Imetava ema õige toiduvalik

Koolikuid võib põhjustada ema gaase tekitav toiduvalik – ploomid, kirsid, pirnid, kapsas, oad, soja, brokoli, lillkapsas, porru, sibul, küüslauk ‒ ning samuti raskesti seeditavad ja praetud toidud. Püüdke neid vältida vähemalt seni, kuni teie laps on saanud kolmekuuseks. Siis saate alustada sellise toidu järk-järgulist lisamist oma menüüsse. Vahel võib koolikuid põhjustada ka lapse toitmine ebasobiva piimaseguga. Proovige kasutada spetsiaalset segu, mis aitab koolikuid ära hoida. Teie laps võib kannatada ka laktoositalumatuse käes, mistõttu peaksite gaasivalude kordumisel kindlasti lastearsti poole pöörduma.

Vannitamine ja kompressid

Valage vannitamise ajal oma lapse kõhule õrna peene joana sooja vett. Kui teie laps ei naudi vanniskäike, triikige marlirätik, oodake, kuni see veidi maha jahtub (nii et see on soe, mitte tuline!) ja laotage rätik lapse kõhule. Sellised soojad kompressid peaksid valu vähendama.

Koolikutevastane massaaž

Võite oma lapse masseerimisega alustada tema esimese elukuu lõpus, kui nabaväät on paranenud. Kui teie laps vaevleb sageli koolikute käes, masseerige tema kõhtu paar korda päevas (ühest korrast ei piisa), soovitatavalt 30 minutit pärast toitmist või kui te mähet vahetate. Kuid ärge alustage massaažiga siis, kui laps juba nutab ja on ärritunud ‒ see muudab olukorra veel hullemaks. Tänu korrapärasele massaažile ilmnevad koolikud üha harvemini ja on vähem valulikud. Ärge masseerige last kohe pärast toitmist. Soojendage tuba ja võtke laps riidest lahti, nii et saaksite tema paljast kõhtu puudutada. Soovitatav on masseerida laste mähkmevahetuslaual või -matil või oma jalgade vahele laotatud tekil.

Masseerige lapse kõhtu aeglaste liigutustega, paitades seda õrnalt oma soojade kätega (kasutage beebiõli, et käed lihtsamini mööda lapse nahka libiseksid). Korrake tegevust umbes kuus korda. Hoidke lapsel jalgadest ning liigutage neid õrnalt kõhu suunas ja tagasi. Järgmiseks tehke nn päikese ja kuu harjutust: joonistage ühe käega lapse kõhule poolkuu, liigutades kätt päripäeva kella 12-st 6-ni. Teise käega joonistage päike (täisring), samuti päripäeva kella 6-st 6-ni. Liigutage lapse jalgu taas kõhu suunas, hoidke neid õrnalt kõhule surutuna umbes kuus sekundit kinni ja seejärel vabastage asend, sirutades lapse jalad välja. Korrake harjutust mõned korrad. See on lõbus tegevus ja lapsed naudivad seda väga.

Koolikutevastaseid tooteid leiate Babycity e-poest.

Jaga
Kommentaarid