Ta eelistab alati sind

„Beebid tunnevad oma ema ära ja eelistavad teda alati teistele inimestele,” ütleb Dr.Alison Gropnik, raamatu "The Philosophical Baby" autor ja California Ülikooli psühholoogiaprofessor. Beebil pole sugugi ükskõik, kes tema eest hoolitseb. Ta eelistab alati oma ema. Ühes uuringus pandi beebi kahe erineva rinna vahele, üks rind kuulus ta emale. Ema piima lõhn oli beebile piisav, et beebi teeks oma otsuse ema kasuks.

Ta naeratab sulle, kasvõi sekundiks

On eksperte, kes arvavad, et su beebi varajased naeratused on lihtsalt täiskõhutunde või mõne refleksi tagajärg. Ära kuula neid. Hilisemad uuringud on leidnud, et beebi lühiajaline naeratus võib tähendada ka palju muud. See vastsündinu naeratus võib olla tagasipeegeldus su oma naeratusele. Beebi kasvatab alateadlikult sinuga sidet, et sa temasse kiinduksid ja tema eest hoolitsema hakkaksid.

Esimesed naeratused hakkavad ema päevi rõõmsamaks muutma 6-8 nädala vahel. Su beebi võib naeratada kui näeb sinu, oma isa või suurema õe-venna nägu. Ta hakkab seostama sinu nägu hea enesetundega. Ta teab, et sina suudad talle hea enesetunde pakkuda ja saadab sulle tänuks naeratuse.

Ta meelitab sind oma kelmikate pilkudega suhtlema

Juba ühe kuu vanusena hakkavad beebid naeratama ja emale erinevaid ilmeid näitama. Ise sellele mõtlemata, jagavad ka emad beebidele naeratavaid pilke ja see loob vastastikuse sideme. Sinu beebi mängib seda mängu meelsasti — vaatab sulle otsa, siis jälle kõrvale, siis jälle otsa ja naeratab kelmikalt. Need kelmikad pilgumängud on kiindumuse loomisel sama olulised kui beebi füüsiliste vajaduste täitmine.

Näost-näkku suhtlusega õpib beebi positiivseid emotsioone edastama. Su laps hakkab aru saama, et üheainsa pilguga saab ta sulle näidata, kui rõõmus ta sind nähes on — ja see on jagamist väärt tunne, sest sa annad selle emotsiooni talle ka tagasi.

Umbes 4-kuusena hakkab beebi meelsasti ka muud, kui sinu silmi, vaatama. Ja kes saab teda süüdistada? Ta on loonud sinuga turvalise sideme ja hakkab julgemalt ringi vaatama.

Sinu laps jälgib sind pidevalt

Juba sünnist saadik suudab beebi ära tunda oma ema näo, hääle ja lõhna. Järgmine samm on nende lõhnade ja häälte seostamine, mida ta usaldab, millegagi, mida ta näeb. See ongi põhjus, miks ta hakkab sinu nägu põhjalikumalt uurima, justkui üritades seda igati meelde jätta. Mingil moel ta seda ka teeb. Ta salvestab enda jaoks näo, mis tagab talle armastuse ja hoolimise. Nii et järgmine kord, kui beebi silmad on sulle kinnitatud, anna talle aega oma nägu jälgida.

Ta jagab sulle musisid

Umbes üheaastaselt hakkab sinu beebi sulle matsuvaid musisid andma — need pole just kõige korralikumad musid, kuid siiski, ta annab endast parima, et oma armastust väljendada.

Sinu beebi oskab nüüd näidata oma suurt kiindumust mitmel üpris armsal viisil:

Ta hoiab oma käsi üleval, et sa ta sülle võtaks

Kui sinu laps on kellegi teise süles ja sina satud tema vaatevälja, siis pöörab ta oma keha sinu poole ja sirutab käed välja, et sa ta sülle võtaksid.

Beebidele meeldib algusest peale, et neid vanema lähedal hoitakse, kuid neil võtab aega umbes kuus kuud, kuni nad omandavad oskuse sellisel moel käsi tõstes küsida, et neid sülle võetaks. Ta näitab läbi oma kehakeele, et usaldab sind ja see teeb muidugi südame soojaks.

Ta tõmbub sinust eemale ja siis jookseb tagasi

Seda mängu hakkad nägema siis, kui sinu beebi õpib roomama. ’’Sina oled oma lapse soe, mugav ja turvaline baas. Kuid samas hakkab ta mõtlema, et kuna ta oskab roomata, saab ta vahepeal ka maailma avastada. Seetõttu tahab ta sellest nö ’’baasist’’ väljapoole ja näha muid asju,’’ selgitab Gopnik. ’’Seda ta teebki, kuni muutub ebakindlaks ja siis tahab ta kindlaks teha, et ema on ikka seal, kuhu laps ta avastusretkele minnes jättis.’’

Vabadus avastada — ja võimalus tagasi turvalisse kohta naasta — on see, mida nüüd vajab. Tule talle tema avastusretkel vastu, kuid ära unusta oma kodu turvaliseks muuta.

