Osades Põhja-Hispaania piirkondades on kombeks panna vastsündinud tänavale madratsite peale ritta ja edasine hakkab meenutama Olümpiamängude kergejõustikuvõistlust. Nimelt hakatakse kordamööda pika hüppega üle rittapandud beebide kargama. Komme on seotud Piiblist pärit looga, kus kuningas Heroodes, kuuldes, et Petlemmas on sündinud "uus kuningas", käskis kõik meessoost vastsündinud kokku koguda ja hukata. See traditsioon sümboliseerib elu alguse ohtu ja kui beebi on selle katsumuse (loodetavasti) vigastusteta läbinud, siis läheb ta ka vigastamatuna läbi elu.

2. Maad ei tohi puudutada

Balis on siiani küllalt levinud, et esimese 105 elupäeva jooksul ei tohi beebi maad (ega hälli, ega diivanit, ega ükskõik mis tehispinda) puudutada. Laps on kogu selle aja pere ja sugulaste süles kanda. (Kuna beebid vajavad väga füüsilist kontakti, lähedust ja hoolitsust, siis ega see komme talle ju kahju teha ei saa.)

3. Suitsutame beebit

Austraalias praktiseerivad veel paljud aborigeenide hõimud "beebide suitsutamise" rituaali. See on rituaal, läbi mille hõimu emad ja ka "Maaema" annavad suitsu abil beebile kaitse ja õnnistuse. Puhastav suits saadakse püha põõsa okste ja lehetede põletamisel. Beebi ema tilgutab tulle oma rinnapiima ja vanaema kiigutab beebi läbi tulest tuleva suitsu.

4. Nimetu laps

Paljud rahvad usuvad, et vastsündinutele ei tohi panna kohe nime või kui nimi on välja valitud, siis hoitakse seda teiste eest suures saladuses. Seda sellepärast, et laps on veel liiga nõrk ennast kurja sõna ja pilgu eest kaitsma. Kui aga lapse nimi pole kõrvalistele teada, siis ei saa seda nime kasutades ka pahatahtlikke loitse teha. Osades Haiti ja Nigeeria piirkondades antakse lapsele sünnihetkel kaks nime, milledest ühte hoitakse saladuses seni, kuni laps on piisavalt vana, et ise oma nime kaitsta. Tais kutsutakse tihti vastsündinut hüüdnimega ja hoitakse pärisnime saladuses, et eksitada kurje vaime ja et kaitsta beebit lastetute vanatüdrukute eest. Mõned Vietnami pered ei pane lapsele nime enne, kui ta on kuu aega vana, et hoida teda kurja eest. Samuti ei luba nad vastsündinut kiita ega õnnitleda, pigem kutsuvad last "rotiks", et eksitada kurje vaime, kes pidavat eelistama just ilusaid ja terveid lapsi.

5.Matame selle maha!

Tähelepanu, ülihoolitsevad vanemad - järgnev on teile! Navaho hõimu indiaanlased usuvad, et kui platsenta ja nabanöör matta kodu lähedale, siis tuleb laps alati koju tagasi. Samuti matavad nad koos platsentaga tihti sümboolseid esemeid, mis iseloomustavad teatud elukutseid, mille laps võiks valida. Stetoskoope võib sealkandis palju maa seest välja tulla.

Kuidas tunda ära vanemat, kes end lapse edu paistel upitab, sellest loe SIIT

Allikas: mentalfloss.com

Jaga
Kommentaarid