Ole lihtsalt oma lapsega koos, lähestikku. Ta näeb sind kõige paremini, kui oled 20-40 cm kaugusel. Ta alles õpib oma pilku fokusseerima ja kõige rohkem meeldib talle vaadata just sinu nägu. Kui tita ei maga, vaata talle lähedalt otsa ja naudi tema lähedust nagu tema naudib sind.

Teine elukuu

Aita lapsel koordinatsiooni arendada tema käsi plaksutades ja talle lauldes. Nägemise arendamiseks tee talle erinevaid nägusid - aja põsed punni, keel suust välja, suu lahti jne. Mõne kuu pärast märkad, kuidas beebi sind kopeerida üritab.

Kolmas elukuu

Näita lapsele erinevaid värvilisi mänguasju ja innusta teda neid haarama. Pane teda tihti kõhuli, et ta tugevdaks oma selja- ja kaelalihaseid ja õpiks pead tõstma. Lase tal teda ennast peeglist vaadata.

Neljas elukuu

Nüüd hakkab beebi kõdi tundma ja näitab seda välja, kui teda kõditad. Samuti ilmutab ta erinevaid emotsioone - ta naerab ja häälitseb, kui oma lemmiklelu näeb ja protesteerib, kui temalt selle ära võtad.

Viies elukuu

Nüüd hakkab tita häälitsema ja see on ettevalmistus kõnelemiseks. Räägi temaga, vasta tema kõnele, korda sõnu aeglaselt ja mitu korda. Loe talle raamatuid ja nimeta kodus olevaid asju ja esemeid, kui sa neid talle näitad.

Kuues elukuu

Beebi liigub järjest rohkem ja hakkab peagi roomama või juba käputama. Innusta teda, pannes tema ette, kuid haardeulatusest välja, mõne tema lemmikmänguasja ja julgustades teda sellle poole minema. Kindlasi peaksid nüüd kõik elektripisikud, sahtlid ja kapinurgad üle vaatama ja lapse jaoks ohutuks muutma.

Seitsmes elukuu

On aeg koordinatsiooni harjutamiseks. Pintsettvõte ehk pöidla-nimetissõrme haare hakkab tital käppa saama, aita sellele kaasa, andes talle väikeseid esemeid üles võtmiseks. Näiteks lusikas, pliiats, väikesed topsikud jne. Suvel on hea õues muru kitkuda. Algul haarab ta kindlasti peoga, kuid peagi püüab ta muruliblesid ükshaaval kätte saada.

Kaheksas elukuu

Tita õpib nüüd asju üksteise sisse panema ja välja võtma. Innusta teda klotse, topsikuid jms mänguasju karpi ja üksteise sisse panema ning muuda see mäng järk-järgult raskemaks, andes talle kätte algul erineva suurusega asju, mida on lihtne ühendada, ja hiljem lase tal näiteks lusikat pudelisse panna. Ka sõnade õppimiseks on nüüd hea aeg - küsi titalt, kus on ta nina ja silmad ja kõrvad, näita talle ette ja lase tal näidata, kasuta igat võimalust talle uute sõnade tutvustamiseks.

Üheksas elukuu

Kõik, mis liigub, on huvitav! Anna lapsele kõvade lehtedega raamatuid, mille lehti ta saab keerata, eralda talle kapp või sahtlid, mille uksi ta saab avada ja sulgeda, õpeta, kuidas karbile kaant peale panna ja ära võtta ja leia talle mänguasju, mis liiguvad.

Kümnes elukuu

Sel kuul tõuseb hitistaatusesse peitusemäng. Laps hakkab ise peitust mängima ja talle meeldib ka oma mänguasju otsida. Peida ta mänguasi teki alla ja aita tal seda leida. Varsti ei vaja ta enam sinu abi, sest ta saab aru, et lelu ei kadunud lõplikult, ta nägi, kuhu sa selle panid ja suudab ise selle teki alt kätte saada.

Üheteistkümnes elukuu

Laps õpib rääkima suhtlemise, mitte teleriekraani kaudu. Räägi temaga kõigest, mida te parasjagu teete, laula talle, loe raamatuid, jutusta muinasjutte, küsi temalt küsimusi, imiteeri loomahääli, juhi tema tähelepanu erinevatele asjadele ja räägi nendest. Ta vaatab, kuulab, jätab meelde ja varsti need esimesed sõnad tulevadki.

Allikas: WebMD