Ema pumpas rindadest ka piima välja ja sai juba esimesel nädalal aru, et seda on nii palju, et jaguks koguni kolmele. Ta hoidis joogiga tagasi, et piima teket piirata. “Sel hetkel mõtlesin, et pumpamine ongi lahendus. Tundus võimatu, et lapsed hakkavad kunagi ise imema.”

Serena (1 a 3 k) ja Inger (1a 3 k) võisid küll rinna otsas olla, aga kaalumine näitas, et kõhtu midagi ei jõudnud. Iga kolme tunni tagant, ka öösel, pumpas Kairi piima ja toitis tüdrukuid ükshaaval süstlast. Päev kulgeski suuresti ühest pumpamisest teiseni.

Kuidas mina ei saa!

“Sel hullul esimesel kuul keetis mu ema söögid ja tõi meile, et ma ei peaks end muuga vaevama.” Kairit valdas aga kurbus: “Kuidas ma ei saa imetada?”

Ta luges netist teistest emadest, kellest osa toitis kaksikuid rinnapiima ja osa kunsttoiduga. Ühest blogist jäi teda kummitama lause: “Saabus päev, mil pumba võis kappi panna.”

Mitmike Facebooki grupist sai ema julgustust ja kinnitust enda praktikale, et imetamisel on tähtis rutiin. Kairi seadis sisse kindla päeva­kava, mille dikteerisid beebide söögiajad. Kui titad ei ärganud ise, äratas ema nad üles.

Kairi tüdrukud aga polnud ikka intensiivsest imemisest huvitatud. Ema nuttis ja kurtis oma meeleheidet mehele. Abikaasa Toomas (38) toetas naist igati ning ostis koju piimapulbrit, et naine võiks enda ja laste kiusamisest loobuda, kui enam ei jaksa. Kaks vanemat poega aga imestasid: “Mis emmel viga on? Õed on ju nii armsad!”

“Tahtsin niiii väga, et imetamine lõpuks õnnestuks ja mu elu läheks lihtsamaks. Ühelt poolt oli mul kuklas ühiskonna surve, teisalt oma jonn, et saaksin tüdrukud imema.”

Abi imetamisnõustajatelt

Kairi katsus meeles pidada, mida imetamis­nõustaja Ada Vahtrik talle ütles: “Kui anda lastele aega kosumiseks ja õppimiseks ning olla nende jaoks ööpäev ringi olemas, siis lõpuks saab nad rinnale.”
Naine käis mitu korda nõustamisel ja üritas soovitusi järgida. Et titad tukkuma ei jääks, võttis ema nad poolpaljaks ning ergutas ja masseeris kergelt. Nõustajad näitasid ka, kuidas kaksikuid koos imetada, sest see säästab kõvasti ema aega.

Kairi koges, et lapsi on koos rinnale panna jube keeruline, kuid mis veel olulisem: talle see lihtsalt ei meeldinud. “Mul ei olnud füüsiliselt rindadel mugav ja lisandus ka vaimne aspekt: oled nagu emis, kellel on keegi iga nisa otsas.”

Ema andis rinda kõigepealt sellele, kes esimesena ärkas. Seejärel äratas teise beebi ja utsitas teda imema. “Kui tüdrukud on nõus imema, siis minul kiiret ei ole,” oli tema hoiak. Koos oldi suures voodis ja ühte last imetades pidi ema ka natuke teisega tegelema.

Suureks murdepunktiks kujunes mehe välis­lähetus enne beebide ühekuuseks saamist. Kairi tahtis Toomasele tagasitulekuks üllatust valmistada, muudkui proovis titasid rinnale võtta ning kaalus neid iga kord enne ja pärast sööki. “Ja see hakkas sujuma. Gramme tuli juurde, algul küll vähe, aga nii palju, et perearst oli rahul ja beebid samuti.”

Kuigi kaheksale imetamiskorrale kulus päevas samuti päris palju aega – kaheksa tundi –, oli seda siiski poole vähem kui pumbaga mässates. “Ütlesin endale igal õhtul, et tegelikult on nüüd elu nagu lill. Nautisin ükshaaval imetamist ja omavahelisi hetki lastega.”

Palju kergem ning mugavam oli ka titadega ringi liikuda. Pere käis beebidega laevakruiisil Stockholmis ja pulmas Eesti teises otsas. “Saime minna, kuhu iganes. Ei mingeid pudeleid ega pulbreid!”

