Last üles tõstes toeta alati ta pead. Näiteks võta ta küünarvarrele nagu imetamise ajal ja toeta käega peput. Või pane mõlemad käed ümber lapse rind­kere, pöidlad tema rinnakul, nii et sinu sõrmed toetavad pead ja kaela kukla tagant. Lapse jalad on vastu sinu keha. Nii on hea teineteisele silma vaadata ja juttu ajada.

Kas vastsundinuga saab mangida?

Nii tillukesega mängimine tähendab tema puuduta­mist, kõnetamist, talle läheduse pakkumist. ­Vaata ­talle otsa, räägi temaga, kiiguta teda kätel. Tantsi koos lapsega, kõiguta teda õrnalt üles-alla ja küljelt küljele – see on hea tasakaaluorgani arengule. Näita ­talle selgete värvide ja mustritega asju, näiteks rõivaid riidekapist. Püüa iga asjaga mõneks sekundiks tema tähelepanu köita. Algul näeb vastsündinu selgelt paari­kümne sentimeetri kaugusele, mis on umbes sinu näo kaugus tema näost imetamise ajal. Sinu nägu on kõige armsam ja ilusam objekt, mida ta näeb.

Ega ma teda ara ei hellita?

Tillukese süllevõtmine tähendab alati tema arendamist. Vastsündinu aju on nagu arvuti, mis tohutu kiirusega ennast üles ehitab. Lapse keskkond esimestel eluaastatel kujundab suurel määral tema tulevast isiksust ja akadeemilist võimekust. Kui ta kogeb õnne ja turvalisust, siis vallanduvad kehas hormoonid, mis soodustavad loovuse ja õppimisvõime edenemist. Hirmust, ärevusest ja ebakindlusest tekkiv stress seevastu halvab arengut.
Tähtsaim, mida sa lapsele saad pakkuda, on tingimusteta armastus. Selle järgi, kuidas sina teda kohtled, õpib ta tundma oma väärtust.

Kuidas teda vannitada?

Vannitamisest võiks saada teie ühine lõbu. Midagi ei juhtu, kui alustate seda alles ­teisel kodupäeval, kui elu on rahulikum. Pane kõik vajalik valmis ja mõõda kraadiklaasiga vee temperatuuriks 37 kraadi. Lase laps tasakesi vette, naerata talle ja räägi temaga. Hoia last käega õlgade ja kaela tagant, sõrmed ümber tema õlavarre, teise käega pese. Kui laps on vees rahulik, piserda vett ka näo peale.

Võib teha ka nii, et ema või isa hakkab käima koos lapsega suures vannis sulistamas. Kui plaanid hakata beebit suures vannis ujutama, võiks seda alustada umbes kolme­nädalase lapsega. Selleks ajaks tunnete mõlemad end vannitamise juures kindlamalt. Alustage ujumist seliliasendiga, toeta last kuklast, kaenla ja selja alt ning ­hõljuta vees edasi-tagasi ning üles-alla. Mõne kuu möödudes hakkab ta juba ise end vees kõhuli keerama.

Vannis pese last käe või pehme lapiga, puhasta õrnalt voldikesi ja kõrvataguseid. Pesuvahendeid pole vaja. Beebišampooni kasuta siis, kui laps on tõesti vaja millestki puhtaks saada.

Kuidas küüsi lõigata?

Selle toimingu teevad turvalisemaks spetsiaalsed käärid. Või siis õpi ära maniküüri tegemine magavale lapsele ja kasuta kääre, millega oled ise kõige osavam.

Millal õue minna?

Suvel soovitatakse õues­käike alustada teisel elunädalal. ­Talvel võiks õue minna kolmandal nädalal, esialgu 5–10 minutit korraga. Suure külmaga harjutage enne õueriietega toas avatud akna all. Õueminekuks ei sobi pakane alla 10 kraadi, kuumus üle 28 kraadi ega äikeseilm. Titad ei päevita. ­Esimesed kuus kuud on otsene päike ­lausa ohtlik. Vali suvel ­lapsele alati varjuline koht ning kata tema keha päikese eest õhu­keste riietega.

Kas naba peab puhastama?

Hoia naba puhas ja kuiv. Jälgi, et ei ­tekiks punetust, ja puhasta naba 1–2 korda päevas saialilletinktuuriga. Kui ­nabakönt irdub, jätka puhastamist seni, kui vatitikule ei jää enam eritist.

Millest titaga rääkida?

Kõige tähtsam – ära tema seltsis vaiki! Õpi oma tegevust kommenteerima: loenda trepiastmeid, sorteeri sokke värvi järgi. Kõne on õieti ainus oskus, mida laps ilma sinu abita ei omanda. Tita õpib mõisteid tänu kordamisele ja emotsionaalsele seosele sinuga. Tele- või raadiosaade on talle lihtsalt müra.

Täiskasvanud kasutavad titaga rääkides instinktiivselt laulvat, veidi kõrgema tooniga “beebikõnet”. On leitud, et just see tagab kõige edukama keeleõppe. Teadlased soovitavad öelda ka “sina” ja “mina”, mitte “emme teeb”. Kui vanemad räägivad erinevaid keeli, siis kõnelegu kumbki lapsega oma keeles. Laps õpib mõlemat keelt emakeelena ja saab sellega kenasti hakkama.

Mida talle selga panna?

Soojas toas võib tita olla sokkideta. Esimesel elukuul jälgi hoolsalt, et lapsel ei oleks külm, veel enam ole valvel ülekuumenemise ohu ­korral, sest vastsündinu ei reguleeri hästi oma kehasoojust. Õues kannavad titad mütsi. Toas on neil enamasti mütsike peas vaid pärast vanni. Kuid ühe teooria järgi on mütsike toas vajalik seni, kuni suur lõge on kinni kasvanud.

Õues võiks beebi reeglina olla kihi jagu soojemalt riides kui sa ise, aga umbses vankris võib tal hakata palav. Kandelinas on tital aga pool keha soojas, pool jahedas. Kontrolli lapse temperatuuri kukla­voldist. Kui voldike on märg, siis on lapsel palav, kui jahe, siis on ­lapsel jahe. Tuppa tulles katsu, kas varbad on soojad. Käed võivad ­pisut jahedad olla.