Beebikeele koolitaja Eestis, Astra Kallasmaa ütleb, et häälikud põhinevad imiku refleksidel. Need viis sõna, mida beebid alates sünnist kuni kolme kuu vanuseni ütlevad, on universaalsed ega sõltu rahvusest. Häälikud on kõige selgemini kuulda nutu alguses, siis kui tita pole hakanud veel kõvasti karjuma. Mõni beebi kasutab ühte sõna sagedamini kui teisi. Kirjapildis on beebi häälitsusi täpselt väljendada keeruline, aga koolituse läbinud vanemad kinnitavad, et neid viit sõna on tita häält kuulates võimalik eristada küll.

Neh - ma olen näljane
Tita hakkab niimoodi nutma siis, kui kõht läheb tühjaks. Tekib imemisrefleks, keel liigub suulakke ja sellele lisandub hääl, millele on iseloomulik alguses olev nasaalne n. Lapse pea liigub küljelt küljele, sest ta otsib rinda

Aou - olen unine
Kui laps tahab magama minna, tekib haigutusrefleks. Imiku suu läheb hästi suureks ja avatuks. Tekib aou-nut

Heh - mul on ebamugav olla
Laps kasutab heh-nuttu siis, kui tal on mähe märg, tal on külm, palav või ebamugav asend. Titat võib häirida ka muu, näiteks turvahälli liiga tugevalt kinnitatud rihmad.

Eh - aita mul krooks välja saada
Söömisel allaneelatud õhk põhjustab beebile halba enesetunnet. Sellisel juhul tuleks tõsta ta püstiasendisse, et õhk saaks välja.

Earh - mul on gaasivalud
Niisugune nutt algab siis, kui last piinavad gaasivalud. Nende leevendamiseks tasub teha tema kõhule massaaži, suruda beebi põlved üles vastu ta kõhtu või kasutada muid valu leevendavaid võtteid ja vahendeid.

Imeline avastus

Priscilla Dunstan on Austraalia ema, kes oma poja Tomi sünni järel 1998. aastal sattus lapse nutuhoogude tõttu ahastusse. Naisel on fotograafiline helimälu; nelja-aastaselt mängis ta kuuldud Mozarti klaveripalu täpselt järele. Noorena andis ta viiulikontserte, täiskasvanuna aga töötas üle kümne aasta ooperilauljana. Nende aastate jooksul süvenes ka tema arusaam sellest, kuidas inimese keha tekitab helisid.

Tänu oma andele ja emainstinktile eristas Priscilla lapse nutus kõigepealt neh-nutu. Ta pani tähele, et selle nutu ajal hakkas tema rindades suurenema piimavool. Naine oletas, et lapse teistele vajadustele vastavad teised nutud, ja eristas ka need.

Psühholoogist isa Max Dunstani abiga kavandas Priscilla uuringu, et kontrollida süsteemi kehtivust. Kokku on katsetes osalenud üle tuhande lapse.
Üheksa aasta jooksul valmis kolm sõltumatut uuringut, mis näitasid Dunstani süsteemi paikapidavust. Kümnest emast üheksa leidsid, et beebikeelest on kasu ja soovitasid seda ka teistele. Kaks isa kolmest tunnistasid, et titaga seotud stress vähenes ja peresuhted paranesid pärast beebikeele kasutuselevõttu.

USAs sai beebikeel tuntuks pärast Priscilla Dunstani esinemist 2006. aastal "Oprah Winfrey show's". Oprah nimetas beebikeelt imeliseks avastuseks, mis võib muuta miljonite emade elu. Praegu uuritakse, kas beebikeele kasutamine võib aidata vanematel vältida lapse raputamise sündroomi ning kuidas see mõjutab tita ja isa vahelist sidet.

Miks on beebikeel hea?

