Plastpudeli eelis on see, et seda on hea käes hoida. Laps saab seda suuremaks kasvades ka ise käes hoida (see on puuduseks vaid siis, kui last soovitakse öisest toitmisest võõrutada). Peale selle on plast purunemiskindel. Puuduseks on, et plastile tekivad kiiremini kriimustused ja värvimuutused.

Klaasist lutipudelid ei kulu võrreldes plastpudelitega peaaegu üldse ja on püsivalt hügieenilised. Silikoonpinnakate kaitseb klaasi purunemise eest.

Kas plast ja plast on sama?

Plastist lutipudeleid valmistatakse tänapäeval polüpropüleenist (PP) või polüamiidist (PA). Polükarbonaati (PC) enam ei kasutata, sest selles sisalduv aine bisfenool (BPA) on praeguseks lutipudelites keelatud. Moodsad materjalid on igal juhul BPA-vabad. PP ja PA vahe? Polüpropüleenil on kerge iseloomulik lõhn ja veidi piimjas välimus. Polüamiid on lõhnatu ja täiesti läbipaistev, kuid laguneb seevastu raskemini.

Mida teeb koolikutevastane lutipudel?

See kindlustab ühtlase piimavoolu ja takistab sellega liigse õhu neelamist, mis tekitab puhitusi. Selleks kasutatakse kas spetsiaalset koolikutevastast lutti või pudeli põhjas olevaid õhutusavasid. Uusim patent: täidetav õhuke plastkott pudeli sees, mis tõmbub joomise ajal kokku, nagu ema rinnas olevad piimanäärmed.

Milline lutt?

Lateksist ja looduslikust kautšukist lutid on eriti elastsed, kuid neil on kerge iseloomulik maitse, mis mõnele lapsele ei meeldi. Samuti võivad need tekitada mõningatel juhtudel allergiat ning vananevad suhteliselt kiiresti. Neid lutte tuleks vahetada iga pooleteise kuu järel, kuid mitte hiljem kui siis, kui need muutuvad kleepuvaks.

Silikoonluttide eluiga on pikem, vähemalt seni, kuni lapsel pole hambaid. Silikoonist saab hammastega kergemini tükke hammustada kui kautšukist. Seetõttu tuleks regulaarselt kontrollida, ega silikoonlutil pole kahjustusi, ning vajadusel lutid välja vahetada. Aga lutiava suurus? Lutiava peab vastama imiku vanusele ja toidule (kui vedel või paks toit on). Üldiselt võib tootja andmeid usaldada.

Steriliseerimine: jah või ei?

Enneaegsed lapsed välja arvatud, pole lutipudelite ja luttide steriliseerimine vajalik. Piisab, kui neid pärast iga toitmiskorda kohe hoolikalt pesta. Seda võib teha nii nõudepesumasinas kui ka käsitsi. Piimajääkide eemaldamisel on abiks spetsiaalne pudelihari. Lutist saab raskesti eemalduvad piimajäägid eemaldada soola abil. Latekslutte tuleks aeg ajalt läbi keeta, sest need vananevad toidus leiduvate rasvade mõjul kiiremini.