Et naine on alati tervislikult ja mitmekülgselt söönud, ei saanud ta midagi veel tervislikumat menüüsse lisada. “Sain ainult aineid ära jätta. Näiteks loobusin piimast, kohvist, õuntest, viinamarjadest ja muust, mida võib süüdistada gaaside tekkes. Kaks nädalat pidasin ka üliranget dieeti – sõin vaid putru ja keedukartulit. Ent mitte mi­dagi ei aidanud, poisil olid ikka gaasid!”

Beebi nuttu vaigistada on tihti sama keeruline kui mõista hiina keelt. Lõpuks oli ema lohutamatu. “Kui laps kisas, süüdistasin ennast, et ei oska teda aidata. Sattusin masendusse ning tagatipuks olin näljane ja õnnetu. Lõpuks otsustasin, et aitab enese piinamisest, vaja on otsida abi,” meenutab Evrika nüüd naerdes.

Kust leida abi?

On tähtis, et ema sööks korralikult, muidu ei jaksa ta lapsega olla. “Kindlasti ei tohi imetav ema pidada kiiret kehakaalukaotust lubavat dieeti ega tarvitada kehakaalu langust soodustavaid teesid,” rõhutab lastearst Reet Raukas.

Naised, kes on hädas beebi gaasivaludega, peaksid enne dieeti pöörduma arsti poole ning küsima nõu. Kõigepealt võiks rääkida oma perearstiga, kuid abi ja leevendust leiab ka imetamis- ja toitumisspetsialistilt.

Evrika pöörduski imetamisnõustaja poole. Karmi dieedi kohta ütles too sedasama, milleni noor ema ise oli jõudnud: “Kui sa ei söö just kilode viisi õunu või viinamarju, pole vaja lapsel gaase karta. Kõike tuleb süüa mõõdukalt. See nõuanne kehtib nii kõhugaasidest kui ka allergiast hoidumise puhul.”

Reet Raukas lisab, et teaduslikud uuringud pole rasedus- või imetamisaegse dieedi kasulikkust allergiast hoidumisel tõestanud. Kõik ema tarbitud ained jõuavad suuremal või vähemal määral rinnapiima, kuid ei pruugi imikul probleeme põhjustada. Kui aga peres on allergiat, tasub oma menüüd jälgida ning loobuda pähklitest, tsitruselistest, šokolaadist, munadest ja nisust.

Evrika võttis spetsialistide nõu kergen­datult kuulda. “See kaotas palju pingeid. Nüüd söön kõike ja joon ka hommikul, kui tunnen unisust, tassi kohvi tubli sortsu piimaga,” kirjeldab ta.

Lõpuks avastati ka kurja juur, mis poisi vaevlema pani. Kui Morten oli viiekuune, pöördus Evrika refleksoloogi poole. “Massaaž aitas gaaside vastu ja parandas lapse und,” ütleb ema. Kui Mortenil jälle gaasi­valud olid, küsis refleksoloog, kas Evrika on koort söönud. Naine ütles “ei”, ent hiljem meenus talle, et oli maiustanud koorejäätisega. Järgmisel korral, kui tita valusate gaaside käes vaevles, turgatas emale pähe, et ta oli söönud vahukoort.

“Järeldasin, et siin võib seos olla. Tegin vahukoorega uue katse ja tulemus oli sama – valusad gaasid Mortenil. Seega ikkagi on seos minu toidu ja rinnapiima vahel. Edas­pidi püüdsin koorest hoiduda,” räägib Ev­rika.

Doktor Raukas kinnitab, et ema on õigel teel. “Kõige parem on jälgida last ning vastavalt tema tervisele toiduvalikut muuta. Kindla toiduaine tõttu tekkiv äge gaasivalu leeveneb 24 tunniga ega vaja ravi. Ka suvise aja puuviljarohke toit võib põhjustada imikul kõhulahtisust ja gaasivalusid.”

Kas toidulisandeid on vaja?

Vahel tekib naisel raseduse või imetamise ajal rauavaegus või jalakramp. Kuigi arstid leiavad, et õige toitumisega peaks organismi tasakaalu saama, ei pruugi see alati nii minna. Siis on abi toidulisanditest.

