Ema Getter (25) sõnab, et märkas mõni nädal tagasi pojal suuremat süljeeritust ning et laps sügab pidevalt igemeid nii luti kui sõrmedega. “Kui muidu on Tobias heatujuline ja nutab väga harva, siis viimasel ajal on ta mõni päev olnud virilam – ilmselt märk sellest, et hambad on tulekul. Tal peab kogu aeg midagi suus olema, millega igemeid hõõruda,” räägib ema.

Et hammaste tulek mööduks mugavamalt, on Getter soetanud pojale närimismänguasju ning vahel masseerib ka ise lapsel igemeid. “Tobiase lemmikmänguasi on kaelkirjak Sophie, aga talle meeldivad ka teised vidinad. Mõne närimislelu panen vahel külmkappi, et see pärast paremini igemeid tuimestaks,” mainib Getter.

Kuna Tobias on pere esiklaps, siis on ema end tita hammaste tulekuga hästi kurssi viinud. “Perearst on meile päris palju infot andnud ja oleme koos elukaaslasega ka raamatutest ja internetist juurde lugenud. Tean, et vahel võib hammaste tulek lapsel ka palaviku üles lüüa, aga õnneks seda pole meil olnud. Kõrva katsub laps vahepeal küll, nii et täitsa võimalik, et ka sinna on hammaste tõttu väiksemat sorti valu löönud,” räägib Getter.

Tartu Ülikooli kliinikumi lastestomatoloogi Jana Olaki sõnul võib hamba lõikumise päeval lapsel temperatuur küll pisut tõusta, kuid ei seda ega ka võimalikku kõhulahtisust ei loeta otseselt hammaste lõikumisest tulenevaks. “Pigem annab see märku, et laps hoiab musti käsi suus ja võib saada nakkuse mänguasjadelt, mida ta suhu paneb. Palaviku ja kõhulahtisuse ilmnemisel tuleks pöörduda perearsti poole, et hinnata, ega tegemist pole viirus- või nakkushaigusega.” Kuna hammaste tulekuga kaasneb suurem süljevool ning enamasti ka märg lõug, siis võib tekkida seal punetus ja lööve. “Lapsed võivad muutuda rahutuks, jonnida ning hõõruda ja kratsida kõrvu ja põski. Söögiisu võib kaduda ja ka uni võib olla häiritud,” räägib doktor Olak. Kuigi lõikumisprotsess on individuaalne, avalduvad nimetatud sümptomid tohtri sõnul keskeltläbi umbes kolm päeva enne ja kuni kolm päeva pärast lõikumist.

Lõikuma hakkava hamba koht on turses ja kohevam kui ülejäänud hambakaar. “Värvilt punetav või hoopis kahvatu, valkjas. Harva muutub see koht tumesiniseks või lillaks, kuid kõik need igeme värvi muutused sõltuvad lõikumisprotsessist,” selgitab doktor Olak. Enne lõikumist võib tekkida ka lilla või tumesinine suure villi sarnane moodustis. “Sagedamini tekib see tagumiste hammaste kohale. Mõne päeva jooksul see lõhkeb ja siis peaks olema näha ka lõikunud hamba köbrud.”

Loodusterapeudi ja proviisori Terje Tähe sõnul võib hammaste tulekuga kaasnev ebamugavus anda märku sageli just öösel, sest päeval on laps tegevuses ümberringi toimuvaga. “Une-eelsel hetkel või unes tajub keha kõike eriti intensiivselt ning laps tunneb valu ja ebamugavust. Seetõttu võibki beebi ainult magamise ajal olla viril ja vähkrev,” räägib Tähe. Ta rõhutab, et hammaste tulekuga kaasnevad ebamugavused pole norm, mis kõigi lastega kindlasti juhtuma peaks. „Kui lapse ainevahetus ja tervis on sada protsenti korras, siis ei pruugigi hammaste tulekul vaevusi tekkida.“