Võiks arvata, et enda toitmisega ise tegelevad lapsed kaaluvad rohkem, aga see pole nii. Hoopis lusikaga toidetavate laste rühm oli see, mis maimikuikka jõudes tõenäolisemalt ülekaalulisusele kaldub. 63-st lusikaga toidetavast lapsest muutusid ülekaaluliseks 8, aga end ise toitvast 63 lapsest mitte ükski.

„See oli huvitav tulemus,“ ütleb uuringut juhtinud Inglismaa Nottinghami ülikooli psühholoogia abiprofessor Ellen Townsend. „Võib-olla loeb lusikaga toitmise puhul see, et vanem on valmistanud maitsva söögiportsjoni ja soovib selle kõik ka lapsele sisse sööta. Sel juhul tekib kiusatus püüda talle anda üks-kaks lusikatäit rohkem kui muidu.“

End ise vedelalt toidult võõrutavatele imikutele võivad uurijate sõnul süsivesikurikkad toidud meeldida, sest neid on lihtsam närida ja meeldivam süüa. Seda küsimust soovitakse rohkem uurida, et näha, kas ka rinnaga toitmine ja valivus toidu suhtes mängivad selles oma osa.

Kõnealune uuring, mis avaldati väljaandes BMJ Open, oli väike ja põhines vanemate meenutustel. Townsendi sõnul aga peaksid uuringu tulemused kinnitama vanematele, et lapsel endal tohib lubada toiduvaliku üle otsustada, juhul kui vanemad pakuvad talle toiteainerikkaid valikuvõimalusi nagu puu- ja juurviljad ning proteiini- ja rauarikkad toidud nagu keedetud munad või liharibad.
Hea uudis on see, et enamik lapsi olid tervislikus kaalus, sõltumata sellest, kuidas neid imikutena toideti.

Mis puutub Townsendi, siis tema hoidis parajasti süles oma üheksakuust tütart, kui talle täna Inglismaale helistasin. Ja mida see laps õhtuks sööb? „Ta istub täna meiega lauda ja sööb sealihaviile, keedetud ube, natuke magusat maisi ja ilmselt veidi kartuleid,“ ütleb Townsend.
Nagu paljudel vanematel, kellel on rohkem kui üks laps, ei ole temalgi aega lapsele eraldi menüü valmistamiseks. Ja tema lapsed paistavad rõõmuga söövat kõike, mis pere söögilaual leidub.

Allikas: Alkeemia.ee