Inimkeha toodab sooja ja laps, kes on kombega vankris, ei pruugi välisõhu külmaga otseselt kokku puutudagi. Vankrite materjalid on väga tuule- ja sademetekindlad. Samuti laste pealisriided. Vankri põhja lisatakse sageli lambanahk, mis omakorda aitab magamiskohta soojana hoida. Vankri sisemuse temperatuuri saab mõõta uuemate beebimonitoridega. Monitori ostmisel võiks seda funktsiooni silmas pidada.

Väikelapsega võiks õueskäigu vahele jätta, kui temperatuur langeb alla 15 miinuskraadi. Miinus 10 kraadiga võiks jälgida vankri sisetemperatuuri. Samuti on oluline, et laps, kes magab vankris, oleks rõdule või akna alla magama sätitud tuule suunda arvestades. Tuul tõstab külmakraade.

Lapse riietamisel on hästi oluline hoida soojas käsi ja jalgu. Kindad ja sokid võiks olla villased. Saapad peaks olema ruumikad, et lapse jala verevarustus hästi toimiks ja jalad ei läheks külmaks lihtsalt selle pärast, et saapad on jalas. Lapsele, kes veel ei kõnni, ei pea saapaid üldse vankrisse jalga panema.

Kui vankri sisetemperatuuri mõõtmiseks ei ole termomeetrit, võib kasutada ka kukla katsumise nippi. Kui kuklatagune on soe, on lapsel hea ja soe magada. Selle nipi kasutamisel peab aga usaldama kinnaste ja sokkide soojapidavust, mis tuleb vaid kogemusega. Kui ema muretseb külma pärast väga, siis on kõigile parem tuppa jääda. Värsket õhku saab tuppa ka õhutamisega.

Kaunist talve jätku!

Elina Piirimäe
ämmaemand, LTKH Raseduskeskus
asepresident, Eesti Ämmaemandate Ühing