Esimeste puude õitsema hakkamisel märtsis algab õietolmuallergia all kannatajate jaoks järjekordne allergia hooaeg. “Lepp, sarapuu, kask ja haab õitsevad kõige varem. Mai lõpus lisanduvad tamme ja võilille õietolm, suvel kõrreliste heintaimede ning hilissuvel umbrohtude: maltsa, puju, koirohu ja timuti õietolm,” loetleb Rahendi, kelle sõnul avaldub allergia kõige sagedamini pollinoosina ehk heinapalavikuna.

Aevastamine, vesine nohu, silmade sügelemine ning punetus, aga ka näo punetus või kihelev sügelustunne kurgus ja köha on tundemärgid, mida kooliõde oma praktikas kõige sagedasemini kohtab. “Veidi ootamatu allergiatunnus on kõrvade sügelus ning raskematel juhtudel võib esineda astmale iseloomulik vilistav hingamine,” lisab Rahendi. Kooliõe sõnul on haigusnähud tugevamad keskpäeval ning tuulise ja päikesepaistelise ilmaga, sest siis on õhus rohkem õietolmu.

Allergiat ei tohi jätta tähelepanuta

Kooliõde paneb lastevanematele südamele laste tervist hoolega jälgida, sest varajane avastamine aitab allergia kontrolli alla saada, seda kas allergeenidega kokkupuute vähendamise või sõltuvalt haigusnähtudest sobivate ravimite kasutamisega.

“Allergia sümptomeid ei tohiks kindlasti jätta tähelepanuta. Allergia põhjused võivad olla väga selgelt äratuntavad kui haigusnähud tekivad kiiresti või kindlal aastaajal, näiteks õietolmu allergia puhul. Ent alati ei ole kõik nii üheselt selge ning allergia põhjuse kindlakstegemiseks tuleb perearsti saatekirjaga pöörduda allergoloogi vastuvõtule, kes oskab soovitada vajalikku ravi,” räägib Rahendi, kelle sõnul allergia tekke oluliseks riskiteguriks on geneetiline eelsoodumus. “Kui lähisugulastel on esinenud allergiaid, võib see suure tõenäosusega kanduda edasi ka järgmistele põlvkondadele,” lisas ta.

Soovitused õietolmu allergia leevendamiseks

Esmalt soovitab kooliõde jälgida aerobioloogiajaama andmeid õietolmu sisalduse kohta õhus, mille leiab kodulehelt https://www.allergialiit.ee/oietolmu-seire/. “Õietolmuallergiat on võimalik ennetada, kui kokkupuudet allergeenidega vähendada. Ägedate haigusnähtude korral tuleb manustada arsti poolt määratud ravimeid,” rõhutab Rahendi ennetuse ja ravi tähtsust.

Soovitused õietolmuga kokkupuute vähendamiseks

Õues

Kuivade ilmadega tuleks õues viibida hommikuti ja õhtuti.
Jalutada on kõige ohutum mere ääres, seevastu kõige rohkem õietolmu on metsas ja niitudel.
Õietolmu juustesse kogunemise vältimiseks tuleks kanda peakatet ning põletikuliste silmade kaitseks päikeseprille.

Siseruumides

Tube tuleks tuulutada ühe akna kaudu, mille ette riputada märg lina või spetsiaalne kaitsefilter.
Tolmu tuleks pühkida igapäevaselt märja lapiga.
Võimalusel kasuta õhupuhastusseadet.

Jaga
Kommentaarid