Väär imetamisvõte ja vale asend rinnal

Ämmaemanda kinnitusel viitavad probleemile, mis vajab kindlasti spetsialisti nõu ja abi, järgmised tunnused: nibudele on tekkinud lõhed või need veritsevad, kui naine tunneb põletavat tunnet, kui valu ei möödu ja esineb terve imetamise aja või ka toitmiste vaheaegadel.

„Kõige sagedasemaks nibude valulikkuse ja nibulõhede tekke põhjuseks on lapse väär imemisvõte ja vale asend rinnal. Harvematel juhtudel võib nibude valulikkust põhjustada ka uus rasedus, lamedad või sissetõmbunud rinnanibud, seeninfektsioon või keelekida lapsel," selgitab Loo.

Lapsed sünnivad küll tugeva imemisrefleksiga, kuid nad peavad õppima rinnast söömise tehnikat samal ajal, kui ema harjutab mugavaid imetamisasendeid. Kui mõned beebid on sündinud siia ilma, osates kohe õigesti rinnast süüa, siis sagedamini vajavad mõlemad, nii ema kui ka laps, harjutamiseks veidi aega. Imiku vähimgi vale liigutus huulte, keele või igemetega võib hõõruda nibu nahka ja põhjustada valulikkust, kuid iga toitmisega õpib ta üha paremini koordineerima oma liigutusi ning saab peagi õige ja efektiivse imemisvõtte selgeks.

Levinuim klassikaline hällitamise asend

Ämmaemanda sõnul on klassikaline hällitamise asend (cradel-hold) kõige levinum imetamisasend. Sel puhul tuleb istuda sirge seljaga mugaval toolil, padi toetamas selga. Selleks, et istuvas asendis ema selg, õlad, käsivars ja kael pinges ei oleks, tuleb laps tõsta patjade abil rinna kõrgusele. Laps peab olema külili, kõht vastu ema kõhtu, näoga ema rinna poole nii, et ta ei peaks pead pöörama.

Tema kõrv, õlg ja puus peavad olema ühel joonel. Lapse pea peaks asetsema nii, et ema rinnanibu on lapse suuga kohakuti. Ema peaks puudutama õrnalt lapse alahuult rinnanibuga, mis paneb lapse reflektoorselt suud avama. Laps peaks suu avama laialt, nagu haigutades, nii et keel on all ning huuled ja igemed haaravad suhu nibu koos nibuväljaga. Kui suu ei ole piisavalt avatud, ei saa laps rinda õigesti suhu haarata. Seepärast tuleks talle anda aega suu korralikult avada, seejärel tõmmata teda kergelt endale lähemale. Oluline on, et laps toodaks rinna juurde, mitte rind lapse juurde.

Laps peab olema rinnale nii lähedal, et ninaots ja lõug puudutavad rinda. Nina all pole sõrme vaja hoida, sest õhk liigub läbi külgedele jäävate avade. Kui tundub, et lapse nina on siiski liiga rinna sees, siis tõmmake last turjast veelgi endale lähemale. See liigutus sunnib last pead rohkem kuklasse painutama, mis ühtlasi vabastab ka nina.

Ema ja lapse õige asend

Ämmaemanda kinnitusel on õige imemisvõtte korral lapse suu laialt avatud ja huuled väljapoole pööratud, nibu sügaval lapse suus, keel ulatub üle igemete ja kaardub ümber nibu alumise külje. Selliselt haarates ei peaks rinnaga toitmine olema enam valulik ning ka nibulõhed saavad paraneda.

„Samuti on oluline ema enesetunne imetamise ajal. Valutunne annab märku lapse valest imemisvõttest ning on signaaliks, et imetamine tuleb ettevaatlikult katkestada. Lapse käest saab nibu valutult kätte, kui talle suunurgast väike sõrm õrnalt suhu panna. Nii laseb laps nibu lahti ja saate uuesti alustada. Proovige seni, kuni saate lapse õige võttega rinnale. Kui tunnete, et hakkate kannatust kaotama, siis tehke väike paus ja proovige uuesti, kui olete rahunenud. Lapse rahustamiseks võib anda talle imeda oma sõrme (küünega pool vastu tema keelt). Enamik beebisid õpib õige imemisvõtte paari päevaga selgeks. Õige asendi ja haarde puhul leeveneb nibu valulikkus mõne päevaga," õpetab ämmaemand.

Kuidas leevendada valulikkust

Kui probleemid on juba tekkinud, saab neid veidi leevendada. „Enne imetamiskorda on hea veidi rinnapiima välja pigistada ning rinnanibule määrida, see pehmendab tekkinud koorikuid ning loob võimaluse, et esimene imemine ei ole niivõrd valulik. Kui rinna haaramine on väga valulik, tasub alustada toitmist tervemast rinnast, ja kui piim on voolama hakanud, tõsta laps teisele rinnale.

Pärast toitmiskordi võiks veidi rinnapiima välja pigistada ja rinnanibule määrida ning lasta õhu käes kuivada. Rinnapiima antibakteriaalne toime aitab lõhede paranemisele kaasa. Toitmiskordade vahel võib tekkinud lõhedele määrida lanoliini sisaldavat nibukreemi. Lanoliin aitab hoida naha pehme ja elastsena, haav paraneb ilma, et moodustuks kõva kärn, mis praguneb ja hakkab veritsema iga kord, kui beebi imeb. Samuti võib abiks olla kompresside kasutamine.

Ämmaemanda sõnul on soovitatav rindu pesta vaid kord päevas ning vältida seepi ja rätikuga hõõrumist. Pesemine eemaldab naha naturaalsed õlid ja soodustab valulikkust. Lõhede paranemist soodustavad samuti sagedased õhuvannid.

„Kui imetamine on väga valulik, võib vahepeal piima välja lüpsta ja anda beebile väikesest tassist või lusikast. Lutipudeli kasutamine süvendab lapses segadust ning põhjustab imemisvõtte halvenemist, mis omakorda halvendab rindade seisundit veelgi," soovitab ämmaemand proovida erinevaid variante imetamise õnnestumiseks, kuid kinnitab samas, et kui vähegi võimalik, tasub last imetada - see on kasulik nii emale kui lapsele.