd neljandat kuud beebiidülli pesamunaga.

Kui palju värskeid marju kannatab beebi kõht? Milliseid marju ja kui palju talle pakkuda?

Kurnav kurguvalu suvel. Isegi keset kõige ilusamat suve tuleb nii mõnigi põnn vanemate meelehärmiks karuse kurguga lagedale. Kas süüdi on külm jäätis ja jahedad joogid? Kuidas vähemalt soojal ajal ägedast kurguvalust pääseda?

Perepuhkus - illusioonid ja tegelikkus. Ideaalis on puhkus aeg, mil vaim ja keha lõdvestuvad, et lubada endale uusi ja meeldivaid elamusi. Kui vaatad sotsiaalmeedia postitusi, näikse see kõikidel teistel õnnestuvat – peale sinu, tõded nukralt! Võti rahuldavaks puhkuseks on tegelikult lihtne.

Viimane suvekuu on käes. Siit leiad ideid, kuidas oma pere suvelõppu meeldejäävaks muuta.