Kuidas beebit aidata?

"Nutvat last võiks hoida näiteks püstises asendis süles. Samuti võiks tema kõhtu tasakesi kellaosuti liikumise suunas silitada," ütleb Külli Teder. Proviisori sõnul rahuneb mõni beebi hoopis kõhuli asendis. "Näiteks on hea beebit hoida oma kõhu peal, nahk-naha kontaktis. Vahel aitab gaase väljutada ka lapse jalgade ettevaatlik painutamine vastu tema kõhtu," soovitab Teder.

„Kõhumassaaž on paljude beebide probleemide leevendaja," teab imetamisnõustaja, rasedusjärgne õde ja beebimassaaži õpetaja Kadi Leppik, kes soovitab õppida oma beebile massaaži tegema juba seepärast, et sellisel juhul saab massaaži aja üle ise otsustada ning samal ajal luuakse lapsega ka side. "See on nahk naha vastas tegevus, Ema ja lapse vaheline aeg," ütleb sarnaselt Südameapteegi proviisorile beebimassaaži õpetaja Leppik. Kõige parem on massaaži teha pärast hommikusi toimetusi. Kella 9 ja 10 paiku on nii ema kui lapse tuju hea. Massaaži võtete õppimise järel saab ema teha lapsele massaaži kohe pärast seda kui ta avastab lapse kehas pinged. „Lihaspingete korral minnakse tavaliselt füsioterapeudi juurde, kuid tihti on järjekorrad väga pikad. Sellisel juhul kulub massaaži tegemise oskus kindlasti marjaks ära," ütleb Leppik.

Miks on massaaž beebidele oluline?

Beebit masseerides hakkab tema keha omastama 25% enam hapniku, mis on väga hea lapse füüsiliseks ja vaimseks arenguks. Lisaks aitab beebi masseerimine tagada lapsele hea une. Kadi Leppik soovitab kõhumassaaži koolikutele. „Koolikule viitab lapse vali, tundide pikkune nutt, mis kordub iga päev samadel kellaaegadel," selgitab Leppik. „Sellisel juhul tasuks massaažiga alustada juba enne tavapärast nutmise alguse aega - see aitab lapsel koolikust üle saada," soovitab Leppik.

Beebide kõhumassaaž on väga hea eelkõige beebide kõhuprobleemide korral. "Beebi kõht on beebi teine süda sellepärast, et kui beebil on kõht kinni või ükskõik mis teine mure kõhuga, on tal tuju halb ega taha ta ka midagi teha. Kõhumassaaž lõdvestab, aitab seedimist tööle saada ja paremini magama jääda.

Millal teha beebile kõhumassaaži?

Kadi Leppik soovitab beebile kõhumassaaži teha iga päev, näiteks 10 minuti enne sööki, kuna see aitab lapsel tööle saada kogu seedimise. „Ka ainult rinnapiima söövad lapsed peaksid vähemalt kord päevas kakama," ütleb Leppik ja lisab, et tihti arvatakse, et korra nädalas kakamine beebide puhul on normaalne, kuid tegelikult see nii ei ole. „Sama moodi on täiskasvanud enesetunne halb kui nädala jagu vetsus roojamas ei käi," selgitab Leppik, miks lapsed tihti kõhuvaevuste korral röögivad. Massööri sõnul hakkab laps kakama iga päev kui talle igapäevaselt kõhumassaaži teha.

Kõhumassaaži võiks teha näiteks siis kui minnakse pikemale autosõidule. Kadi Leppiku sõnul on lapsed auto turvatoolis sundasendis ning tihti röögivad nad seepärast, et nende kõht hakkab istudes valutama. „Mõni beebi röögib juba enne turvatooli tõstmist, kuna ta teab alateadlikult, et ta saab seal päris kaua olema," ütleb Leppik. Seepärast soovitab Leppik lapsele kõhumassaaži teha enne pikemale autosõidule minemist. „Tihti on nii, et kui beebi pole sel päeval veel kakanud, hakkab tema seedimine tööle ja mähkme saab ära vahetada juba enne sõidu algust," selgitab Leppik ja lisab, et ilmselt jääb beebi autos magama, kuna tal on hea olla. Lisaks soovitab Leppik teha iga poole tunni või 45 minuti tagant autopeatusi, laps turvatoolist välja võtta ja beebi kõhtu mudida.

Kõhumassaaž on imeline abimees samuti ka lennureiside ajal. Öeldakse, et lendamise ajal lähevad beebil kõrvad lukku. Ei lähe ikka küll," ütleb imetamisnõustaja, rasedusjärgne õde ja beebimassöör Kadi Leppik. „Lapsed ei röögi seepärast, et neil oleksid kõrvad lukus. Asi on selles, et nende kõht läheb lihtsalt gaase täis," selgitab ta ja lisab, et ka osadel täiskasvanutel läheb lennureisi ajal seedimine korrast ära. „Ka täiskasvanud võiksid sellisel juhul kõhtu enne ja lennu ajal mudida," soovitab Leppik. „Kui lapsel on hea, siis ta ei nuta ja sellisel juhul on hea olla ka endal ja kõigil kaasreisijatel."

Millist abi saab gaasivalude vastu apteegist?

Beebi gaasivalude korral saab abi ka apteegist, kus käsimüügis on saadaval simetikooni sisaldavad tilgad. "Simetikoon lagundab suured gaasimullid väiksemateks ning need väljuvad loomulikul teel," ütleb Südameapteegi proviisor Külli Teder ja lisab, et toimeaine ise ei imendu, vaid see väljutatakse organismist muutumatul kujul. Külli Teder soovitab anda kõhugaaside korral beebidele simetikooni sisaldavaid tilku iga imetamise või toidukorra eel. Tilgad võib anda väikese lusikaga beebile otse suhu või segada vähese vedelikuga või pudelitoidu sisse. "Ravimit tuleb anda järjepidavalt, sest kui ravimi kasutamisse jäävad sisse pausid, siis ei pruugi beebi gaasivalud leeveneda," selgitab Teder.

Südameapteegi proviisor soovitab emadel ka oma toitumist jälgida. "Tavaliselt tekitavad emal ja beebil gaase samad toitained ehk kui emal tekivad gaasid mõne toidu söömisel, siis tekivad gaasid sellest ka beebil," ütleb Teder. Proviisori sõnul on üldjuhul teada, et beebile võivad gaase tekitada kohv, kange tee, koolajoogid, šokolaad, pähklid, kaunviljad, kapsas, mõned puuviljad ja mahlad (õun, pirn, ploom, tsitruselised). Samuti räägitakse, et vältida võiks sibulat, küüslauku ja teisi tugeva maitsega toiduaineid, mis omakorda võivad mõjutada rinnapiima maitset. "Kui imik ei talu piimavalku, võib ema poolt tarbitud piim tekitada lapsel gaase, kõhulahtisust ja -valu," ütleb Teder, kelle sõnul võib vahel beebi gaasivalusid leevendada ka taimetee, näiteks kummeli-, ristiköömne- või piparmünditeega.

Külli Tederi sõnul tunnetavad emad tavaliselt ise ära, kas ja millise toiduaine peale nende beebil gaasivalud tekivad. "Kui emale tundub, et beebi nutab pärast mõne toiduaine söömist rohkem kui tavaliselt, siis oleks mõistlik seda toiduainet ühe nädala jooksul vältida ning seejärel uuesti proovida. Kui ikkagi beebi nutab, siis püüda seda toiduainet oma menüüs vältida," ütleb Teder.