Aletha Solter, psühholoog ja raamtu The Aware Baby autor, rahustab: „Paljud vanemad ei tea, et beebi nutul on kaks funktsiooni. Esimene nendest on oma vajaduste edasi andmine — näiteks söögiisu, lähedusesoovi ja mähkme vahetamise vajadusest teadaandmine. Teine nutmise funktsioon on stressi väljaelamine. Imikud nutavad mõnikord väga pikalt midagi otseselt vajamata, nutmine aitab neil lihtsalt lõõgastuda.”

Pisaratest on leitud kortisooli, ehk stressihormooni. Uuringud leiavad, et nutmine alandab vererõhku ja muudab pulssi, see aktiveerib ka närvisüsteemi osa, mis täidab rolli inimese rahustamisel.

Idee, et beebidel on stress, tundub paljudele esialgu kummaline. Siiski, beebide jaoks on ju kõik uus ja isegi tundmatust materjalist särk, mis ema neil üle pea sikutab, saab olla stressiallikaks. Imikud alles harjuvad maailmaga ja nutmine aitab neil kohaneda.

On ka tõsisemaid põhjuseid, miks beebid nutta võivad.

Psühhoterapeut Michael Appleton ütleb, et nii nagu emadele, võib beebidelegi sünnitus olla emotsionaalselt kurnav. Uuringud näitavad, et imikud, kelle emad raseduse ajal pidevalt stressi kogesid, nutavad rohkem.

Foto: Shutterstock

Ükski nendest põhjustest ei ole otseselt vanema süü — ometigi süüdistavad vanemad teadmatuse tõttu pidevalt ennast.

Ärevuse, enese süüdistamise ja muretsemise sümptomid on kerged tekkima, kui värske ema, kes nuttu ainult negatiivsega seostab, seda kuulama peab.

Solter soovitab oma beebit lihtsalt rahulikult süles hoida ja ta nuttu kuulata ning aja jooksul õpib ema ka beebi nutu põhjuseid ära tundma. Beebit rahustab teadmine, et sa oled lihtsalt olemas. Mõnikord võime oma beebi peale pikka nutuhoogu isegi rahuliku naeratusega uinumast avastada.

Oluline on jälgida, kas beebi tunneb end peale nutmist paremini. Kui beebi nutab paaniliselt ja peale nutmist tundub endiselt ärritunud ja pinges, siis see võib olla märk tervisemurest, näiteks allergiast, seedehäirest või valust.

Beebit nutmas kuuldes peaksime kõigepealt mõtlema kõigile ta vajadustele. Kui oleme kindlad, et beebi vajadused on rahuldatud, siis tuleks nutvat beebit lihtsalt süles hoida, sest lähedus annab beebile turvatunde. Kui kõik on hästi, siis tunneb beebi end varsti paremini ja samuti ka suuremat sidet sinuga, sest sa olid protsessi ajal tema kõrval. Nutmine on imikute viis terveneda ja vabaneda muredest ning me ei pea alati olema perfektsed vanemad — peame olema toetavad vanemad ja kõik on hästi.

Allikas: mother.ly