“Ootasime huviga, kuidas last kasvatama hakkame, kui ühe katuse all elavad perfektsionist ja manuaalimees,” naeravad näitlejanna Adeele Sepp ja kitarrist Jaan Jaago, kes said septembris väikse Salmeli vanemaiks.

Kui ema on haige

Kes poleks näinud ringlemas meeme sellest, kuidas haige mees juba temperatuuriga 37,2 suremas on, kuid 38,5kraadine naine vapralt tolmuimejaga põrandaid üle võtab ja lapsi söödab. Laura Kõrvits pani kirja, mis saab kodusest elust, kui emme haigeks jääb. Ja see üllatab teid!

Elis Aunaste: Kui kaua me veel koos elama peame?

“Emme, viiul meeldib mulle palju rohkem kui sina,” teatas Lydia ükspäev otsustavalt.
Talve selgroog on murtud. Päikese pikem kaar taevas venitab valguslaigukesed kohati juba päris helgeks, aga ega üks tulehargist ema ­sellest kuigi palju pehmemaks ei muutu...

Kuidas lapsest Hollywoodi täht teha

Minu lapsed räägivad inglise keelt igasuguse aktsendita. Ma pole neile Hollywoodi karjääri planeerinud, selleks olen ma liiga elukogenud. Kuid nad elavad juba kolmandat aastat Ameerikas ning kiirus, millega mu lapsed inglise keele omandasid, tekitab siiani hämmingut, nad teavad sõnu, mida nendevanused ei peaks teadma, kirjutab Mihkel Raud.

Minu oma! Anna siia!

“Tulge meile Rupertiga külla! Joome teed, las poisid mängivad,” meenutab Diana Luik kutset sõbrannalt. “Võtsin selle vastu puigeldes ja paraja ärevusega. Midagi head siit ei tule, tundsin juba ette. Ees ootab Mahtra lahing!” Kas kahene põnn peaks suutma mänguasju jagada?

Meie erakordselt vapper, ilus ja osav beebitüdruk

“Miina on meie teine beebi. Kohe raseduse algusest olime suurema jälgimise all, kuna esimene tita sündis liiga väikesena. Sellele ehmatusele, mis meid vahetult pärast teise lapse sündi tabas, ei viidanud aga miski,” kirjutab Liisi Nkonde.

Ühe katuse all instastaariga

Trenn-paar päevas, koolis viied, Instagramis 13 000 jälgijat – saage tuttavaks 12aastase Marie-Liset Tautsiga.

Maalilised argimaastikud

Kuidas see neil küll nii kähku käib? Kuidas nad – meie armsad pätud – seda suudavad? Toas on hetk vaikust ja… põranda on vallutanud plastiliiniga segatud keedumunad, “ellu ärganud” mähkmed, lumised saapad, täispissitud püksid, peeneks hekseldatud WC-paber, makaronid, jahu. Guaššvärvid, huulepulk, hommikune kaerahelbe­puder ja koeratoit. Tühjast tüli kahe minutiga! Kas tuleb tuttav ette? Kogu argipäevasegaduse pildistas üles Hele-Mai Alamaa.

Hea elu võti

Vanemate ootused ja ambitsioonid sünnivad salamisi. Suusad all ja juba on laps tulevane Kristina Šmigun, sai pallile pihta – Mart Poom! Kaire Talviste kirjutab lapsevanemate ootustest ja rõhutab: laps pole mini-sina!

Lapsed käes, seksiga asi ühel pool?

“Mis seks? Lapsed on ju tehtud,” viskavad värsked emad-isad vahel nalja. Tegelikult on asi naljast kaugel. Eneselegi märkamatult hakkame seksi kadudes teineteisest igas mõttes kaugenema.
Mis siis aitaks pärast laste sündi intiimsust hoida?

Beebi sünd lõi päevad sassi

“Mul on eluaeg olnud üpris korrapärane tsükkel, 31 päeva. Pärast teise lapse sündi paiskus aga kõik segi ja mingit regulaarsust pole siiani,” kurdab kahe väikelapse ema Johanna. Miks see nii on? Millal tsükkel pärast laste sündi ometi kord taastub?

