Kuus kuud raskusi

Esimesest päevast peale ei sujunud tillukese Viktoria (11 kuud) toit­mine kuigi hästi. Laps ei osanud ­rinda õigesti suhu võtta ja imes ema rinnanibud katki. “Soov imetada oli nii suur, et nutsin valust, aga järele ei jätnud,” meenutab Ewe-Ly. Kolmandal päeval soovitati haiglas proovida nibukaitset. Algul ei saatnud sedagi lahendust edu. Ema ja laps jäid isegi päeva võrra kauemaks haiglasse, et laps õpiks sööma. Prooviti erinevaid asendeid: pikali, püsti, istudes, imetamispadjaga. Katsetamist jätkati kodus, kuid ilma nibukaitseta ei saanud laps ikka piima kätte. Ehkki nibukaitset soovitatakse ajutise abivahendina, sõi Viktoria kuus kuud ainult selle abil ega õppinudki teistmoodi imemist selgeks.

Ewe-Ly pidas vapralt vastu, kuigi toitmine kurnas teda. “Tütreke magas öösel küll ilusti, sõi vaid korra öö jooksul, kuid siiski olin ma väga väsinud. Väsimus pärssis arvatavasti ka piima teket,” jutustab ta ja kiidab rahvatarkust, mis soovitab halvaad süüa. “Esimese halvaa sõin juba sünnitusmajas. Minu puhul see tõesti toimis – juba mõnekümne minuti pärast saabus tõeline piimauputus.”

Naine on endaga rahul, et ei vandunud alla ja suutis kuus kuud anda lapsele parimat võimalikku toitu. Viktoria poole aasta sünnipäev oli reedel ja pühapäeva õhtul keeldus ta rinnast lõplikult. “Ta hakkas ­lausa nutma iga kord, kui proovisime,” ­kirjeldab ema.

Muidugi tekkis uus probleem: ­millega last nüüd toita? Rinnapiimaasendajast ütles tütar ära, lutipudelist ei joonud isegi vett. Ema pakkus putrusid ja püreesid, sest laps pidi ju midagi sööma. Lusikaga sai tüdruk ruttu sõbraks ning ka tassist ­joomine sujus varsti. Nüüd sööb Viktoria täielikult tahket toitu. “Vett on ta õppinud jooma ka lutipudelist, aga rinnapiimaasendajast keeldub siiani. Katsume kaltsiumi kätte saada teistest toidu­ainetest,” räägib ema.

Algus määrab palju

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud, imetamisnõustaja Terje Arula ütleb, et ladusa imetamise tähtsaim võtmesõna on hea algus. “Esimene elukuu on suur kohanemisperiood. Seda mitte ainult beebile, vaid kogu perele. See on aeg, kus tuleb oma elukorraldus ringi sättida, beebit tundma õppida ja nautida temaga koos olemise aega.”

Emade suurim hirm on, et laps ei saa kõhtu täis. Terje Arula rõhutab, et teatud perioodidel jääbki rinnapiima väheks ja see on loomulik. Sageli saabub selline hetk lapse kolmandal elukuul. Selle peamine põhjus on, et laps kasvab, muutub aktiivsemaks ja vajab rohkem toitu, aga rinnapiima tootmine ei pruugi kohe nõudmisele järele jõuda. Ka võib ema kiusata stress. “Pole vaja hakata muretsema, kaaluda last enne ja pärast söömist ega haarata lutipudeli järele. Kui piima on vähem, tuleb last sagedamini rinnale panna, et abistada rinnanäärmeid nende töös,” julgustab nõustaja.

Imetamise aabitsatõed

Terje Arula rõhutab võlusõnu: ­teadmine, oskuslik tegutsemine, ­kannatlikkus ja järjepidevus. Neid rakendades hoiab ema ära mitmeid probleeme.
Imetamise sujumiseks on ääretult tähtis algus. “Pärast sünnitust pannakse ajaline ja terve vastsündinu
kohe ema kõhule,” räägib nõustaja. “Nahk-naha kontakt peaks katkematult kestma vähemalt tund aega. Selle aja jooksul “matkab” beebi ema rinnani, otsib ja leiab nibu ning naudib esimest toidukorda. See paneb aluse edasisele imetamisele.”

