2. Kuula tema muusikat
Autoga sõites lase temal plaat valida. Isegi siis, kui sa tema eelistusi ise eriti ei naudi, kuula, küsi tema lemmikbändi kohta. Tema muusikamaitse võib anda väärt infot tema hingeseisundi kohta, millest ta muidu sulle iialgi ei räägiks.

3. Kutsu ta sõbrad õhtusöögile
Korralda pubekale ja tema sõpradele õhtusöök, aga niimoodi, et ka nemad saavad menüü koostamises ja toidu valmistamises osaleda. Nii saavad nemad ed tähtsate täiskasvanutena tunda ja toiduvalmistamises kätt proovida ning sina saad heita pilgu oma lapse sellesse maailma, kuhu sind muidu ei lasta.

4. Kutsu ta sõber perekondlikule väljasõidule või puhkusele
See võib tunduda tüütuna, sest perekondliku koosviibimise eesmärk on ju koos perega olla, aga tegelikult võib see olla ainus viis, kuidas teismeline üldse viitsib sinuga koos midagi teha. Teismelistel on sõpradega palju põnevam kui vanematega ja kui sa ta sõpru hindad ja väärtustad, skoorid tema silmis tublisti plusspunkte. Ja lisaks õpid sa ta sõpru tundma, mis on väga kasulik – sa pead teadma, kes su lapse elus tähtsat rolli mängivad.

5. Tehke koos trenni
Püüa leida mingi spordiala, mida saaksite koos harrastada. Kui talle meeldib vibu lasta, jalgrattaga sõita või jalgpalli mängida, suru oma hirmud ja ebameeldivad emotsioonid nende spordialadega seoses alla ja proovi vähemalt. Siis on tema altim proovima midagi, mis sulle sobib ja nii kompromisse tehes leiategi midagi, mis teile mõlemale sobib.

6. Vaadake koos filme või sarju
Leppige kokku kindel päev nädalas, kus teete filmiõhtu või vaatate mingit sarja, mis teile mõlemale meeldib. Tee popkorni või teisi häid snäkke, kerige end diivanile teki sisse ja nautige head filmi. Hiljem saate sel teemal vestelda ja arutleda.

7. Käi tema spordivõistlusel või näiteringi etendusel
Ära maga maha ühtegi tema etendust või võistlust! Ta võib küll poosetada ja teha nägu, et teda üldse ei hvita kas sa oled kohal või mitte, kuid sisimas on ta siiralt õnnelik, kui sind tribüünil näeb! Pea aga meeles, et sa oled seal teda innustamas ja ergutamas, mitte kritiseerimas ja maha tegemas!

8. Tunne talle kaasa, kui tal on palju õppida
Suurt tööhulka on lihtsam vallutada, kui keegi mõistab ja kaasa tunneb. Hinda ja tunnusta teda selle eest, et ta on terve päeva koolis vaeva näinud ning nüüd peab ta ka veel kodus tohutult pingutama. Vii talle tass teed ja paar küpsist, tee pai ja küsi, kas saad kuidagi abiks olla, näiteks esseed läbi lugeda või matemaatika ülesandeid kontrollida.

9. Kallista teda iga päev
VÄGA OLULINE!!! Ei ole üldse tähtis, et su lapsuke on sinust peajagu pikem ja 50 kilo raskem – ta on ikkagi sinu laps ja vajab kallistusi iga jumala päev! Ja seda mõlema vanema poolt. Iga päev!!!

10. Kui kallistus ei sobi, siis jalamassaaž sobib kindlasti
Kui laps tõrjub su kallistusi, peaksid peeglisse vaatama – midagi pole teie suhtes päris õige. Aga ükski inimene ei suuda ei öelda jalamassaažile! Võta ta varbad pihku, kui õhtul telekat vaatate ja sa näed, kuidas ta sulab.

11. Lase tal sulle midagi õpetada
Tõenäoliselt on ta arvutiteemades sinust osavam. Või suudab ta su uue telefoni kiiremini tööle saada kui sina. Või teab ta lähiajaloost rohkem, sest ta on seda just koolis õppinud. Sul on temalt palju õppida. Lase tal aeg-ajalt end tähtsana tunda ja sulle väike õppetund anda!

12. Saada talle päeva jooksul sõnumeid
Muidugi võiksid ka helistada, aga teatavasti on see kohutavalt piinlik, kui ema helistab. Sõnumile saab ta rahulikult ja häbi tundmata vastata.

13. Hammusta keelde!
Su laps ei ole täiuslik, aga sa ise ka ei ole. Ta teeb väga palju vigu. Mida rohkem sa neid kommenteerid ja teda alandad, seda rohkem ta tunneb, et sa ei armasta teda. Mida rohkem sul on võimalik ütlemata jätta, seda parem!

14. Ära võrdle teda teistega
Kindlaim viis teismeline endast välja ajada on võrrelda teda tema sõbra, õe-venna või klassikaaslasega. Pole vahet, kas võrdlus tuleb heal või halval pinnal, kas kiidad või laidad teda – igasugune võrdlemine jäägu ära!

15. Jäta talle vabadust
Ta peab saama oma elu elada nii, et sa sinna pidevalt oma nina vahele ei topi. Teismeliste elu juurde kuuluvad vastassooesindajad, kohtingud, peod, öine ülevalolek, sõpradega hängimine ja vanematele vastu hakkamine. Lase tal olla, aga loomulikult ikkagi nii, et sulle jääb mingisugune kontroll toimuva üle. Sa ikkagi pead teadma, kus ja kellega ta on, mida ta teeb ja mis kell koju tuleb. Samuti peavad piirid paigas olema alkoholi tarvitamise, seksi, uimastite, suitsetamise ja koju tulemise osas.

Kui eelmisi punkte täidad, on sul lapsega tõenäoliselt väga hea suhe ja ta räägib sulle vabatahtlikult oma tegemistest ja käimistest ega tunnegi mingit vajadust valetada ega mässata.

Allikas: Ahaparenting