1. Laps ei saanud nibu kätte

Leila: Kui varem olin arvanud, et imetamine on käkitegu, siis reaalsus oli hoopis teine. Juba esimestel kordadel, kui imetada üritasin, ilmnesid probleemid. Seda, et nibudel valus on, lugesin raamatust ja olin sellega arvestanud, aga kusagil ei olnud mainitud, et minu enda rinnanibud võivad olla liiga väikesed ja beebi ei saa seetõttu nibu hästi kätte.

Proovisin ja proovisin, aga poeg muudkui nuttis, ja lõpuks ütlesid arstid, et talle peab lisatoitu juurde andma (kuna mul oli keiser, olin kauem haiglas). Juba see oli minu jaoks šokk, sest olin arvestanud, et saan imetamisega hakkama. Viiendal päeval saime siiski koju, kuna tänu lisapiimale võttis poeg siiski kaalus juurde.

Kodus jätkus sama saaga, panin last pidevalt rinnale, aga ta ei saanud järjepidevalt nibu ilusti suhu, et imeda. Uurisin eri variante ja kaalusin isegi kohe rinnapumba soetamist. Ostsingi selle ära, kuid samas ei tahtnud teda lutipudeliga ära harjutada. Siis keegi kuskil grupis või foorumis mainis nibukaitsmeid ja halleluuja, need päästsid mu! Tänu nendele välimuselt jubedatele kummijulladele sai mu laps edaspidi kõhu täis. Üritasin küll vahepeal last üle kavaldada ja keset söögiaega kaitsme ära tõmmata, aga üldjuhul lõppes see samamoodi nagu alguses ilma nibukaitsmeta imetades.

Ma ise tundsin end saamatuna, sest jälle ma ei saanud hakkama (keisrilõike puhul oli sama tunne), aga samas teadvustasin, et tänu sellele saab mu laps maailma parimat, kõige värskemat ja täisväärtuslikumat toitu – rinnapiima. Imetamisega seotud probleemidest ja samas võimalustest võiks rohkem rääkida.

Nipp: Nibukaitsmed aitavad valulike nibude korral last toita, ka võib laps mõnel juhul selle abil piima paremini kätte saada. Tegelikult haarab laps suhu terve nibuvälja, mitte ainult nibu, seega ei ole väiksed või isegi sissepoole hoidvad rinnanibud üksi põhjus, miks laps piima kätte ei saa.

2. Piimapaisud

Kerli: Imetasin esimest last üheksa kuud ja teist seitse kuud. Poleks arvanud, et sellega on vaja vaeva näha, ja nii mõnigi kord sai, silmad pisarais, imetatud. Piimapaisud olid tüütud. Kuid kui asi taas sujuma hakkas, oli juba mugav – toit ju igal pool kaasas. ☺ Valusaks läks taas, kui laps hakkas hammustama.

Nipp: Piimapaisu vastu aitab, kui last sageli rinnale panna. Abiks võid võtta ka rinnapumba. Valu ja pinget aitab leevendada, kui paned rinnale külmkapist võetud jaheda kapsalehe.

3. Toidu tagasiheide

Raili: Esimene laps ajas tohutult piima välja, kartsin pidevalt, et talle kõhtu ei jäägi midagi. Asjatu hirm, muidugi. See kadus ise ära, kui ta hakkas tahket toitu sööma. Teise lapsega polnud mingeid muresid, ta oli täielik turbosöödik, väga kiire ja efektiivne.

Nipp: Aruta seda kindlasti ka arstiga, kuid ära liialt muretse, sest näitekst linal valgub piimaplekk kiiresti laiali, mistõttu paistab väljaajatava piima kogus suurem, kui see tegelikult on. Tagasiheitega beebi puhul on väga oluline hoida teda pärast toitmist mõnda aega püstises asendis ja krooksud välja lasta. Aseta oma õlale lapike, et ta sind märjaks ei teeks. Ära pane tagasiheitega beebit selili ega kõhuli magama, vaid õrnalt külili.

4. Ta hammustab!

Kerlit: Minu mõlemad lapsed loobusid rinnast ise kuuekuuselt. Kuna neil tulid ka hambad üsna varakult, hakkasid nad mind pidevalt rinnast hammustama, ja nii olin valmis ka ise loobuma. Hammustamine oli ikka päris hirmus.

Nipp: Kui laps sind söömise ajal rinnast hammustab, katkesta otsustavalt söötmine ja ütle konkreetsel toonil, et sul on valus. Ära tee sel teemal nalja, vaid näita selgelt välja, et nii ei tehta.

5. Öine söötmine kurnas

Veronika: Mina toitsin oma last aasta ja kolm kuud, ja kui ta hakkas veel rohkem öösiti nõudma, siis otsustasin, et nüüd aitab. Paar ööd olid rasked, aga hakkama saime.

Nipp: Terve ja hea kaaluiibega üle pooleaastane laps öösel enam süüa ei vaja. Ta otsib pigem lähedust. Kui tunned, et öine söötmine on sulle väga kurnav ja takistab toimetulekut päevasel ajal, uuri erinevaid meetodeid ja proovi öine toitmine leebelt lõpetada. Hilisõhtune ja varahommikune toitmine hoiab tema kõhu ilusti täis.

6. Tissistreik

Pille: Minu laps sai rinda neli kuud. Siis arvas, et enam ei viitsi. Proovisin kõike nippe. Söögikorrad, mida ta ei söönud, pumpasin välja järgmiseks korraks. 5. elukuuni sõi ta vähemalt öösel rinnast ja siis ei viitsinud enam öösel ka. Ühesõnaga oli üks suur rinnapiima pumpamine. See sai lõpu, kui täpselt lapse pooleaastaseks saamise päeval läks pump katki, kohe uut ei saanud ning saigi see pull läbi. Mu enda jaoks oli see raskem kui lapse jaoks.

Nipp: Lapse arenguga käivad kaasas nn tissistreigid, mis sageli mööduvad. Esimene streik võib teda tabada vaid kolme-neljakuuselt, kui ta avastab, et teda ümbritseb põnev maailm, ja soovib aina ringi vaadata. Proovi teda toita väsinud või unisest peast, ka läbi une, siis läheb streik ehk meelest. Ole kannatlik, see võib mööduda, kui talle järjepidevalt rinda pakud.

7. Valusad nibud

Gerli: Mina ei suutnud enam rinda anda, kui tütar sai kümnekuuseks. Ta hakkas hammustama ja rinnanibud muutusid iga korraga aina valusamaks. Seega tuli otsus, et nüüd on kõik. Võõrutama hakkasin vaikselt, mõne korra asemel pakkusin piimasegu nokaga tassist, sest lutipudelit ta ei aktsepteerinud. Siis lõpetasin päeval üldse rinna andmise ja lõpuks kadusid ka öised söötmised. Õnneks ei olnud see teekond väga piinarikas ja neiu nõustus valikutega.

Nipp Määri rinnanibusid selleks mõeldud salviga, katseta nibukaitsmeid ja keela konkreetselt hammustamine.

Loe, millest kirjutab värske Beebi SIIT