Elis Aunaste lahkuminekust. “Vaadake, lapsed, nüüd on nii, et kui te suvel koos emmega Eestisse lähete, siis pärast seda me enam koos ei ela...”

Uus aasta algas näitleja Kaspar Velbergi jaoks uue rolliga elus – jaanuarist on nad koos Liis Pokineniga pisikese Liliani vanemad. Kuidas neil uues rollis läheb?

Eelmisel sügisel üle aastate taas NUKU teatriga liitunud ­Leino Rei ammutab inspiratsiooni ka koduseinte vahelt. Esimene tagasisidegi teatritööle tuleb oma “isiklikelt” kriitikutelt ehk lastelt. Leino (46) ja tema abikaasa Ave-Marleeni (41) perre kuuluvad kaks ühist last – tütar Loviise (4) ja poeg Johannes (11) – ning Leino täisealised tütred Adeele (18) ja Riin Lisett (25) varasemast abielust.

Mihkel Raud meenutab lapsepõlvesuve. Mu isa oli tuntud lastekirjanik ja ta tunti igal pool ära. Igal kevadel tellis mu isa takso ja läks perele suveks puhkepaika otsima. Isa astus taksost välja ning kukkus sõna otseses mõttes juhuslikele ustele koputama. “Kas te suvitajaid võtate?"

Kas vanaemad elavad veel õunapuu otsas? “Oleks mu lastel vähemalt üks vanaema või vanaisa, kelle juurde saaks lapsed suvel minna!”
“Minul on, näe, kaks vanaema-vanaisa, aga lapselaste jaoks pole aega kellelgi – kõigil omad tööd ja toimetused.”
“Minu laste vanaemad-vanaisad võtavad põnnid rõõmuga enda juurde, kuid koju tagasi tulles on lastel ununenud kõik kodused reeglid ning käsi-jalgu ilmestavad allergiapunnid, mis tingitud rohkest magusa­söömisest.”

Paljud vanemad ei oota suve rõõmsa elevusega, vaid pigem murelikult, sest olukorda “ise tööl, lapsed koolist-lasteaiast priid” pole sugugi lihtne lahendada. Mis on variandid?

Mida teha, et pinisevad-põrisevad putukad meie kõige pisemaid ei torkaks? Ja mida teha, kui mõni neist leiab võimaluse – nad leiavad! – oma astel õrna naha sisse pista? Ja kuidas kaitsta end ohtliku allergilise šoki eest, mida võib põhjustada herilasehammustus?

Kaardistame rannad, kus väikelastega mõnus! Lapsi tõmbab vee äärde kui magnetiga, pilvitu taevas ja kõrgustesse ronivad soojapügalad pole seejuures nii olulised. Avasta oma väikeste rannalõvidega uusi kohti – ka siis, kui mõni päev tuleb ujumisriiete asemel selga tõmmata dressid!

Kogusime tuntud inimestelt inspiratsiooni, mida puhkusepäevadel ette võtta. Ehk leiad siit mõne idee, kuidas oma pere seniseid suvetraditsioone värskendada.

Kuidas aidata last, kes pole päris tavalise käitumisega ning kelle õpingud ja suhted on sellest häiritud? Kuidas muret ära tunda? Milline peaks olema kodu ja kooli koostöö ning kellelt otsida asjatundlikku abi?

Ta on 12aastane tüdruk, kes on lõpetanud “eliitkoolis” 6. klassi väga heade hinnetega. Kasvab koos jõukal järjel vanematega. Tüdruk satub haiglasse. Üledoos – kanep, üle pritsitud rotimürgiga.

Merle Liivak. Kurnatusest ja noore vanema infoküllusest on juhtunud meie peres nii mõndagi. Küll on mees lapse autosse magama unustanud, küll olen mina käinud lastega poes ja koju jõudnud ilma poekotita. Jah, ükskord suutsime isegi lapse lasteaeda unustada. Aga teistel, kuidas teistel on? Kas neil juhtub ka?

Lähme telkima! Pere ja Kodu uuris, milliseid uuenduslikke ja huvitavaid telke pakutakse. Vihmaloigus kaasaegses telgis ei ärgata, pigem meenutab see tuba.

Kui palju kordi lubasid endale enne laste saamist, et sinu jaoks ei muutu beebikaka küll mingiks jutu­teemaks? Nüüd siis näed, et oled endale valetanud – beebi­ema jaoks on kaka alati jututeema, ja veel üsna oluline!

Kuidas harjutada last potil käima? Mis vigu vältida ja millised on suurimad väljakutsed?

Lapsepuhkusel isa pihtimus. Mida aeg edasi, seda rohkem tundub mulle, et kodune isa on mingi mütoloogiline tegelane, kes eksisteerib vaid kirjanduses. Aga me oleme ju päriselt olemas ja meiega peab arvestama! Ärge muretsege, ma ei hakka (praegu) mingeid õigusi taga ajama, vaid üritan inimeste stagneerunud mõttemaailma avada.

Anneli, Eleri, Helen, Katre, ­Evelin ja Kätlin moodustavad vahva sõpruskonna, mis sai 13 aastat tagasi alguse interneti jututoast. Selle aja jooksul pole olnud päevagi, kui vähemalt osa neist poleks omavahel suhelnud. Tänapäeval tekivad beebigrupid otse Facebooki.

Gordoni Perekooli koolitaja Kaileen Mägi: "Skeptikuna ei usu ma niisama lihtsalt ühtegi asja, aga Gordoni perekoolis õpitu tõepoolest toimib. Tundsin, kuidas mul läks suhtlemine lihtsamaks, ehkki lobeda suhtlejana polnud mul erilisi probleeme ennegi. Ütlen ikka, et mul on elu enne Gordonit ja pärast Gordonit. Päriselt ka!” Kuidas see siis toimib? Muuda ka oma elu!

Nutiseade nõuab pidevat tähelepanu nagu vastsündinu – muudkui piiksub, piniseb, helendab ja virvendab. Kuigi sa ei pea tal mähkmeid vahetama ega talle rinda andma, reageerid ikkagi kohe. Mida aga teeb su nutisõltuvus beebile?

Panama kübar, troopika, kirju rahvastik ja tähtis kanal on mõned märksõnad, mis väikest Kesk-Ameerika riiki kirjeldavad. Ragne ja Yair Torres nimetavad seda värvikat maanurka oma koduks. Mõlemad olid saanud 1999. aastal Soomes õppimiseks stipendiumi. Ragne (38) õppis humanitaar­aineid, Yair (43) rahvusvahelisi suhteid. “Armastus. Punkt,” võtab Ragne mälestuse sellest ajast kokku.