“Mitmekesiselt toituval emal ei ole vitamiinipreparaate vaja. Ent kui ema on taimetoitlane, jääb puudu B-rühma vitamiinidest. Siis on lisandeid tarvis. Ja kui ema ei saa tar­bida piimatooteid, tuleks võtta vähemalt 600 mg kaltsiumi koos D-vitamiiniga,” nimetab Reet Raukas juhuseid, mil toidu­lisanditest ei pääse.

Evrikagi on vitamiinidest abi leidnud. “Mina olen võtnud imetamise ajal samu preparaate, mida soovitatakse rasedatele. Jala­krampide leevenduseks ostsin jälle magneesiumitabletid,” ütleb ta.

“Üldiselt aga tundub mulle, et keha teab ise, mis tal vaja on. Näiteks, kui vajan B-vitamiini, tuleb kange pärmiisu,” kirjeldab Evrika ning kinnitab: “Tervislikku toitu ei vaja mitte ainult beebi, vaid ka ema, et olla rõõmus ja tugev. Kui ma ei söö hästi, muudavad halb toitumine ja suur koormus mu inimvareks.”

Jälgi last ja väldi keemilisi aineid

Reet Raukas, lastearst

ª Toitu mitmekesiselt. Juba raseduse ajal säilitab organism 2–4 lisakilo, et valmistuda imetamiseks. Rinda andev ema vajab umbes 2700 kcal päevas. Kui kalorihulk väheneb 500 kcal võrra, ei muutu piima kogus ega toitainesisaldus. Kui aga päevane energiahulk jääb alla 1800 kcal, tekib organismis toitainete puudulikkuse oht. Kindlasti ei tohi loobuda mitmekesisest toidust. Pole olemas aineid, mis kõikidel lastel ühtmoodi gaase või allergiat tekitaksid. Parim on jälgida oma last ning vastavalt tema käitumisele toiduvalikut muuta.

ª Joo piisavalt. Vedelikku peaks imetav ema tarbima kohe, kui janu tekib. Soovituslik päevane vedelikuhulk on 1,5–3 liitrit. Kohvi ja kofeiini sisaldavaid jooke tasub kasutada mõõdukalt, mitte üle kahe tassi päevas. Rahutute laste puhul võib kofeiin rahutust süvendada. Et vähendada kofeiini jõudmist rinnapiima, võiks kohvi juua vahetult pärast lapse toitmist.

ª Kuidas on piimaga? Soovituslik päevane kogus on 500 ml vedelaid piimatooteid või ka 100 g juustu. Kui laps on tõsiselt koolikuvaludega hädas, võib 4–5 päevaks rõõsast piimast loobuda. Kui selle aja jooksul pole paranemist märgata, ei tekita piim probleemi ning seda võib edasi juua. Kui aga lapse enesetunne paraneb, peaks ema vältima nii piima kui ka loomaliha.

ª Millest loobuda? Hoiduda võiks tugevalõhnalistest toiduainetest, näiteks küüslaugust, mille maitse on rinnapiimas kõige tugevam paar tundi pärast söömist. Samuti happelistest toiduainetest: kangest äädikast, värskest ananassist ja tsitruselistest. Nende asemel võiks süüa kompotte või õunaäädikaga valmistatud roogi. Vältida tuleks ka kunstlikke magusaineid (aspartaam, sahhariin, tsüklamaat), värvaineid ja konservante.

ª Ei sigarettidele. Raseduse ja imetamise ajal tuleks loobuda suitsetamisest, mis võib põhjustada probleeme nii lootel kui imikul. Selle mõjul väheneb rinnapiima kogus ning kodus, kus suitsetatakse, on suurem imiku äkksurma risk.

6 nõuannet

  • Väldi allergeene, mis lapsele ja teistele pereliikmetele vaevusi põhjus­tavad.
  • Söö teraviljatooteid, need tavaliselt ei tekita beebil kõhugaase.
  • Tarvita palju juurvilju, kuid hoidu neist, mis on põhjustanud lapsel imetamise järel koolikuid. Näiteks kapsast ja hernest.
  • Söö puuvilju ja joo värsket mahla, kuid püüa vältida eksootilisi vilju.
  • Ära unusta liha ja kala, et organismis ei tekiks raua- ja joodivaegust.
  • Joo piima, kuid hoidu karastusjookidest ning kangest kohvist ja teest, mis imenduvad rinnapiima.