Meie pere avastas mullu talvel, et Lapimaal on palju muudki põnevat teha kui jõuluvana külastada. Kui meie tähtsaim unistus oli õppida pojaga nelja päevaga Ruka suusakeskuse laugjamatelt mäenõlvadelt laskudes püsti jääma, siis esimese päeva õhtuks oli selge, et eesmärk on täidetud – Kevin liugles uljalt alla juba punastest nõlvadestki.

Nii jäi meil aega ka teisi talvemõnusid nautida: püüda jääaugust kala, teha lumeskulptuure, sõita koerarakendi ja põhjapõtradega, käia räätsamatkal. Imetleda virmalisi, süüa püstkojas suppi ja vaadata ikka jõuluvana elamine ka üle. Kõik oli seal­samas, vaid 20 km raadiuses Rukalt. Nii et kui Eestis lund napib, on see super paik lastega talve­mõnusid nautida

Ulvi

.

Uiskudega rappa

Viimastel aastatel on popp uisutada rabajärvedel. Olen minagi selle toreduse järele proovinud... uhhhh, tõesti imeline! Kas siis täiesti tavaliste uiskudega või metsa­uiskudega, mõlemad sobivad. Lihtsalt tuleb ilmaolusid peale passida. Raba on lage, tuul keerutab lume minema, järved on mõnusalt siledad. Facebookist leiab ka korraldatud uisumatku, neidki julgen soovitada. Nii et uisud kotti, lapsed sappa ja rappa!

Hele-Mai


.

Ütle uuel aastal lastele jah

Lapsed soovivad ennast ja maailma avastades katsetada palju sellist, millele vanemad esimese hooga EI ütlevad. Mina soovitan neile vahel hoopis JAH öelda. “Emme, vaatame kahekesi õudukat?” – “Jah, muidugi!” Ja ongi meil nüüd noorima tütre Mirelliga (13) kollifilmi­vaatamise õhtud. Piilume diivanil üksteise kaisus istudes pleedi tagant koledamaid kaadreid ja hoiame käest. Käisime isegi grimmikunstniku juures haavade ja armide tegemist õppimas.

Keskmisele tütrele Irisele (15) ütlesin JAH, kui ta teatas, et soovib oma tumedad kiharad heleroosaks värvida. Nüüd on meil iga kuu kodus juuksurisalong, kus tema paksudesse juustesse kas suhkruvatiroosat, õrna lavendli­lillat või pehmet virsikutooni lisame.

Eve

.

Minu soovitus sobib hästi just pühadejärgsesse perioodi. Oleme küll harjunud soovima rahulikke jõule, kuid iga pereema teab, et detsember on kõike muud kui rahulik periood. Sestap uue aasta algul võta aega iseendale – just-just, endale! Mitte perele, mitte sõpradele, aga iseendale. Saada lapsed kas nädalalõpuks vanavanemate juurde, kutsu lapsehoidja või tehke abikaasaga vahetust – kord sõidab tema nädalavahetuseks lastega ära ja siis sina. Ole üksi ning tee asju, mis detsembris päevakavva ei mahtunud. Mina näiteks kavatsen käsitööd teha ja lugeda, magada ja kuulata parimat muusikat.

Elin

.

Põgene spaasse!

Kui kodus väiksed lapsed ja väsimus silme eest pildi mustaks võtab, võib väike spaapuhkus imet teha. Katsetasin poja Pärdiga detsembris ära GOSPA beebiklubi ja – soovitan soojalt! Ujumistunnid võtsid kilkama ka hiljuti kaheseks saanud lapse, beebidel oli võimalik mõnuleda massaažis ning emmed said õppida beebimassaaži ja käia toitumisloengutes. Järgmine beebi­klubi on 16.–18. jaanuaril. Täpsemalt: www.gospa.ee.

.

Monica