Gaasivalude põhjusteks võib mõnikord olla ka ema toit. See peaks olema võimalikult naturaalne ja lisaaineteta, sest paljud lapsed on läbi rinnapiima tundlikud ka lisaainetele ema toidus. Pahandust võib teha ka pärmseene vohamine soolestikus.

Toiduaine, mis tekitab gaase ühele lapsele, ei pruugi teisele mingeid vaevusi põhjustada. Seetõttu pole kusagil antud “kindlat” nimekirja toitudest, mida ei tohiks lapse imetamise ajal süüa — söö tervislikult ja jälgi last. Menüüd reguleerides tuleb meeles pidada, et mingi toiduaine ärajätmise mõju on näha alles 1-2 nädala pärast.

Ka D vitamiini preparaadid võivad tekitada lapsel gaase. Võid proovida vahetada preparaati.

Kindlasti tasub üle kontrollida lapse imemisvõte, sest vahel võib laps vale imemisvõtte tõttu palju õhku alla neelata ja see tekitab gaasivalusid.

Nippe emade kogemusest

Nende meetoditega saab last aidata nii gaasi- kui koolikuvalu puhul. Vahel tuleb õige mitut varianti proovida, enne kui leiad selle, mis aitab just Sinu last,.

Igasugused soojendavad mähised või protseduurid kõhule lõõgastavad kõhulihaseid ja soolestikku. Pane igal õhtul pooleks tunniks lapse naba piirkonnale midagi soojendavat — silita kõhtu tavalise sooja toiduõliga, kata kõht soojaveekotiga jne.

Naistepuna- või riitsinusõli (saab apteegist) kompress või määrimine. Teha regulaarselt igal õhtul, nt enne valu algust või valude ajal. Imendudes lõõgastab soolestiku spasme ning aitab gaasidel ning väljaheitel väljuda. Mõjub 5-10 minutiga. Võib teha mitu korda päevas, kui lapse nahk kannatab

I variant — Vala väike törts oma peopessa, et õli soojeneks, ja määri siis tita kõhule päripäeva ringitades, kata majapidamispaberi ja toidukilega (et riideid ära ei määriks) ja säti soe riideese ümber kõhu.

II variant — Soojendada lusikas nt küünlaleegi peal, kuumale lusikale vala õli, et see soojeneks. NB! Mitte kuumutada õliga lusikat otse küünlaleegil! Valmistada ette mähis — alla kile, peale paras tükk majapidamispaberit, mis immutada sooja õliga. Paber koos kilega lapse kõhule ja villase salli või elastse sidemega kinni siduda. NB! Kui naba pole veel korras, kaitse naba õliga kokkusaamise eest ja jäta mähisesse naba kohale auk.

Igapäevane vannitamine — vesi lõdvestab, treenib lihaskonda, parandab aju verevarustust. Soovitavalt vähemalt 30 minutit korraga.

Igapäevane võimlemine, masseerimine ja silitamine — tugevdab kõhulihaseid ja laps hakkab kiiremini gaaside väljutamisega ise toime tulema.

Lähedus ja liikumine: kandelina/kõhukoti abil pidevalt enda vastas „kõht vastu kõhtu” kandmisest on abi tundlike laste puhul. Kui kandmisvahendit pole, on siiski alati hea palja kõhuga laps ema-isa palja ning sooja kõhu vastu sättida.

Apteegiravimid gaaside puhuks — Eestis on kõige enam levinumad ravimid, mida perearstid ja lastearstid kõhugaaside vastu soovitavad, toimeainega simetikoon ja dimetikoon. Ravim muudab sooles olevad gaasimullid väiksemaks, et oleks kergem välja puuksutada. Mõnel aitab, mõnel mitte ja sageli toime mõne aja pärast kaob.

Vajadusel pärmseene ravi emale. Ema menüüst tuleb välja jätta valge jahu ja valge suhkur, süüa tuleb võimalikult puhast toitu, ohtralt aedvilja ning võtta piimahappebaktereid.

Piimhappebakter lapsele. Erinevaid piimhappebakteri preparaate on apteegis väga palju. Uuri enne ostmist nende sisaldust lisaainete ning täiteainete suhtes ning proovi mitut erinevat preparaati, kuni leiad sellise, mis just sinu lapsel aitab. NB! Kuna rinnapiimatoidul oleva imiku soolestiku mikrofloora on väga erinev täiskasvanu omast (domineerivad Bifidobacterium´id), siis osa firmasid müübki spetsiaalseid imikutele mõeldud preparaate. Kõik preparaadid manustatakse segatuna väikese koguse rinnapiimaga (kapslitest raputatakse pulber välja) ja antakse siis lusikaga või topsiga lapse suhu enne imetamist. Piimhappebakterit tuleb vahel võtta 2-4 nädalat, enne kui toimet on näha.

Rahu, rahu ning veel kord rahu! Rahulik muusika, rütmiline liikumine-kiigutamine-sõidutamine-laulmine — tee ükskõik mida, mis rahustab last ja ka sind ennast. Ema närvitsemine kandub lapsele üle ja omakorda põhjustab nuttu — sel puhul on õige jätta laps kellegi hoida ja ennast tuulutada, aitab kasvõi jalutustiir värskes õhus. Lapsel on ka kergem valu taluda, kui tema ümber on rahulik, rõõmsameelne ning toetav keskkond. Loe ka raamatut „Nutt ja jonnihood”, et õppida, kuidas lasta lapsel oma stressi-ärevust-väsimust turvaliselt ja hoitult välja nutta.

Loo autor on Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu imetamisnõustaja. Kui soovid sellel või mõnel teisel beebidega seotud teemal konkreetset nõustajapoolset infot, nõu või abi, vaata SIIA!