1. Kõik tundub nii ohtlik

Maailm ei ole kunagi tundunud just ülemäära ohutuna, kuid nüüd ei suuda sa enam üldse rahulikult olla. Sa näed ohtu nii lauanurkades, kõrgetes diivanites, mille pealt beebi maha kukkuda võib, koerakarvades, tolmurullides, sigaretisuitsus, karvastes mänguasjades ja mis peamine — pesemata kätes! Kuidas sellega toime tulla? Algul on see raske, kuid ajapikku hakkad leppima mõttega, et sa ei suuda oma last KÕIGE eest kaitsta.

2. Pärast üheksat kuud “staarielu” on raske harjuda emarolliga

Rasedatele pakutakse ühistranspordis istet, võõrad imetlevad ja patsutavad su kõhtu ning päritakse pidevalt, kas tunned end hästi ja hoolitsetakse su eest kümnel erineval moel. Nüüd aga kõik muutub — kedagi ei huvita enam sinu kui ema tervis ja heaolu, vaid päritakse vaid beebi kohta. Ka mehe tähelepanu läheb sajaprotsendiliselt lapsele. Sina jääd nüüd teisele kohale. Vähemalt seni, kuni laps saab täiskasvanuks.

3. Sa ei näe enam kunagi bikiinides sama hea välja kui enne rasedust

Venitusarmid, välja veninud nahk, väike (või natuke suurem) rasvapolster, millest on võimatu lahti saada — nende muutustega tuleb arvestada ja tõenäoliselt ei tunne sa end nende pärast just eriti hästi, kuid see ei tähenda, et peaksid täiesti käega lööma ja end käest laskma. Anna endast parim, et kuival maal hea välja näha ja tee usinalt kõhulihasteharjutusi, et parandada, mis parandada annab.

4. Mõnikord (eriti öösiti) tunned sa end hullumeelsena

Öösel uimase peaga on päris raske nutvat last lohutada, toita või mähkida ning unevaegus, mis pidevast üleval olemisest tekib, võib aeg-ajalt tekitada imelikke mõtteid. Näiteks arvad sa, et oled lapse üle toitnud, kogemata maha pillanud, ta oma kehaga lömastanud või padjaga lämmatanud jne. Ning kindlasti pead sa vähemalt esimestel kuudel iga paari minuti tagant kontrollima, kas ta ikka hingab!

5. Sa püüad olla superkangelase võimetega ema

Kindlasti on ka sinu tutvusringkonnas emasid, kelle lapsed eal ei nuta, magavad öö läbi, mängivad rahulikult omaette, naeratavad alati ega vaevle kunagi gaasivaludes. Ka kodu on neil alati korras, tervislik toit laual, mees õnnelik ja rõõmus ja koer jalutatud ja toidetud. Neil jätkub aega trennis ja sõbrannadega väljas käimiseks ning üleüldsegi on kõik nii ilus ja tore, et sa lihtsalt ei saa aru, kuidas sul see kõik metsikutest pingutustest hoolimata välja ei tule.

6. Imetamine on kõige stressirohkem tegevus, mida sa oled kunagi pidanud tegema

Jutt, et rinnaga toitmine on kõige loomulikum tegevus maailmas, millega saavad suurema vaevata hakkama kõik värsked emad, on täielik jura! Vale imetamisvõtte tagajärjeks on katkised nibud, rinnapõletikud ja kõikvõimalikud muud hädad, mis teevad sellest “maailma kõige loomulikumast” tegevusest maailma kõige valusama ja stressirohkema ettevõtmise. Ära pelga abi küsida ja otsi imetamisnõustaja kontaktid üles kohe, kui tunned, et imetamine on valus või ebameeldiv ja laps ei saa piisavalt toitu kätte.

