“Olgem eurooplased, aga jäägem eestlasteks,” vastab neile kooris seltskond, kelle lapsed kannavad uhkusega vanaaegseid, lausa maakeelseid nimesid.
Siis on veel vanemaid, kes vaatamata sellele, et hoovis möllab 20 last, kellest 15 on Martinid, panevad tibukesele ikka nimede TOPis aastast aastasse trooniva nime. Nagu ütles ühe laialt levinud nimega lapse ema: see on lihtsalt nii ilus nimi. On tõesti. Nimi on alati ilus. Ükskõik, milline ta on.

Nimede poolest veider perekond

Ere Lee (10 a) ja Vesse (3 k) ema Põim Kama tunnistab, et nimede poolest, jah, on nad üsna veider seltskond. Isa Rolf ja lisaks veel kass, kellel polegi nime.
“Minuga on lihtne,” ütleb Põim, “olen sündinud augustis, mis maarahva kalendris on viljakoristuse ja viljahakkide kokkupõimimise aeg. Mulle tähendab see kuldset pärastlõunapäikest, õunte lõhna, hommikusi hallu ja tähiseid öid. Aega, kus saak on küps ja kõike on külluses. Viimast pidu enne pikka pimedat talve. Suvelõpu värvidemängu. Ja tõesti, selle kõigega suudan end seostada.”

Tütar Ere Lee nimi tähistab kodu keset. “Lee on kolle, tulease, midagi sooja ja turvalist, mille ümber koondub elu. Midagi rahulikku ja kindlat. Ent lapse sündides oli näha, et tal on ka teine poolus – elav, ergas, särav ja sädelev. Siit ka Ere,” selgitab Põim ja lisab: “Nimi tuli kuidagi iseenesest, kuid võtab tütre oleku ja olemuse hästi kokku. Ei tea, mispidi see on: kas nimi kasvatab inimest või vastupidi, kuid omavahel seotud on nad kindlasti.”

Poeg Vesse sündis sel kevadel. Enne lapse sündi kinnitas Põim, et teab, mida nimi peaks kirjeldama, ent õiget varianti pole. Praegu ütleb noor ema: “Vesset kandes oli mul tunne, et tegu on tugeva, rahuliku ja kindlameelse lapsega. Sündides oli ta vägilasekasvu. Otsisime nime, mis tema tugevusega haakuks. Vesse oli Jüriöö ülestõusu ajal saarlaste pealik, kelle juhtimisel sakslased Saaremaalt välja kihutati. Ka meie Vesse on isaliinis Saaremaa juurtega, nii tundus nimi sobiv.”

Kui Ere Lee nimi meeldib kohe kõigile ja ka Vesse on hästi vastu võetud, siis Põimu enda nimi on põhjustanud rohkem küsimusi. “Palju korrutamist ja seletamist on sellega küll. Kuid see jääb kõigile kohe meelde ja mul pole kunagi tarvis end mitu korda tutvustada,” lausub Põim, kel on ka eriliste nimedega õde ja vennad: Kärg, Susi, Põvvat, Pikne ja Mõtus. Igal neist on oma lugu, mis on enamasti seotud lapse sünni ajaga. Sellega, mis toimus sellal looduses või ümbritsevas keskkonnas. Põim usub, et lapse nimi räägib üsna palju vanemate ühiskondliku tausta, hariduse, päritolu ja kultuurikeskkonna kohta.

Võrdselt uhkete nimedega tüdrukud

Carmel Cordelia (7), Christiana Isabella (5) ja Christelle Desiree (4) on Merle ja Villu Kuusiku lapsed. Lihtsate nimedega vanemad ütlevad, et valisid lastele teadlikult rahvus­vahelised nimed.
Tüdrukute ema selgitab, et esimese lapse nimi sündis juba tema lapsepõlves. Cordelia on oma issi armastatud printsess ja imelihtne oli mehele selgitada, miks see on õige nimi. Et Cordelia ei tunduks nii võõrapärane, pandi selle ette Carmel.

