Koolikuis lapse kõht on suur ja punnis. Nuttes tõmbab ta jalgu vastu kõhtu, siputab ägedalt käsi ja jalgu ning topib rusikaid suhu. Nägu punetab, nutt võib olla kiljuv ja lohutamatu. on Rinda imeda tita ei taha või imeb ainult korraks. Lõpuks nutab ta end magama, kuid uinumine on raske ning uni häiritud.

Koolikute tekkimise põhjus on siiani ebaselge, kuid arstid on pakkunud erinevaid versioone.

Arvatakse, et süüdi on lapse ebaküps seedesüsteem. Selle arvamuse vastu räägib teadmine, et ajalisel vastsündinul on juba sündides olemas kõik toidu seedimiseks vajalikud ensüümid.

Väidetavalt suurendab gaasivalude ehk koolikute ohtu ema rasedusaegne stress ja veelgi enam ema sünnitusjärgne depressioon. Koolikute riski võib suurendada seegi, kui sünnitus oli väga raske — hapnikuvaegust kannatanud lastel esineb valusid tihedamini. Rinnapiima saavatel lastel esineb gaase üldiselt vähem, kuid samas mõjutab ema toit piima kaudu ka last. Kui emal on palju gaasi, on seda tõenäoliselt ka lapsel. Kui tita nutab, neelab ta palju õhku- ka see võib kõhupuhituse tekitada.

Raske on mitte meelt heita, kui beebi vahetpidamata kisab ja kõik nipid tema rahustamiseks tunduvad olevad ära proovitud. Sellest hoolimata on tähtis, et lapsevanem jääb ise rahulikuks. Beebi tajub ema närvilisust ja võib hakata veel hullemini nutma. Seetõttu hoolitsege partneriga lapse eest kordamööda, et saaksite vahepeal puhata.

*Ema või isa lähedus on parim ravim. Lapse võib kandelinaga või kõhukotiga enda külge siduda või temaga kiiktoolis kiikuda. Võta laps kõhuli endale rinnale. Nahakontakt ja soojus rahustavad teda ja nutt võib vaibuda.

Nutvat last ei tohi kauaks üksi jätta — gaasivalud võivad mööduda, kuid üksijätmisest tingitud turvatunde puudus võib lapse psüühikale jätta kustumatud jäljed.

*Kaisuta last, hoides teda enda keha ligi. Kõnni või kiiguta teda õrnalt, samal ajal tasakesi rääkides.

*Masseeri kindlalt, kuid õrnalt lapse selga, alustades kaelast ja lõpetades pepuga.

Soojas toas aseta beebi kõvale alusele ja masseeri õrnade päripäeva suunas liigutustega tema kõhtu. Et gaasid välja tuleksid, suru beebi jalad õrnal vastu tema kõhtu.

*Istudes aseta laps enda sülle kõhuli, nägu allapoole. Kiiguta jalgu edasi-tagasi või tõsta neid üles-alla.

*Kiiguta beebit hällis või kiiges, vii ta auto või vankriga sõitma — vibratsioon lõõgastab.

*Muuda tita asendit. Kui laps on olnud süles, pane ta maha, kui ta on olnud voodis, võta ta sülle.

*Pane mängima raadio, tolmuimeja, föön, vms. Ühtlane olmemüra mõjub osadele lastele rahustavalt.

*Sagedamini tekivad gaasivalud peale lõunat või õhtul, seetõttu planeeri vannitamine sellele ajale. Soe vesi lõõgastab ja gaasid võivad väljuda kergemini.

*Pärast toitmist tõsta laps püstiasendisse oma õla najale ning masseeri tasakesi tema selga, et krooks välja tuleks. Söömise ajal sisse ahmitud õhk põhjustab samuti kõhuvalusid.

*Ka ema toit võib tital vaevusi põhjustada. Vaata oma menüü kriitilise pilguga üle ja jäta ära kõik tõenäolised allergeenid ja gaase põhjustavad toiduained. Kui lapse kõhuvalud vähenevad või kaovad, jätka selle menüüga kuni imetamise lõpuni. Kunstlikul toidul oleval beebil võib abi olla toidusegu vahetamisest.

*Simetikooni sisaldavad gaasirohtusid saab apteegist ilma retseptita. Nende toimel muudetakse sooles olevad gaasimullid väiksemaks, et oleks kergem välja puuksutada. Need ravimid ei imendu sooles ja kõrvaltoimeid ei ole, seega on nende kasutamine imikule ohutu.

Allikas: Babycenter



Jaga
Kommentaarid