7. Lapsehooldus“puhkus” on palju raskem kui täiskohaga töö

Enne sünnitust ei suuda sa ettegi kujutada, et annaksid oma pisikese terveks päevaks vanaema, sõbranna või mis kõige hullem — täiesti võhivõõra lapsehoidja kätte lihtsalt selleks, et ise tööle minna. Tööl oled sa üheksast viieni, saad rääkida täiskasvanutega ja tunda end professionaalses mõttes vajalikuna. Imikuga pidevalt kodus istudes jookseb sul juhe lihtsalt kokku, sest sa kaotad iseennast ära, unustad oma soovid ja teed kõik vaid selle pisikese olevuse heaks. Ja seda 24 tundi päevas ja seitse päeva nädalas, puhkepausideta. See on väsitav.

8. Otsustamine ja vastutamine on väga keeruline

Millist beebitoitu valida? Milliseid mähkmeid osta? Kas vaktsineerida või mitte? Millised mänguasjad on kolmekuusele sobivad? Valikuvõimalusi on tohutult ja nende seast õige valimine võib osutuda uskumatult keeruliseks. Sest iga kord otsust vastu võttes vasardab su peas: mu valikud avaldavad mu lapsele mõju elu lõpuni ja ma ei tohi teha ühtegi valet otsust!!!

9. Pisiasjad ajavad su mõnikord marru

Lapsed teevad mõnikord "valikuid," mis vanematele väga meeltmööda ei ole või millega nad ei ole arvestanud. Näiteks otsustavad nad magama jääda just siis, kui ema on planeerinud õue minna või oksendavad kogu toidu järjekordselt välja just siis, kui külalised on uksest sisse astunud.

10. Sa jääd alati kohtumistele hiljaks

Loe eelmist punkti ja sa mõistad, miks. Lisaks on imikutel hämmastav võime oma mähkmed täis teha just siis, kui astute niigi viimasel minutil uksest välja, et arsti juurde õigeks ajaks jõuda. Ja kui oletegi mingi ime läbi õigel ajal kodus lahkunud, keerad poolel teel arsti juurde otsa ringi ja sõidad koju luti, piimapudeli või mähkmete järgi. Aitab ainult sügavalt sisse ja vlja hingamine ja enesele teadvustamine, et see läheb varsti mööda :)

11. Inimesed küsivad, kas sa vajad abi. Vastus on alati JAH!

Kui varem lükkasid kõik abipakkumised tagasi või keeldusid kangekaelselt ka kõige suuremas hädas ise abi küsimast, on nüüd viimane aeg oma iseloomu muuta. Sa vajad abi, sest muidu lähed sa lihtsalt hulluks. See aga ei tule su lapsele ja üldse pereelule oluliselt kasuks. Võta vastu iga võimalus paaritunniseks uneks, duši all käimiseks, raamatu lugemiseks või niisama omaette voodis vedelemiseks. Puhanud ema on rõõmus ja rahul ja puhanud emal on rõõmus ja rahulik laps.

12. Sa hakkad võistlema teiste emadega

Emade seltskonnas on küll tore viibida ja lastest rääkida, kuid sa ei pääse võistlusmomendist, mis sellises seltskonnas paratamatult tekib. Emad võrdlevad, kelle laps areneb kiiremini, magab paremini, mängib paremini, naerab rohkem, suhtleb osavamalt jne. Ja see läheb laste kasvades ainult hullemaks. Teadvusta endale, et iga laps areneb erinevalt ja selles võistlemine on mõttetu.

13. Sa annaks kõik, et saaksid pool tunnikest täitsa üksinda olla

Sa jumaldad oma beebit ja abikaasat ning oled lõputult tänulik, et saad oma elu nendega jagada. Ja samas on sul neist ka täiesti kõrini ning sa ei suuda kummalegi otsagi vaadata. Sa tahad ainult vaikust, rahu, magada või lihtsalt voodis teki all vedeleda. Üksinda olemise aeg on see, mis hoiab sind täie mõistuse juures ja mis meenutab sulle, et sa ei ole mitte ainult ema ja abikaasa, vaid ka naine ja sõbranna, kellel on omad vajadused ja soovid.

Allikas: iVillage.com