“Teist tütrekest oodates kohtasime reisil väga meeldivat Küprose päritolu stjuardessi, kelle nimi oli Christalla. See nimi jäi kummitama. Kuna laps sündis jaanipäeval, tundus nimi kuidagi vale. Valik langes Christianale, millele lisandus printsessi (Hispaania päritolu) nimi.

Kolmanda tütre sünniks oli selge, et nimesid peab olema kaks, ja esimese panime meeldiva stjuardessi auks, ehkki pisut mugandatud kujul. Printsessi nime sai tüdruk Prantsusmaalt, pealegi tähendab Desiree saatust ja see tundus meie üllatuslapse puhul õige.

Lisaks nimede tähendusele ja ise­loomule viitavatele omadustele võtsime arvesse ka seda, et need sobiksid perekonnanimega: siit ka esimese tähe C valik, sest perekonnanimi algab K-ga. Loomulikult pidasime silmas sedagi, et nimed oleksid võrdväärsed. Kaks nime said lapsed tõenäoliselt tänu minu kiiksule ja unistusele, sest mina olen kogu elu endale kahte nime soovinud.
Meie kutsume neid tavaliselt esimese nimega. Hellitusnimedest üritame hoiduda, kuna üks tark inimene ütles, et see ajab kaitseinglid segadusse ja nad ei tea, keda nad peavad kaitsma. Väike ebausk saadab mind siin ja seal. Nimel on elus oma roll ja see on laste iseloomu mõjutanud,” tõdeb pereema Merle.

“Suurim rõõm on, et meie lapsed on vähemalt praegu oma nimedega rahul. Kunagi pole segadust, kellest jutt käib, sest nimed on ainulaadsed. Vahel neid ärritab vaid, et suured inimesed ei oska nende nime õigesti lugeda. Hiljuti teatas aga vanem tütar, et tema sooviks endale veel ühte eesnime, nii kirjutab ta enda nimeks tihti Carmel Cordelia Lemrac.”

Populaarsemad nimed Eestis

1960 – Ülle, Toomas, Katrin, Urmas, Marika, Margit, Andres, Signe, Erika, Pille.
1970 – Kristi, Margus, Marek, Andrus, Meelis, Jaanus, Helen, Jaanika.
1980 – Kadri, Martin, Triin, Liis, Piret, Mari, Liina, Kristjan, Indrek, Lauri, Priit, Siim.
1990 – Laura, Karl, Maria, Anna, Johannes, Kevin, Kristo, Steven, Kristen, Merilin, Kelli.
2000 – Markus, Laura, Artur, Kaspar, Martin, Robert, Annabel, Meribell, Robin, Kevin, Daniil.
2011 – Rasmus, Maria, Sofia, Robin, Oliver, Artjom, Kaspar, Martin, Laura, Markus, Marten.
Viiendik Eesti lastest saab vähemalt kaks eesnime.

Kummalised nimed lähiminevikust

Tüdrukud: Evulla, Kustuta, Angry, Kaveri, Yohely, Charlize Vihmapisar, Silli, Abigail, Carola Trixibell, Mannjaana, Pernilla-Noemia, Andtriine, Mandi, Läman, Demietria, Mesike.
Poisid: Lohe, Amor, Ef Nei Net, Eros, Troy, Trevoli, Lucifer, Pöök Ore, Essu, Mango, Frensis-Kventin, Rhett-Roan, Konon, Roel, Anom-Re, Kerr, Arb-Aho.
Kordumatut nime kannab umbes 4% eestlastest.

Allikas: Nimeteadlase Annika Hussari uurimistööd

Nimemängud

Internetis on päris mitmeid nime genereerimise lehekülgi.
www.nupsu.ee – ütleb ära nime soo, päritolu, nimepäeva, tähenduse.
www.behindthename.com – teatab sinu välismaise nime.

Netis on olemas ka tarkvaraprogramm, mis toimib kabala põhimõttel. Kui sinna toksida ees- ja perekonnanimi, annab see omadussõnu, mis iseloomustavad nimekandja eluteed (õnn, raha, edu, vangla, häving, võlg jne).