Ühekordsed mähkmed tunduvad ainuvõimalikud

"Ja kõik need marlimähkmed tuli triikida ja meil ei olnud vahepeal pesumasinat..." kirjeldavad küllatulnud sugulased õudusi, mida nõukaajal beebide nimel üle elada. See on üsna mitmes kord juba, kui beebit vaatama tulnud inimestega veereb jutt omaaegsetele marlimähkmetele ja keetmis-kuivatamis-triikimisõudustele. Umbes siis, 1980ndate "marlimälestusi" kuulates meenus vilksamisi ajakirjas nähtud pilt, kus totsakaid beebijalgu kaunistas armsate loomakestega, pigem aluspükse meenutav mähe. Tekkis huvi: oot, millised need moodsad mähkmed on?

Olgem ausad, enda arust loodusesõbraliku inimesena tundsin piinlikkust iga kord, kui törtsu pissi pärast keerasin nutsakuks kokku sünteetilise geeliga täidetud pabermähkme, ise teades, et see vedeleb aastasadu aeglaselt toksiine eraldades prügimäel. On irooniline, et vahel on ühekordsele mähkmele trükitud vaalakeste, krabide või muude meresaaste käes kannatavate loomakeste pildid - just mähkmed moodustavad suure osa ookeanisaastest. Ka nimetus "pabermähe" on tegelikult eksitav: umbes veerand mähkmest on moel või teisel plastik.

No aga mis sa teed! See tundus ikkagi ainus normaalne ja viisakas viis puhtalt ja kiirelt tüütut mähkmeasja ajada. Alternatiiv näis olevat vaid ökohullude maailm, millest ei taha midagi teada – hallid lapid vannitoanurgas sapiseebiga leos.

Nagu tellitult jäi järgmisel päeval silme ette artikkel Guardianist, mis kirjeldab, et Ühendkuningriigis on käimas programm riidest mähkmete tutvustamiseks ja millenniumlased kasutavad järjest agaramalt taaskasutatavaid mähkmeid. Selle loo avapildil oli beebi ülinunnude disainmähkudega.

Tunnistan ausalt, seda pilti vaadates tegin otsuse, et mähkmete kohta tasub rohkem uurida. Hallikaspruunide nätserduste asemel (nagu olin korduvkasutatavaid mähkmeid ette kujutanud) nägin väga stiilseid ja ilusaid lahendusi. Selles, et need on ka sama mugavad kui ühekordsed mähkmed, sain ka hiljem katsetades ise veenduda.

Riidest mähkmed

Toon järgnevalt välja mõned tähelepanekud enda soetatud mähkmetest. Erinevaid brände, lõikeid ja tegumoode on väga palju ning valik, mida tutvustan on täiesti subjektiivne.

Põhjused, miks kasutada ongi laias laastus kolm:

Esiteks teadmine, et säästad loodust. Jah, vee- ja elektrikulu tuleb pesemisele lisaks, kuid minu poolt jääb 5000 mähet 500 aastaks prügimäele viimata.

Teiseks need on nii ilusad! Mähkmemaailmaga tutvust tehes võib ennast nädalaks netipoodidesse erinevaid mustreid, disaine ja funktsioone lappama unustada. Et seejärel muidugi ilusamad koju tellida.

Kolmandaks raha ja kokkuhoid: kiire arvutus näitas, et meie beebi (toona natuke üle 3 kuu vana) kulutaks mähkmetele potil käimiseni kindlasti umbes 900-1300 eurot. Riidest mähkmetega saab endale aga samaväärse komplekti osta umbes 300 euroga. Ühe riidest mähkme hind võib olla väga erinev, alates paarist eurost ning kuni 30 euroni.

Infohulk võtab esialgu silme eest kirjuks

Hakkasin mähkmemaailma avastama eeltoodud artiklist ja leheküljelt The Nappy lady, kus on kirjas nii nõuandeid kui valik mähkmetootjaid (Bumgenius, TotsBots, Littlelamb jne.) Nimetan meelega erinevaid brände, et huvilistel oleks hea edasi guugeldada.

Ise unustasin end Bambino Mio lehele, sest nende uus vihmametsast inspireeritud kollektsioon võlus mu ära! Kuna ma ei saanud täpselt aru, kas nad otse Eestisse toovad, siis läksin hoopis Amazoni ja jätkasin seal.

