Roomata võib erinevalt: mõni laps liigub kõhul edasi nagu väike partisan, teine roomab ainult tagurpidi. Ka küljele rullimist loetakse roomamisstiiliks. Beebid on erinevad – mõni ei hakkagi roomama, kõigutab end vaid kohapeal ja võtab hoogu, kuni suudab käputada.

Käputamine on väga tähtis oskus, mida ei ­tohiks omandamata jätta. Käpuli liikumine paneb ­aluse hilisemale õigele kehahoiule ja on hea treening ­kõigile lihastele. Kui kõhuliasendis said tööd peamiselt beebi sirutajalihased, siis nüüd hakkavad kiiresti arenema painutajalihased. Käputamiseks peab beebi püsima asendis, kus käsivarred on sirged, puus ja põlved aga painutatud.

Selleks, et liikvele minna, peab tita suutma püsida veel keerulisemas, nn kolme punkti toetusega asendis, ja sellestki ­oskusest veel ei piisa: käputaja peab tõstma maast lahti vaheldumisi parema käe ja vasaku jala ning vasaku käe ja parema jala. Selline ristiliikumine arendab ­vasaku ja parema ajupoolkera koostööd. Kui see oskus jääb omandamata, võib hiljem esineda probleeme matemaatikas, lugemis- või kirjutamisoskuses.

Mõned lapsed teevad ise rohkem tööd ning saavad käputamisega kergemalt hakkama, mõnd on aga mõistlik veidi järele aidata. Kodused võimlemisharjutused toimugu vaid siis, kui beebil on hea tuju!

Ma aina arenen!

6.-7. elukuul beebi
• treenib roomamist,
• tõuseb neljakäpuli,
• leiab neljakäpuli olles tasakaalu,
• harjutab istumist.

Füsioterapeut: Urmi Kukk (OÜ Baby­sport) Modell: Ingrid (7 kuud)