Tead neid inimesi, kes lasevad signaali, siksakitavad ridade vahel või näitavad näpuga kaasliiklejatele? Oled kunagi mõelnud, kuidas nad võivad kodus käituda? See, kuidas me käitume stressirikkas olukorras näitab, kuidas me tuleme eluga toime siis, mil ajad on rasked. Kannatus ja võime tulla toime pettumuse ning frustratsiooniga aitavad tohutult kaasa erinevate suhetes ette tulevate raskustega.

2. Tal ei ole vaja alati „võita"

Enamus meist nõustuksid, et abielus olevad inimesed peaksid olema üksteisele partnerid, mitte võistlejad. Kuid liigagi paljudes suhetes on ühe partneri jaoks teine ka võistlejaks, kellest olla parem ja kellele on vaja tõestada oma õigust. Me kõik peame mõnikord võistlema iseenda ja ülejäänud maailmaga, aga mitte oma lähedastega.

3. Ta on pühendunud oma isiklikule arengule

Kasvav ja arenev suhe nõuab partnereid, kes on võimelised iseenda sisse vaatama ja mõistma, kuidas nendest on välja kujunenud sellised inimesed, millised nad praegu on ja kui vajalik, siis teha selles osas muudatusi. See võib tähendata teraapiat, armsaga veedetud nädalavahetusi või eneseabi raamatuid. Suhted on kasvavad ja muutuvad organismid. Kui kaaslane ei ole nõus sinuga koos seda suhet kasvatama, võib sul tekkida sellest probleeme.

4. Ta räägib vabalt seksiteemal

Paljud inimesed pööravad palju tähelepanu seksuaalsele kokkusobivusele suhte alguses, aga selle järgi ei saa tegelikkuses hästi ennustada pikkaajalist reaalsust. Igas suhtes tuleb mingil hetkel magamistoas probleeme. Kõige tähtsam on see, et osapooled on võimelised sellest avatult ja ausalt rääkima ning koostööd tehes lahenduseni jõudma. Muidugi võib olla mõni teema olla selline, millest häbenetakse rääkida, kuid lõppkokkuvõttes loeb see, kui püütakse leida lahendust.

5. Ta vaidleb mõistvalt

Isegi siis, kui teil praegu kestab mesinädalate periood, lõpuks jõuate ka vaidlemiseni. Jälgi, kas su partner kuulab sind, hoolib sinu arvamustest, väldib väga haavavaid taktikaid nagu sind inetute nimedega kutsumine või ähvardamine ning on võimeline nägema asju ka sinu perspektiivist, vabandama ja vahetevahel ka poolel teel kohtuma.

6. Ta ütleb müüjale, kui ta sai liiga palju vahetusraha tagasi

Ja kui arvelt on midagi puudu, siis mainib ta teenindajale ka seda. See ei näita ainult ausust, aga ka seda, et tal pole soovi teise eksimuse arvelt kasu lõigata. Pikaajalises suhtes on teiste arvel elamist nautivad inimesed tõeliseks ebameeldivuste allikaks.

7. Ta hoolitseb oma füüsilise ja vaimse tervise eest

Küsimusi tekitavad toitumis- ja liikumisharjumused, aga ka sõltuvused või muidu häirivad käitumismustrid enamasti aja jooksul ainult süvenevad ja võivad ükskord saada suhtes ületamatuks probleemiks. Selliste kalduvustega inimesega koosolemine võib sinust teha kaassõltlase, mis iganes probleem tal ka on, sa oled siis alati sellega seotud. Ni et kui tal on suhte alguses näiteks komme sinu käest iga minut uurida, kus sa oled ja mis sa teed, siis võib hiljem sellest kujuneda ka ahistav jälitamine ja pidev kontrollimine. Või kui sulle alguses tundub lahe, et tal on harjumus arvutis mõnda naljakat mängu mängida, siis võid hiljem avastada, et see on parandamatu sõltuvus. Kui alguses on armas igal õhtul koos veini juua, siis proovi vaadata teda ka sellise pilguga, kas tal on selleks juba vajadus ja kujunemas on alkoholism. Kui sinu partner aga oma vaimse ja füüsilise tervise eest hoolt kannab, siis oskab ta ka iseenda ohtlikke käitumismustreid ära tunda ja muuta.

8. Ta on valmis otsima abi, kui suhtes tuleb esile probleeme

Kõikides pikaajalistes suhetes on ka raskeid aegu. Ajad, mil sul on tunne, et tahad alla anda, ära joosta või endasse sulguda. Aga see, kuidas inimene tuleb toime selliste perioodidega, näitab kas ta on see, kelle peale saab loota või hüppab ta alt ära koheselt, kui asjad muutuvad keeruliseks.