2.Kui teil on põhjust arvata, et beebi ei saa rinnapiimast kõhtu täis, või ta närib hoogsalt käsi ja püüab asju suhu toppida, on ta valmis tahke toiduga tutvuma, mis ei tohi aga juhtuda enne 4. elukuud. Täiesti sobiv on alustada 6. elukuul. Te ei peaks kiirustama rinnapiimast loobumisega pudeli kasuks, pigem hakake last aegamisi harjutama tahke toiduga.

3.Võõrutamise trikk peaks seisnema selles, et beebi saab päeval rinnapiimast ja tahkest toidust (mille seedimine võtab rohkem aega) kõhu nii täis, et magab öösel oimetuna. Kui soovite siiski asendada rinnapiima pudelipiimaga, võiks seda teha arvestusega, et kuuekuune beebi joob päeva jooksul 500–600 grammi piima, hakkab tasapisi saama tahket toitu ega ärka öösi­ti enam tühja kõhu pärast.

4. Kui asendate rinnapiima öösiti pudelipiimaga, võib juhtuda, et beebi hakkab häälekalt nõudma öiste piimakoguste suurendamist. Päeval keeldub ta söögist või “unustab” süüa ning märkamatult nihkub tema põhiline toidukord öösse. Ema unerahu ja hammaste tervise huvides peaks seda vältima.

5. Tahke toiduga tutvumise algperioodil on rinnapiim beebi peamine toit. Parim aeg uue maitse tutvustamiseks on hommikupoolik ja ennelõuna – kõigil on tuju hea ja meeled valla. Kui beebil isu kasvab, võtke juurde ka õhtune söögikord, seejärel lõunane ning lõpuks leidke sobivad hetked vahepalade jaoks. Eesmärk on endine – et beebi saaks päeval kõhu täis ja loobuks kärata öisest söömisest.

6.Tahke toiduga tutvustamisel söötke beebil kõigepealt kõht rinnapiima täis ja seejärel andke maitsta püreed. Andke talle sama maitsega toitu vähemalt kolm päeva järjest. Beebile tuleb anda aega uue maitsega harjuda. Siis tutvustage teiste maitsetega köögiviljapüreesid.

7. Kui beebi lätsutab tutvumis­püree suust välja, ei tähenda see, et talle toit ei maitse. Olge kannatlikud, talle on tahke toidu söömine täiesti tundmatu oskus. Ärge kiirustage järeldustega ja olge järjepidev.

8.Lapsed armastavad magusat, kuid ärge andke beebile esimese tahke toiduna näiteks banaani. Üleüldse ärge ülemäära kiirustage magusaid maitseid tutvustama, muidu väheneb huvi tervislike köögiviljapüreede vastu.

9.Kui tahket toitu sööv ja pudeli­piima joov beebi ikkagi ärkab öösiti, siis esmalt veenduge, et ta saab päeva jooksul kõhu kenasti täis. Andke talle öösel vett või eriti lahjat piima. Proovige läbi une piima imeval beebil pudel enne suust ära sikutada, kui ta selle tühjaks imeb. Ilmselt ärkab ta lihtsalt harjumusest. Peamine, et te ise ei süvendaks lapse harjumust öösel kõhtu täita.

Ei tahtnud olla närimisrõngas!

Raili Raudsepp, Laura (3 a) ja Sandra (15 k) ema ning Ivo elukaaslane Tartust:
Olen õnnelik ema, sest olen saanud oma kahte tütart rinnaga toita. Esimese lapsega oli kõik uus ja põnev, igapäevane toitmine muutis suhte lapsega väga lähedaseks. Lapsed aga kasvavad ruttu. Tuli aeg, kus väike Laura hakkas saama lisatoitu. See oli esimene signaal, et ühel päeval on vaja rinnaga toitmine lõpetada.

Olin mõelnud, et kui laps hakkab kõndima, on ta võõrutuseks piisavalt suur. Laura oli 11kuune, kui hakkasime planeerima teist last ja võtsin plaani rinnaga toitmine lõpetada. See oli emotsionaalselt raske, aga eesmärk oli üllas: väike Laura saab pisikese õe või venna.
Olin juba ära jätnud hommikused ja pärastlõunased rinnaandmised, kõige raskem, ööunne mineku tissitamine jäi viimaseks pähkliks. Laps ei osanud lihtsalt uinuda ilma sooja piimata. Ühel päeval sai tehtud otsus – täna läheb laps magama piimata! Söötsin tal kõhu putru täis ja panin tuttu. Kaks õhtut laps karjus, kolmandal uinus 10 minutiga. Ei mingit pudelit, millest omakorda pidanuks hiljem võõrutama.

Ka teine tütar Sandra sai sünnist saati rinnapiima. Rinnast võõrutamiseks polnud seekord kindlat plaani – võtsin vabalt. Ometi tuli lõpp kiiremini, kui olin arvanud. Pidin tegema otsuse rinnast võõrutuseks, kuna Sandra hakkas mind hammustama ja see muutus talumatuks. Juba varemgi oli ta mind hammustanud, aga siis kannatasin ära.

Ent nüüd langetasin ühel päeval otsuse, et täna õhtul enam rinda ei anna, ja ütlesin seda ka Sandrale. Õhtul võtsin putru täis söödetud lapse ligi ja silitasin ta selga – Sandra tundis, et olen olemas, ja muud talle uinumiseks vaja polnudki. Tegelikult oleks ta juba varem ise rinnapiimast loobunud, mina aga käitusin rutiinselt ja pakkusin talle igal õhtul rinda närida.

Pidasime issiga sõjaplaani

Reet Lainoja, Heleene (1) ema ja Andrese abikaasa Tallinnast:
Heleene rinnast võõrutamise plaan nägi ette, et lõpetamine toimub tasapisi. 10–11kuusel lapsel hakkasin päevaseid rinnaga toitmise kordi vähendama: algul viielt korralt kolmele, seejärel kahele ja 1. sünnipäevaks oli ta päeviti tissivaba. Kui Heleenel tusk peale tuli, juhtisin ta tähelepanu mujale.

Lootsin, et laps loobub ise öisest söömisest, kuid ühel hetkel sai selgeks, et see on asjatu ootus. Tegime mehega “sõjaplaani”: sättisime võõrutamise abikaasa puhkuse ajale, et mees saaks öise rahustamise enda peale võtta (ja vajadusel päeval magada). Kolm esimest ööd olid nutusemad, neist kolmas kõige raskem (tütar magas ainult issi süles). Edasi läks kergemaks. Mõne ööga jõudsime selleni, et kui Heleene ka ärkas, siis nuttu enam ei olnud. Viimastena jäid lapsele ööune-eelne ja varahommikune tissikord. Neist loobus ta ise.

Meil on võõrutamise puhul toiminud lähenemine, et uus etapp saabub siis, kui tekib seesmine valmisolek ehk käib klõps. Tagasi vaadates võib nentida, et protsess oli rahulikum, kui ma kartsin (laps ei võtnud lutti ja seetõttu polnud talle rinna asemel lohutuseks midagi muud pakkuda).