Unekool, mida ei soovita kellelegi

“Kui olin üheksa kuud igal õhtul last magama kussu­tanud, otsustasin, selg beebi kiigutamisest valus, et ei jaksa enam. Panin ta võre­voodisse, sulgesin ukse ja nutsin koos lapsega,” kirjutab Mariann Kippar (26). Jagame soovitusi, kuidas aidata beebil magama jääda, ilma teda traumeerimata?

Arstid päästsid meie elu

“Äkki oli sünnitustuba arste täis. Nad rääkisid keisrist. Kuulsin, et lapsel on ebamugav ja pean pressima, muidu on tagajärjed karmid ning beebi ei pea vastu,” jagab Vilvy Tikerpäe (29) oma sünnituslugu.

Vedelik sisse, aur välja!

Kuuma kartulipoti kohal enam keegi lapsele auru ei tee – hoopis inhalaator toob jaheda auruga ohutu leevenduse nohule ja köhale. Milline masinatest aga tõsisemate haiguste raviks sobib, on omaette teadus. Tegime põhjaliku uurimistöö ja aitame sul õige leida.

Pereköök

Kui pisipere hakkab teistega ühes lauas sööma, asuvad vanemad tihti jändama mitme pajaga. Kuidas aga sättida nii, et kõik saaksid süüa ühte toitu? Pakume välja idee, kuidas tekitada beebitoidust gurmee-eine, mis sobib ka vanemaile. Lisaks jagame retsepte, mis mudilasi aedvilju sööma meelitaksid.

Vanemapuhkus kui treeninglaager

TV3 uudisteankur Marek Lindmaa otsustas töö ootele panna ja võttis kolmeks kuuks isapuhkuse. “Puhkusest on muidugi asi kaugel,” muigab mees, kes saab nüüd väga hästi aru, kui suur koormus kaasal Margel kodus on.

Kuidas uus keel end meie perre lõikas

Berliinis elav kunstnik ja illustraator Tiiu Kitsik meenutab hetke, kui ta tütar ootamatult saksa keelt rääkima hakkas. “Mida see geschnitten tähendab?” küsin mehelt hommikusöögilauas, ise leivakotilt silti lugedes. “Lõigatud!” torkab neljane Lee käega lõikamist matkides vahele. Nii, nüüd see siis juhtus, laps on uut keelt õppides minust vuhinal mööda pannud!"

Lasteaia lõpp juba paistab

Lasteaia lõpupidu on lapsele kõige-kõige tähtsam päev enne kooliminekut. Vanemale on see aga väljakutse, mis paneb proovile nii korraldusoskuse, rahakoti kui ka suhted rühma teiste vanematega. Jagame soovitusi lasteaia lõpupeo korraldamiseks nii, et lapsed oleksid õnnelikud ja rahakotti auk ei tuleks.

Meie seiklused kääbikute maal

“Uus-Meremaal muutub ilm sama tihti, nagu Marta vahetab sokke, ehk pea iga päev,” tõdevad Piia ja Hendrik Osula. Kokku veetsid nad sel kaugel maal vulkaanide ja liustike vahel seigeldes viis nädalat ning vahetasid kodu 20 korda.

Šveitsis ülesmäge

Kuidas eestlanna Aire ja kurd Kamal Albrecht lõid Šveitsis oma firma, mis pakub nüüd tööd teistelegi sisserändajatele, sellest kirjutab Hille Hanso.

Epp Petrone muinasjutt lastele sõprusetaime kastmisest

Kas sina tead, mis tunne on, kui sul on sõber? Selline väga, väga hea sõber, kellele saad mõelda, kui õhtul magama lähed. Et mida te kõike saate teha homme ja ülehomme ja siis, kui suvi tuleb.

Juhatuse koosolek kodudiivanil

Armsate loomapiltide ja kodusisustusdetailide poolest tuntud perefirma Lucky Laika vedajad Olivia ja Tarieli Lipartia näitavad ette, kui tore on koos töötada ja samal ajal lapsega kodus olla.

Mõnusat veebruarikuud uue ajakirja seltsis, armas Pere ja Kodu lugeja!