Lapse vajadused on järgmine märksõna. Mida sagedamini last algul rinnale panna, seda aktiivsemalt toodavad rinnanäärmed piima. Ergutavalt toimib ka ema ja lapse lähedus ning nahk-naha kontakt. Piima teket soodustab öine toitmine. Kui tarvis, küsi imetamisnõustajalt abi õige tehnika saavutamiseks, et parandada lapse imemisoskust ja leida õige asend.

Terje Arula kriipsutab alla ka tausta­tegureid, nagu ema tervislik toit, puhkus, positiivsus ja rahulikkus, lapse isa hoolitsus ning tugi. “Ema võiks julgelt otsida tuge oma lähedastelt. Mõnikord jääb puudu just emotsionaalsest toest, julgustavast sõnast või naeratusest,” soovitab nõustaja. Imetamisrõõmu võib suurendada seegi teadmine, et vastupidi levinud arvamusele imetamine pigem aitab rindade kaunist kuju säilitada.

Kulla kaaluga nõuanded

Nibu kaitseks soovitab Terje Arula pärast imetamist pigistada paar tilka rinnapiima välja ning määrida rinna­nibule ning seda ümbritsevale pigment­eerunud alale. Rinnapiimas sisalduvad kaitsekehad hoiavad nibu nahka kuivamise ning infektsioonide eest. Käepärast võiks olla ka nibusalv või -kreem, mida vajadusel kasutada.

Nibukaitset ei ole soovitav kasutada beebi esimestel elupäevadel. “See on pigem viimane ja ajutine abinõu nibuprobleemide, näiteks lõhede korral,” ütleb nõustaja. Nibukaitse kasutamine suurendab ka piimajuhade ummistumise ja rinnapõletiku tekke riski.

Rinnaga toitmise perioodil ei soovita nõustaja pakkuda lapsele ei rinna­piima ega piimaasendajat ­lutipudelist. “Muidugi oleneb see olukorrast, aga kui ema ei saa mõnel toidukorral imetada, võiks eelistada alternatiivseid toitmisviise: süstlaga, pipetiga, topsist või hoopis kasutades spetsiaalset rinna­asendajat.”

Imetamisnõustaja ei abista vaid ­algajaid. “Pärast tita sündi on nõrkus­hetked lubatud,” mäletab üks ema tänulikult Terje Arula sõnu sünnitusmajas. “Oled juba 36aastane ja sünnitanud kolmanda lapse, ja kui siis imetamise alustamine kujuneb tõeliseks katsumuseks, on abi kulla kaaluga. Usun, et just tänu imetamisnõustaja visiidile ei andnud ma alla ning imetasin tütart aasta ja kaks kuud.”

Ewe-Ly soovitab:
“Ärge andke alla! Liiga vara ei maksa nibukaitset proovida, minu laps pärast ilma selleta
ei söönudki.”

Rinnapõletik ja soor

Rinnapõletiku ehk mastiidi korral tekib rinda piiritletud kõva tükk. Nahk punetab, rind on valu- ja kuumatundlik. Palavik kerkib üle 38 kraadi, enese­tunne on halb. Põhjuseks võib olla harv imetamine, kitsas rinnahoidja, imetamise ajal pidevalt näpuga rinnale surumine või rinna toetamine pöidla ja ­nimetissõrmega. Infektsioon võib sattuda rinda ka nibulõhedest, mis oma­korda on tingitud valest imemistehnikast.

Mida teha? Pane enne imetamist rinnale soe mähis. See teeb rinna pehmeks, nii et lapsel on kergem imeda. Pärast imetamist pane rinnale jahe mähis, see leevendab põletikku. Aidata võib jahe kapsaleht, mida rinnale asetades jäta rinnanibu vabaks. Võta last sagedamini rinnale. Kui põletik kahe päeva jooksul ei taandu, pea nõu arstiga.
Soor võib samuti olla põhjuseks, miks laps imemisest keeldub, kuna see tekitab valulikkust. Soor esineb lapse suus ja keelel hallika katuna, ema rinnanibu ja nahk selle ümber võib punetada ja läikida.
Mida teha? Ravida tuleb nii last kui ka ema. Leebeks abinõuks on sooriga alade puhastamine gaasita mineraalveega, saadaval on ka soorivastased salvid. Raskemal juhul võib arst soovitada raviks tablette. Soori teket soodustab kuivluttide ja nibukaitsete kasutamine.

Allikas: imetamisnõustaja Terje Arula