Sinu saabudes korraldab ta uhke vastuvõtu

Viis, kuidas su laps käitub sind kas peale paari tundi või juba pärast paari minutit nähes, võib panna sind ennast rokkstaarina tundma, kuna laps on alati sind nähes väga õnnelik ja elevil. See ei ole vaid lapse väga armas reaktsioon, vaid on ka märk sellest, kui tugevaks on kasvanud teievaheline ema-lapse side.

Vastupidine reaktsioon tekib aga siis, kui lahkud — laps hakkab kõvahäälselt kaeblema ja halisema. See on osa tema arengust ja peatsest arusaamisest, et tuled alati tagasi. Ta mõistab aegamisi, et sa oled olemas ka siis, kui pole parasjagu tema juures.

Sellises vanuses lapsed näitavad oma emotsioone väga ilmekalt. Ta annab mõista, et ta süda on purunenud, kui lahkud ja teda valdab hiiglaslik eufooria, kui tagasi tuled. Sellise käitumise puhul on üks asi kindel — sa oled armastatud.

Ta püüab sind kõiges jäljendada

Matkimine on kõige siiram viis näitamaks, et sa meeldid talle. Ta tirib kohvrit trepist alla või hoolitseb nuku eest, ta näitab sellega, kui oluliseks ta sind peab. Nagu kõik inimesed, täiskasvanud kaasaarvatud — jäljendavad mudilased inimeste, keda nad kõige rohkem armastavad, tegevusi ja isegi liigutusi.

Ta kurdab sulle oma pisimadki mured

Isegi ka kõige väiksemast asjast korraldatakse suur draama, kui ema on seal, et seda näha. Nägu muutub kriimu saades esmalt kurvaks, siis pisaraterohkeks ja nutt lohutamatuks.

See et su laps jookseb oma kriimuga sinu juurde lohutust otsima ja peale seda oma pisarad ära pühib ning rõõmsalt minema jookseb, tähendab, et ta armastab ja vajab sind. Kui ema eemal ja laps kriimu saab, siis pole tavaliselt sellest ka erilist draamat. Siis tuleb tal ise hakkama saada.

Ta käitub halvasti vaid sinuga

Kõik emad on kindlasti kuulnud lapsehoidjatelt ja kasvatajatelt seda, millised inglikesed nende lapsed terve päeva olid, kuid juba minuti pärast muutub see inglike emaga koos olles tõeliseks põrguliseks. Oma stressi elab laps välja kõige turvalisema inimese peal, keda ta teab — sinu peal! See ei ole muidugi tema poolt kõige meeldivam viis näitamaks, kui palju ta sind armastab. Aga just niimoodi ta seda teeb.

Sellise käitumise puhul võid ennast lohutada teadmisega, et sinu laps teeb seda sellepärast, et armastab sind. Sa tead et oled oma tööd lapsevanemana hästi teinud, kui ta kontrollib enda käitumist avalikult teiste ees ja hoiab enda tujude näitamised vaid sulle. Sa ei saa kunagi päris täpselt ette ennustada, millal laps soovib oma negatiivseid tundeid väljendada, kuid vähemalt sa võid lõpetada mõtlemise, et su karjuv ja lärmitsev laps vihkab sind. Vastupidi, ta armastab sind just väga palju.

Ta läheb endast välja, kui sa lahkud

Esimese ja kolmanda eluaasta vahel võib su laps minna täiesti endast välja, kui lahkud ja hullupööra rõõmustada, kui tagasi tuled. Lahusoleku ängistus on märk, et ta eelistab just seda inimest keda ta armastab. (Lõpuks hakkab ta mõistma, et inimesed ja esemed ei kao päriselt ja igaveseks, kui on vaateväljast väljaspool.)

See on muidugi suur stressiallikas, kui püüad näiteks oma last lasteaiaga harjutada. Sest olgem ausad, võib olla päris väsitav kuulata oma lapse nutust kaeblemist, kui ta lasteaeda jätad. Paku talle siis julgustust lihtsa lausega: ’’Ma tean et sa hakkad mind igatsema, kuid kasvataja hoolitseb sinu eest ja ma tulen varsti sulle järgi. ’’Oluline on, et ta õpiks sinu peale lootma ja uskuma, et sinu lubadused peavad vett.

Ta kiindub kindlasse esemesse

Umbes üheaastaselt valivad tihtipeale lapsed endale lemmikeseme nagu näiteks kaisukaru või
tekike. See ei tähenda sugugi, et laps on sinu asemel endale turvalisema kaaslase leidnud, kellelt ta julgustust ja tuge saab. Need esemed sümboliseerivadki just sind ja sinu kiindumust, mis selgitab ühtlasi tema ülevoolavaid emotsioone, kui juhuslikult peaksid lemmikeseme ära pesema ja ta ei saa seda ühel õhtul kaissu võtta või kaob sellelt talle tuttav lõhn.

Kui võimalik, lase oma lapsel lemmikese lähedal hoida sellistes situatsioonides, mil laps võib end ebakindlalt tunda. Üpris kindel on see, et oma pulmas ei kõnni sinu laps mööda vahekäiku kaisukaru käes. Kuid olgem ausad, enamusel meist on siiski lapsepõlvest mõni karukene kapinurka ära peidetud.