Mähkmeslängist arusaamiseks läks omajagu aega. Aga laias laastus jagunevad taaskasutatavad mähked kaheks: kõik-ühes mähkmed (kasutakse tihti lühendit AIO - all in one) ja kaks-ühes mähkmed.

Need ilusad asjad, mida imetlema jäin on mähkmekatted, ning sinna sisse käivad mähkmesisud. Taskumähkme puhul lükkad mähkme sisse.

Netist kraami kokku tellides tasub olla kogu aeg valvel: kas tellid ainult mähkmekatteid või mähkmekatteid koos sisudega (ning milliste sisudega). Kuna ma polnud elus ühtegi mähet käes hoidnud, siis oli raske aru saada, mis on mis. Tellisin katse-eksituse meetodeil nii Amazonist kui ka Aliexpressist kokku erinevaid lahendusi hinnavahemikus 4-30 eurot tükk.

On ka kodumaised mähkmete veebipoode: mahkmed.eu ja opadii.ee. Esimeses on hea eestikeelne spikker, selgitamaks, mis on mis ja saab nõuandeid alustamiseks. Ka on neil üsna lai valik erinevaid tootjaid; Opadii müüb Baba+boo mähkmeid.

Olemas on ka Facebooki grupp "Riidest mähkmete KKK". Olen aru saanud, et see on Eestis peamine "mähkmegrupp". Seal saab küsida nõu teadjamatelt ning toimib ka järelturg. Info, et viimane on olemas, annab kindlasti julgust proovimiseks ja alustamiseks: kui välja ei tule, saab seal asjad maha müüa. Tõsi, kuigi palju pestud mähkmeid kiidetakse imavuse pärast, siis ma pole küll kindel, kas ostaksin kellegi teise mähet. Igatahes turg on olemas.

Seda, et info ja kasutajate hulk on tõesti Eestis veel väike näitab ka see, et loo kirjutamise hetkel oli seal grupis 850 liiget. Võrdluseks, tavalises nn ühel kuul sündinud beebide grupis on üle pooletuhande lapsevanema ning näiteks grupis, mis populariseerib lapsekandmis vahendeid on ligi 9000 liiget. Seega mähkmeteemal on Eestis kasvuruumi.

Riidest mähkmete kohta saab lugeda ka Malluka blogist: mähkmete kohta uurima hakates olid mitmed minu tuttavad nendest kuulnud läbi tema.

Esimesed kobamisi tehtud ostud ja tähelepanekud

Erinevalt ühekordsetest mähkmetest võivad riidest mähkmed tunduda natuke suuremad, paaripäevase kasutamise järel aga harjub sellega ära ja ei pane vahet enam tähele. Ka on riidest mähet esimest korda kuidagi kummaline kasutada: kuidas sa lased midagi korduvkasutatavat meelega mustaks teha? Aga paar päeva läheb mööda ja ei pane tähelegi. Need ongi ju mähkmed!

Riidest mähkmed

Sama muster, kaks hinda?

Bambino Mio leopardikutsikatega mudelitel (mõlemad on meie pere lemmikud) oli väga erinevad hinnad: üks maksab 25 eurot ja teine kümme eurot odavam. Tellisin mõlemad ja saingi teada, ühel juhul sain kõik-ühes mähkme ja teisel juhul ainult tühja mähkmekatte, ilma sisuta. Viimasest on saanud meie ööde lemmik, sest sinna saab laduda vabalt kaks sisu, nii et öösel pole lekkimist karta.

Riidest mähkmed

Kolm ühesugust mähet, mis vahel neil on?

AlvaBaby mähetest meeldisid lihtsad siksakkidega mudelid. Aga... millest valida, hinnad erinevad, kirjeldused ka... tellisin kõik kolm. Ühel juhul sain bambusfroteest sisuga taskumähkme (vasakul), tavalise mikrofliisist mähkme ning lisaõmblustega mähkme. Bambusesisuga mähe on oluliselt pehmem ning minu arust teistest mugavam.

Riidest mähkmed


Kumb öökull tuli Amazonist, kumb Aliexpressist?

Pole saladus, et enamus asju maailmas toodetakse Hiinas ning nii otsutasime tellida mõned asjad otse sealt; ka mähkmeslängis kohtab sõna "hiinakas". Tellisin prooviks samasuguse mustriga erinevate firmade mähkmeid võrdluseks nii Amazonist kui Aliexpressist ning ega neil nn odavama otsa mähkmetel vahet väga ei olegi.

Riidest mähkmed
Riidest mähkmed

Kallis või odav?

