Magamaminek

Üks esimesi võimalusi õpetada lapsele öö ja päeva erinevust seisneb selles, et ema paneb lapse voodisse iga kord kui laps magama jääb. Isegi kui laps vaid viivuks tukastab, on hälli või vankrisse viimine lapsele abiks, et tekitada seos nende paikade ja uneaja vahel. Samuti on oluline võtta beebi hällist või vankrist välja kohe kui ta on ärganud, seda eriti päevasel ajal.

Argiaskelduste hääled majapidamises

Ööpäevarütmi tekkimisele saab kaasa aidata veel ka siis, kui päevasel ajal jätkatakse vajalikke toiminguid summutamata häälel ja seda ka ajal, kui beebi on suigatanud. Paljud värsked lapsevanemad püüavad beebi uneajal olla hiirvaikselt, ehkki igapäevased normaalsed hääled ja helid majapidamises last unest üles ei ärata. Lõpptulemusena peaks beebil tekkima arusaam, et päevase askeldamise ajal on temagi ärkvel, öövaikuses aga magab.

Ära jäta beebit päeval magamistuppa

Päeva jooksul peaks sinu beebi viibima samas ruumis kogu perekonnaga, olema tavaaskelduste keskel. Olgu see siis köök või elutuba (või kord see, kord teine) - pere toimingute jälgimine annab beebile ettekujutuse päevaajast ja ärkvelolekust. Samuti tekib voodi ning magamistoa abil ettekujutus ööst ja unest.

Erguta oma beebit

Päeval, beebi ärkveloleku ajal tuleb pakkuda talle mugaval määral stimulatsiooni. Beebidele meeldib näha ja neile on vaja pakkuda vaatamiseks erksaid värve, suuri kujundeid-mudeleid erinevatest asjadest, samuti liikuvaid esemeid. Beebile meeldib kuulata toredaid hääli. Täiskasvanu jaoks võib tunduda beebile mitmesuguste mänguasjade näitamine ei millegi erilisena, kuid beebi jaoks võib see kujutada märkimisväärset stimulatsiooni ning see võib beebi isegi ära väsitada. Kui beebit päevasel ajal sel moel stimuleerida, hakkab tal päevaaeg toredate tegevustega seostuma.

Vii beebi õue

Esimestel nädalatel võib ema viia beebi mõneks ajaks õue. Kui beebi kasvab, saab hakata tegema vankriga ka väikseid jalutuskäike. Kui ilmastikuolud ei ole ebatavaliselt halvad, on kasulik beebi iga päev mõneks ajaks vankriga õue värske õhu kätte viia. Beebi naudib õues avanevat vaadet, helisid ja värske õhu teistmoodi tunnet, väljaskäimised on beebi jaoks ka hea stimulatsioon.

Öine ärkamine

Kui beebi on öösel ärkvel, tuleb vältida tema stimuleerimist. Mähkmete vahetamise ja toitmise ajal jäta tuled kustu ning räägi võimalikult vähe, ära paku lapsele mänguasju. Öine ärkvelolekuaeg tuleb muuta beebi jaoks võimalikult igavaks. Esikusse või beebi toa lähedusse võib jätta ööseks väikse tule põlema, et saaks öösel tulesid põlema panemata last segamatult vaatamas käia.

Pimenda lapse tuba

Ka väikse põlema jäetud tule korral peab tuba olema öösiti pimedam kui päevaajal. Niiviisi saab laps seostada pimeda toa magamise ja ööga. Samuti ei ole lapsel pimedas toas igasuguseid huvitavaid asju, mida silmitsema jääda.

Jälgi, et lapsel oleks mugav

Beebid virguvad sageli ebamugavustundest, olgu selleks nälg, külm või gaasid. Enne magamaminekut tuleks lapsele süüa anda, ta soojalt katta ning aidata tal süües sisse ahmitud õhk välja röhitseda. Kui laps on öösel teki sees, on ühtlasi vähemtõenäoline, et ta omaenda öiste liigutuste peale ärkab.

Hoiatuseks magamisasendite kohta

Väga harva juhtub, et beebi magamise ajal sureb, ilma et sel nähtavat põhjust oleks. Ehkki päris täpselt ei osata nüüdki öelda, on teadlased siiski kindlaks teinud, et imikute ootamatu surma sündroom ehk hällisurm esineb sagedamini siis, kui beebid pannakse kõhuliasendisse magama. Soovituslik on asetada beebi magama küliliasendis.

Vaata lisaks: www.caritas.ee

See, kuidas, millal, kus ja kui kaua lapsed magavad, on igas peres erinev. Missugused on teie pere imikute ja väikelaste uneharjumused?