  • Väheneb nutmine. Beebikeelt osates saab kiiresti ära tunda lapse vajaduse ja reageerida sellele enne, kui tita hakkab hüsteeriliselt nutma.
  • Suureneb beebi kindlustunne ja usaldus vanemate vastu. Mida rutem vastata tita vajadustele, seda turvalisemalt ta ennast tunneb.
  • Side lapse ja vanemate vahel muutub lähedasemaks.
  • Väheneb lapse hoidmisega seotud pinge ja stress.
  • Pikeneb uneaeg ja täieneb igapäevarutiin.
  • Isa saab rohkem osaleda tita eest hoolitsemises.

Vaata ka:www.beebikeel.ee

www.dunstanbaby.com

BEEBIKEELE KOOLITUS EESTIS

Praegu saab kolmetunnisel beebikeele koolitusel käia Tallinnas Ema ja Lapse Keskuses. Koolitaja Astra Kallasmaa soovib hakata beebikeelt õpetama rasedatele ja nende meestele ka Tartus. Koolitusel saab kuulda beebi nutte ja katsetada neist arusaamist, samuti jagatakse soovitusi lapse rahustamiseks. Osalejatele antakse kaasa materjalid ja nad võivad osta beebikeele DVD.
Psühholoogiat õppinud Astra ütleb, et kuna beebikeel on Eestis tundmatu, tekitab see palju küsimusi ja kahtlusi. Pärast erinevate nuttude kuulmist need aga tavaliselt kaovad.

Astra ise läks USAsse beebikeelt õppima, sest oli lihtsast ja praktilisest avastusest vaimustuses. Ühel sugulasel külas olles kuulis ta, kuidas laps ütles kolm korda järjest "heh". See tähendab, et tital tuleb mähe ära vahetada. Ja nii oligi. "Oh sa poiss! Olin sellel päeval hästi rõõmus," meenutab naine.

Koolitaja peab beebikeele oskuse suurimaks plussiks seda, et lapse vajadustele vastatakse ruttu. Kui ema proovib erinevaid rahustamisviise ning miski ei mõju, ägeneb lapse nutt ja talle jääb mulje, et keskkond pole turvaline. Tema ümber küll sebitakse, kuid mure ei leia lahendust. Tänu beebikeele oskusele on võimalik last mõista juba siis, kui ta häälitseb tasakesi ja pole veel endast välja läinud. Kui laps näiteks öösel ärkab ning ema saab aru, et ta tahab süüa, on teda võimalik toita hämaras toas. Pärast magab laps kenasti edasi.

"Ka vanemail on siis vähem ebamugavusi. Lisaks on positiivne see, et nii saavad isad esimesest päevast peale tegelda vastsündinuga. Vahel mõni mees ütleb, et beebi eest hoolitsemise juhendit ei antudki kaasa. Anti ju küll - beebikeel ongi juhend, kuidas lapsega suhelda," nendib Astra.

TÕESTI TUNNEN NUTUD ÄRA!

Barba Seidelberg:

Läksin koolitusele uudishimust ja suhtusin sellesse skeptiliselt. Põnev oli teada saada, et nutt on lapse keel. Kui lõpus sai ära arvata, mis nutval beebil viga võiks olla, läks oletus täppi 99% juhtudest. Oli üllatus, et võõra tita puhul õnnestub see nii hästi. Kogetu pakkus ka turvatunnet, et oma lapse vajadused peaks veelgi paremini ära tundma.
Minu esimene laps saab 19aastaseks ja tema sünni ajal ei räägitud sellistest asjadest üldse. Last sai rahustatud katse-eksituse meetodil. Mõtled, et tal on kõht tühi, aga tema tahab võib-olla hoopis magada. Käisin hiljuti külas perel, kel oli pooleteisekuune beebi. Ühel hetkel hakkas ta nutma ja see oli täitsa söögiisunutt. Mainisin seda ka emale. Too ütles, et laps sai just süüa. Tita aga ei jäänud rahulikuks. Ütlesin siis: ära kiusa last, anna talle piima. Ema andiski ja tita jäi pärast seda kenasti tuttu.