Kallima ja odavama mähkme vahe on tõesti detailides: kallimal mähkmel on kangas pehmem; tundub, et ta hoiab mugavamalt ligi ja on liikuvam. Samas kuna mähkmeid on tõesti vaja parajalt suur kogus, paarkümmend tükki, et hoida varu riiulis, midagi pesus ja midagi kuivamas, on odavama hinnaklassi mähkmed alguses kindlasti väga abiks.

Riidest mähkmed

Krõpsud või trukid?

Isiklikult tundub, et mugavam on kinnitada krõpskinnitust. Kui õhtul öölambi valgel pead mähet kinnitama, on trükkidega tüütu jännata ja krõpsudega kiirem. Miks on aga ka krõpsuga mähkmel ees tihti trukid? Need on mõeldud mähkme suuruse reguleerimiseks, väiksemale beebile saab sel moel mähkme parajaks teha.

Riidest mähkmed
Riidest mähkmed

Mis käib mähkme sees?

Põhimõttelised koosneb iga mähe kattest, sisust ning lisaks tasub kasutada ka eraldi rullis müüdavat bambusviskoosist mähkmevoodrit. Väikse häda korral viimase funktsioonist väga aru ei saagi, ent lisakaitse mängib suurt rolli suure häda korral. Selle abil saab kiirelt "asjad" mähkmest eemaldada ja tualetist alla lasta.

Mähkmesisusid on nii bambusest, puuvillast kui ka mikrofiibrist. Viimased kuivavad kõige kiiremini aga imavad vist kõige kehvemeni. Bambus kuivab aeglaselt, aga imab hästi.

Riidest mähkmed

Lekib, ei leki?

Eks kõik mähkmed võivad lekkida, nii pabermähkmed kui ka riidest mähkmed. Selleks, et riidest mähkmed ei lekiks, on olemas spetsiaalsed öömähkmed ning eriti imavad sisud. Saab panna ka mähkmekattesse näiteks kaks sisu. Viimast olemegi meie teinud, sest esimese mähkmetellimisega ei taibanud veel öömähkmeid tellida.

Riidest mähkmed
Mida veel on vaja?

Kus hoiustada kasutatud mähkmeid? Selleks sobib igasugune kaanega nõu. Internet on täis erinevaid spetsiaalseid nappy bucketeid, aga võib ka leidlik olla. Lisaks ostsime beebiasjade kotti ka spetsiaalse niiskuskindla riidest koti (wet bag), kuhu kasutatud mähe kodust väljas käies hoiule susata.

Masin peseb, masin kuivatab

Vist kõige suuremad müüdid on liigne ajakulu ja hirm mustuse ees. Mõlemad on põhjendamatud: ajakulu riidest mähkmetele on vaid niipalju suurem, et nende tarvis hangitud kaanega kogumisnõu sai asetatud vannituppa, seega tuleb mähe sinna viia.

Kakase mähkme puhul tõstad mähkmekattega suurema mustuse ära ning ülejäänud loputad maha. Võtsin abiks väikse harja ning ostsin ka loodusliku plekieemaldava sapiseebi. Ajakulu ehk paar minutit suurem kui ühekordset mähet kokku rullides.

Pesemine vastavalt juhendile, kas 30 kraadi või kuni 60 kraadi, kuidas juhend on. Oluline on ka kuivatamine, ja siin on abiks kuivati. Eks masinad undavad tihedamini küll kui enne.

Niisama kuivatades läheks vist parajalt kaua aega ning mähkmete hulk peaks olema suurem. Katted kuivavad kiiresti, ent just mitmekordsed materjalist mähkmesisud kuivavad aeglaselt.

Kas katsetada?

Mähkmemaailmaga tasub tasapisi tutvust teha, ei tasu võib-olla kohe esimest hiigelkomplekti, mis piltide peal meeldib, ära tellida.

Erinevaid tootjaid, mudeleid ja lahendusi on nii palju, et mõistlik on erinevaid proovida. Nii saab oma lapsele ja endale kõige mugavama välja otsida. Selleks, et kogu aeg mähkmeid oleks, peaks neid varuma umbes paarkümmend, hea oleks kui oleks isegi veelgi rohkem. Aga hakkama saab ka vähemaga.

Alustada võib ka mõne üksiku mähkmega: iga kord, kui kasutad beebil riidest mähet, ongi üks ühekordne mähe maailmas vähem! Ja kogu planeet rõõmustab.

Jaga
Kommentaarid