Heategu lastele

Tulid ka väikesed raskused, mis ei pannud siiski imetamisest loobuma. Kui tüdrukud olid kolmekuused, hakkas ema üks rind valutama ja sügelema. Põhjuseni ei jõutudki, kuid Kairi korrigeeris oma toidulauda, jättis välja nisutooted ning magusa, ja vähehaaval valu taandus.
Valu põhjustasid ka nibudele ilmunud villid, mis tekkisid ilmselt tugeva imemise ja vale imemisvõtte tõttu. Naine tegi need katki, võttis mõnda aega valuvaigistit ja lõpuks rinnad paranesid. “Eks kokkuvõttes oligi palju valu ja vaeva, aga tagantjärele mõeldes oli see positiivne aeg, sest ajasin head ja õiget asja. Rinnapiim on lapsele parim.”

Kui arst ja pereõed Kairit imetamise eest kiitsid, tundis ta, et ongi natuke kangelane. “Ühelt poolt ei teinud ma midagi erilist, aga natuke tegin ka. See tunnustus kõrvalt oli samuti väga innustav.”

Vaja on pühendumist

Imetamisnõustaja Ada Vahtrik nendib: “On selge, et kaksikutega on rohkem jändamist.”
Imetamise algust võib mõjutada asjaolu, et mitmikud on sageli väiksema sünnikaaluga ja sünnivad enne õiget aega, mistõttu nad on imetamisel unised. Samas leidub kaksikuid, kes hakkavad ise rinnast probleemideta sööma.

Ööpäevas tuleks titat toita vähemalt kaheksa korda ja vajadusel anda rinnapiima kõrvale lisatoitu. Ühele korrale kulub vähemalt 30–40 minutit. Piima tuleks lüpsta kuus korda ööpäevas – üks protseduur kestab minimaalselt 20 minutit. “Kui palju pühendumist ja meelekindlust sellega tegelev noor ema vajab!” tõdeb Ada Vahtrik.

Ent ema vajab kahtlemata ka lähedaste toetust, sest võib minna isegi mitu kuud, enne kui lapsed ise rinnast sööma hakkavad ja pumpamine ei ole enam vajalik. “Õnneks lapsed kasvavad, muutuvad tugevamaks ja osavamaks ning algsed probleemid on õige abi puhul lahendatavad. Paljud naised imetavad kaksikuid aasta ja kauemgi,” teab nõustaja.

Nippe mitmike imetamiseks

• Kui laps on söötmise ajal unine, tasub teda hoida õhemalt riides või poolpaljana, teda kergelt ergutada või masseerida seljast, kätest või jalgadest.
• Kui lapsed jõuavad osaliselt rinnast piima imeda, tuleb neile alati selleks võimalus anda.
• Toitmiste arv ööpäevas on vähemalt kaheksa.
Kasuks tulevad kindel rutiin ja päevakava.
• Algul ei saa alati loota, et titad jaksavad ise kõhu täis süüa. Olukorrast annab ülevaate lapse kaalu­iibe jälgimine kodus. Tähtis pole mitte niivõrd keskenduda ühekordselt söödud toidukogusele, vaid ööpäevasele kaaluiibele, mis peaks olema umbes 20 g iga päev või 150 g nädalas.
• Kui lapsed ei kasva piisavalt ja vajavad lisatoitu, siis lisandub imetamisele rinna lüpsmine kätega või pumpamine abivahendiga. Rindade stimulatsioon säilitab või suurendab rinnapiima kogust ja lapsed saavad kasulikku emapiima ka siis, kui ise imeda ei jaksa.
• Rinnapiim säilib toatemperatuuril 4–6 tundi ja tavakülmikus suletud anumas 4 ööpäeva. Nii on võimalik kogu kättesaadud rinnapiim ära kasu­tada.
• Tähtis on ka lisatoidu andmisel vältida pudelit, et rinnast söömise tehnikat ei segaks valed har­jumused.
• Lisatoidu koguste arvutamine on individuaalne ja vajab jälgimist. Abi saamiseks on õigem pöörduda spetsialisti poole.
• Raskuste ja küsimuste korral pöördu julgelt imetamis­nõustaja poole.

Allikas: ämmaemand-imetamisnõustaja Ada Vahtrik

Koosimetamine säästab aega

• Proovi mitmike koos­imetamiseks erinevaid asendeid ja leia endale sobiv.
• Ära sööda üht titat vaid ühest rinnast, vaid pane ta vahepeal ka teise otsa.