Ida-Tallinna Keskhaigla imetamise nõustamise juht Ada Vahtrik kinnitab, et kaksikute vanemaks saamine on alati ootamatu, kuid selle uudisega on võimalik raseduse ajal edukalt kohaneda ning valmistuda eluks peale sünnitust. Sellest hoolimata ei saa kõike ette planeerida, sest kaksikud sünnivad sageli väiksemakaalulistena ja enneaegsetena — see tähendab ka ühe lapse korral suuremat kannatlikkust ja lisaaega kohanemiseks.

Uus elukorraldus vajab harjumist

Vahtriku sõnul tähendab mitmike sünd vanematele valmisolekut pühendada palju energiat ja aega laste eest hoolitsemisele ja toitmisele. Ema lähedus ja rinnapiim on väga vajalikud, et ületada kiiremini alguse raskused.

„Mitmete kuude vältel peale mitmike sündi on ema ajaline hõivatus nendega väga suur. Selleks, et teha peamist, s.t. olla nende läheduses, oleks väga suureks abiks, kui keegi, kas mõni tuttav või vanaema, saaks värsket ema aidata koduste tööde tegemisel ja poes käimisel. Mitmike ema peab arvestama, et selleks, et jaksata peamist — imetamist ja laste eest hoolitsemist — tuleb kasutada iga väiksematki võimalust puhkuseks. Väsimusest nõrkenud naine, kes üritab kõigele vaatamata hoida kodu ideaalses korras, ei jaksa lõpuks enam midagi teha, sest selline iseendale pandud töökoormus käib inimesele lihtsalt üle jõu!

Piisavalt piima kahele

Ada Vahtriku sõnul ei ole mingisugust takistust kahe lapse imetamiseks, sest rinnapiima hulk sõltub otseselt väljaimetud (hetkel vajamineva) piima hulgast. Kui aktiivseid imejaid on rohkem, suureneb koos sellega ka ilma mingi lisapingutuseta piima kogus rinnas. Imetamise edukus sõltub mitmetest asjaoludest nagu laste imemisjõudlus, toitmise kestus ja imetamisasendi mugavus.

Enamus kaksikuid imetanud emasid kinnitavad, et tegelikult on nad leidnud tõeliselt mugava asendi alles katse-eksituse meetodil. „Kui lapsi peab mingil põhjusel imetama ükshaaval, kasutatakse tavapärast imetamisasendit, kuid aega kulub loomulikult topelt. Kui kaksikuid toidetakse alati samal ajal, pole eriti oluline, kumb on kumma rinna otsas. Kui imetada kordamööda, peaks rangelt jälgima, et ühtviisi saaksid stimuleeritud mõlemad rinnad. Võib rinnad “ära jaotada” või aktiivsemat last lasta imeda kordamööda mõlemat rinda, et nõrgem kaksik saaks oma söögikorraks kergemini piima kätte,” juhendab imetamise nõustamise juht. Laste imemiskäitumine on pidevas muutumises ja esimene kriis võib saabuda 5-6 nädala paiku, kui lastel jõuab üheaegselt kätte juurdeimemise aeg ja nad otsustavad koos lühendada imemisvahesid näiteks 45 minutini — ja niiviisi kaks ööpäeva järjest!

„Kui on teada, et just sellise mehhanismiga (teatud perioodidel sagedasem ja pikaajalisem imemine) toodavad kõik lapsed endale piima juurde, siis suudate jääda rahulikuks ja kindlustate nii selle, et ka teie kaksikud saavad alati kätte vajaliku piimahulga, mis laste vajadustega koos sel viisil suureneb. Lapsed “töötavad” mõni aeg intensiivsemalt, imevad juurde vajaliku hulga piima ning rahunevad. Kuni järgmise perioodini. Kui tunnete, et lained siiski üle pea hakkavad käima, aitab huumor: tõsi ta on, et aasta pärast samal ajal on pilt täiesti muutunud ja te suudate vaevalt enam täpselt meenutadagi tänast päeva!” on mitmike imetamine Vahtriku sõnul loomulik tegevus ning pingelistele aegadele järgneb rahulolu laste edukast rinnaga toitmisest.

Soovitused emadelt, kes on imetanud mitmikuid:

1. Joo palju vedelikku.

2. Toitu mitmekesiselt ja kvaliteetselt.

3. Ära püüa iga hinna eest teha ise kõiki koduseid töid.

4. Puhka võimalikult palju.

5. Küsi abi spetsialistidelt või teistelt kogemustega emadelt ja toetust perekonnalt.