Aigo Pärnsalu:

Olime kuulnud beebikeelest "Oprah Winfrey show'st" ja see tekitas huvi. Koolitusest jäi positiivne mulje. Me saame esimese lapse ega tea ju asjast midagi. Võib-olla aitab beebikeele tundmine meil titat paremini mõista. Kavatsen ise töö kõrvalt tegelda lapsega nii palju kui saan. Olen aidanud hoida oma väikest õde ja õdede lapsi ning selle tõttu on kindlam tunne. Soovitan koolitust kindlasti ka teistele. Tänu beebikeele tundmisele on ehk peres vähem pingeid.

Svetlana Lomakina:

Beebikeel tundub olevat igati loogiline ja kasulik ning kavatsen seda proovida. Kui on teada, mis lapsel on viga, saab kohe reageerida. Tital on ka kergem, kui ma ei hakka tal mähkmeid vahetama juhul, kui oleks vaja hoopis "krooksu" välja lasta. Positiivne on beebikeele juures ka see, et isa saab rohkem last aidata.

Airi Kapanen:

Olen kahe tütre ema ja läksin koolitusele uudishimust. Olen töötanud algklassi- ja lasteaiaõpetajana. Ütlen ausalt - olin beebikeele suhtes skeptiline. Ma ei lähe hurraaga uuega kaasa. Koolitusel tabas mind aga rõõmus üllatus, nutud olid täiesti äratuntavad. Eks teavad ju paljud lapsevanemad, et nutul ja nutul on vahe. Ämmaemandad mõistavad paljut kehakeelest. Kõige vajalikum on minu meelest ära tunda ebamugavuse nutt, et ei hakataks last ilmaasjata toitma.

Kui beebikeel aitab kaasa paremale mõistmisele, on see küll hea. Eriti palju kasu on sest emadele, kes saavad esimese lapse ja kes pole nii kindlad oma emaduses. Abi võib olla ka siis, kui vanemad on väsinud ja neil pole jaksu mõelda. Minu esimene laps ei tahtnud magama minna ja kui oleksin leidnud teise lahenduse, poleks võib-olla lutti andnud. Mina aga andsin süüa, mille ta lasi välja. On ka levinud suhtumine, et ema oskab lapsega paremini toimetada. Beebikeele abil võib aga isa aidata väsinud emal märgata asju, mida ta ise tähele ei pane.
Beebikeel on ka lihtne, pole raketiteadus ega koorma kellegi mälu. Mõnus võimalus õppida midagi lihtsat ja vajalikku.

Kristiina Uriko, psühholoog:

Beebi vajaduste mõistmine on läbi aegade kuulunud iga lapsevanema põhioskuste hulka.
Üheksa lapseootuskuu jooksul kujuneb ema ja veel sündimata lapse vahel tihe side. See tekitab emas erilise tundlikkuse, mis aitab mõista lapse sõnumeid pärast ta sündi.
Mõnikord on beebiga lihtne suhelda ja vanemad hakkavad tema vajadustest aru saama kiiresti. Teinekord on emal keerulisem taibata, mida laps häälitsuste, ka nutuga soovib edasi anda.

Selles artiklis kirjeldatud beebikeele mõistma õppimine on uus teema, mis annab küllaltki intrigeeriva lubaduse. Ilmselgelt on eesmärk juhtida lapsevanemate tähelepanu imiku vajadustele ning vanemate võimalusele neid paremini ja kiiremini rahuldada. Nii võib suureneda vanemate valmidus saada aru beebi sõnumitest ja kasvada nende eneseusaldus. Kui õnnestub siduda uued teadmised vanade, juba aastasadu järeleproovitud tarkustega, võib loota tulemusele, mis suurendab meelerahu.

Kindlasti ootavad nii spetsialistid kui ka emad-isad huviga infot, mida pakuvad edasised uurimused selle kohta, kuidas mõista beebikeele olemust ning kuidas neid teadmisi parimal moel rakendada.