Keel

Keel aitab kuuldavale tuua väga paljusid erinevaid helisid. Keeleots aitab meil öelda näiteks selliseid häälikuid nagu „t“ ja „d“, keele tagumine osa aga vastutab „k“ ja „g“ eest. Keel peab olema tugev ja hästi painduv, et laps suudaks kõiki häälikuid õigesti hääldada ning erinevaid heilisid kuuldavale tuua.
Kui laps hakkab sööma tükilist toitu, õpib keel väga osavalt tükikesi mööda igemeid ringi liigutama ja tükke õigele kohale lükkama, et laps saaks need peenikeseks närida. Keel õpib söömise käigus suud väga põhjalikult tundma. Venitamine ja liikumine söömise ajal on väga vajalikud harjutused selleks, et keel saaks tugevaks ja painduvaks ja et lapse kõne areneks õiges tempos.

Huuled

Huulte moodustatavad häälikud on „m“, „p“ and „b“. Huuled muudab tugevaks rinna või luti imemine ning tugevaid huuli on vaja muuhulgas selleks, et toitu suus kinni hoida.

Lõug

Ka lõual on kõnes väga suur roll. Proovi öelda näiteks „l“ ja „p“ ning jälgi, kuidas lõug liigub üles ja alla, et keel saaks need häälikud moodustada.
Suu tagumises osas asuvad lihased
Suu tagaosas asub lihaste grupp, mis aitab kuuldavale tuua häälikuid nagu „m“, „n“ ja „ng“. Ka need lihased arenevad ja saavad tugevaks imemise teel.

Aja jooksul õpivad musklid koosööd tegema ning lapsel hakkavad välja tulema ka keerulisemaid helisid nagu „s“ ja „th“.

Selleks, et kõik kõnes osalevad lihased saaksid piisaval tööd, peab laps sööma mitmekülgset toitu – ainult piimast ja vedelikest ei piisa, et laps õpiks oma suud, keelt ja huuli sihipäraselt kasutama.

Allikas: bubhub.com.