Plastpudelid on valmistatud vastupidavast polükarbonaadist või polüpropüleenist, mis ei sisalda kemikaali nimega bisfenool A. Mõned neist pudelitest on valmistatud ka titaanist või polüamiidist, mis samuti ei sisalda bisfenool A-d. Sarnaselt klaasile on polükarbonaadist pudelid läbipaistvad, polüpropüleenist pudelid aga matid. Plastpudelite eeliseks on nende kergus ja mugava kasutus. Puuduste hulka kuulub nende võimalik värvimuutus mahlas või suppides esinevate pigmentide tõttu, eelkõige porgandit sisaldavate toitude puhul.

Pudeli kuju

Saadaval on paljude erinevate kujudega pudeleid ja neil kõigil on oma eesmärk.

  • Traditsioonilised, kitsa kaelaga pudelid on enamasti plastist või klaasist valmistatud. Neid universaalseid pudeleid on mugav käes hoida, et lapsele piima, mahla, vedelat putru või suppi pakkuda.
  • Laia kaelaga pudelid on valmistatud plastist, mida on lihtne täita ja puhastada. Enamasti on need koolikutevastase lutiga varustatud, mistõttu saab neid edukalt gaasivalude ärahoidmiseks kasutada. Tänu erilisele kujule on pudelit võimalik hoida nii, et see liigub vabalt vastavalt lapse imemisrütmile. Kui panna pudelile tihendseib, saab seda ka kindlalt suletava purgina kasutada, milles hiljem hõlpsalt toitu külmutada või transportida.
  • Erikujulised pudelid (nt pudelid, millel on õõnsus sees) on valmistatud plastist. Neid võib olla väga erineva kujuga, alates piklikest kuni kokkusurututeni. Pudeli keskosas asuv õõnsus aitab lapsel iseseisvalt pudelit hoidma õppida. Need sobivad lastele, kel vanust rohkem kui aasta, olles suurepäraseks vahendiks, mille abil last ise jooma õpetada.
  • Koolikutevastased pudelid on valmistatud plastist ja need on varustatud spetsiaalsete õhuavadega. Tavaliselt on need omapärase viltuse kujuga. Canpol spetsiaalse kujuga pudeli komplekti kuulub alusklapp, mida saab lahti keerata, et õhuvoolu liikumist tagada. Kuna laps ei neela seetõttu õhku söömise ajal alla, väheneb koolikute tekke oht. Selliseid pudeleid soovitatakse eelkõige imikutele, kellel esineb gaasivalusid, kuid neid võib ka ennetava meetodina kasutada.

Kuidas erineb Habermani koolikutevastane pudel teistest gaasivalusid ärahoidvatest pudelitest?

Habermani pudel on patenteeritud toode, mis on välja töötatud koolikute tõttu kannatavate imikute toitmiseks. Sellesse on integreeritud spetsiaalne süsteem, mille abil tagatakse, et imik õhku ei neelaks, vähendades nii koolikute tekke tõenäosust. Pudelist imemine ei muuda last laisaks ja võimaldab üheaegset rinnaga ja pudelist toitmist.

Habermani pudelil on mitmeid võlusid, neist olulisemad aga järgnevad:

  • Lutt on kogu aeg täis, olenemata pudeli kallutusnurgast.
  • Eraldab toidust vahu ja õhu.
  • Võimaldab kombinerida rinnaga ja pudelist toitmist.
  • Ühes suuruses lutt kõigile imikutele vanuses 0‒6 kuud.

Mahutavus

Mõistlik on kasutava üksnes neid pudeleid, millele on peale märgitud toidu mõõteskaala. Kontrollige, et mõõdud oleksid märgitud 30 ml kaupa, kuna see lihtsustab piimasegu valmistamist. Kui toidate kuni 2 kuu vanust last, on väiksem pudel (nt mahuga 120 ml) parem valik. Aastavanuse lapse toitmisel kasutage piimasegu või imikutoidu söötmiseks 250 ml mahuga pudelit. Kui laps muutub 9‒10 kuu vanuselt iseseisvamaks ja tahab ise pudelit hoida, on soovitatav lapse väikeste kätega sobivad eemaldatavad käepidemed osta. Rohkem infot vaata siit.

Jaga
Kommentaarid