Teie beebi rääkimine ja lalisemine ei kõla mitte lihtsalt armsalt vaid sellel on ka tähendus. Isegi kui teie laps on kõigest imik, aitavad tema häälitsused teil aru saada, mis tema elus on toimumas. Mõtlete mida „la-la” ja „ga-ga” tähendavad? See teejuht erinevas vanuses beebide kõne maailma peaks aitama teil segadust vältida.

Ühe kuu vanuste kõne

Beebid hakkavad kohe peale sündi suhtlema siis, kui nad reageerivad millelegi. Peale üheksat kuud üsna rahulikus keskkonnas kasvamisele ehmatavad teie beebit ilmselt kõik uued hääled ja aistingud.

Tema nutt, kiired liigutused ja ohkamised võivad kõik tähendada seda, et ta kogeb midagi uut. Need väikesed suhtlusviisid on suurepärane märk sellest, et teie pisike areneb ning on valvas. Need aitavad teil ka paremini aru saada millal ta on näljane või väsinud.

Nelja kuu vanuste kõne

Umbes nelja kuu vanuselt võib teie beebi hakata järgi tegema hääli, mida ta on sünnist saati kuulnud. Seda nimetatakse tihti lalisemiseks ja see on taaskord suurepärane märk sellest, et teie beebi areneb jõudsalt.

Kuulake, kuidas beebi langetab ja kergitab lalisemise ajal oma hääletooni. See on kindel märk, et ta kopeerib teie hääle kõla. Julgustage seda, rääkides beebiga võimalikult tihti aeglaselt ja ilmekalt.

Kuue kuni kaheksa kuu vanuste kõne

Kuue kuni kaheksa kuu vanuselt räägivad beebid palju. Selles vanuses võib teie laps roomama hakata ja võite märgata, et ta näitab lalisemise ajal näpuga oma mänguasjade poole. See on hea näide varajasest suhtlusest.

See algeline suhtlus võib tähendada, et on õige aeg õpetada beebile viipekeelt. Leidke selleks vastav käsiraamat või õppevideo ja õppige viipekeeles ära sõnad, mida kasutate tihti oma lapsega rääkides, näiteks „jooma”, „sööma”, „magama” ja „mähe”.

Kui alustate sellega kuue või seitsme kuu vanuselt, võib teie beebi õppida neid sõnu vastu viipama juba kaheksa või üheksa kuu vanuselt. Mõned beebid hakkavad selles vanuses ütlema oma esimesi sõnu, milleks on tihti „emme” või „issi”.

12 — 18 kuu vanuste kõne

Teie beebi õpib järgneva paari kuu jooksul ilmselt ära veel mõned sõnad. Ta võib ka hakata lalisedes vestlusi matkima, tehes vahepeal pause ja „vastates” teile, kui olete temalt midagi küsinud.

Kuigi tema sõnavara on selles vanuses veel väga piiratud, saab ta siiski aru paljust, mida talle räägite — nii et jätkake temaga rääkimist, et kiirendada tema keele arengut.

18 — 24 kuu vanuste kõne

Nüüdseks on teie laps ära õppinud päris suurel hulgal sõnu ja ta hakkab neid üksteise järel ritta panema, et luua algelisi lausete vorme (näiteks „Kõik valmis”). Kui teie laps õpib ära oskuse väljendada oma soove („Emme, piima!”) või tundeid, muutub temaga suhtlemine lihtsamaks.

Nii nagu kõikide teiste beebi arengu verstapostidega, tuleb ka siin meeles pidada, et laste keeleoskused arenevad eri kiirustel ja viisidel. Teie beebi on ainulaadne ja võib vajada rohkem või vähem aega kui teised, et hakata häälitsema ja žestikuleerima. Enne kui arugi saate, jõuab teie laps juturohkesse lasteaiaikka ning rahu ja vaikus jäävad kaugele minevikku.

Allikas: pampers.com

Jaga
Kommentaarid