Just piimavalguallergiast tingitud gaasivalude käes kannatas praegu viiekuune vahva sell Markus Daniel oma esimestel elukuudel. “See oli kohutav aeg üle elada,” meenutab ema Kerli Erm (28).

Kui tavaliselt hakkab kõhupuhitus katsumusi valmistama paari­nädalasele beebile, siis Markus alustas igaõhtuste kisahoogudega juba sünnitusmajas. Olukord oli seda hullem, et Kerli ise oli keisrilõike järel tekkinud põletiku tõttu kõrges palavikus. Nii oli verivärske vanaema see, kes öösiti vastsündinuga mööda haiglakoridori kõndis, teda kussutas ja rahustada püüdis.

“Kurtsin muret mitmele ämmaemandale ja sain seinast seina vastuseid. Oli neid, kelle arvates nii väiksel lapsel üldse gaasivalusid ei esine, ja teisi, kes kohe Espumisani tilgad lagedale tõid. Pärast gaasirohu manustamist oli laps rahulikum ja suutis uinuda,” jutustab Kerli.

Kodus läksid lapse nutuhood aina hullemaks. “Öösiti magas ta üldiselt kenasti, aga õhtud olid pikka aega lausa jubedad. Esialgu hakkasid kriiskavad nutuhood pihta kella kaheksa paiku, siis kuue paiku ja ­viimaks lausa hommikust alates,”­ kirjeldab Kerli. Kuuvanusena kisendas laps juba seepeale, kui taipas, et jälle tuleb söögiaeg. “Kõht oli toonuses ja tühi, aga süüa laps ei tahtnud, sest teadis, et toit tekitab jälle valu.”

Loe augustinumbri Pere ja Kodust, kuidas gaasivaludega toime tulla.