See on suurim viga, mida noored emad teevad. Ära hakka ennast kohe dieetide ja spordiga kurnama. Kui sinu keha kasvas 9 kuud, siis anna talle vähemalt sama aeg taastumiseks.

2. Lõikad oma beebi küüsi siis, kui ta on ärkvel

Paljud emad püüavad oma esimese beebi küüsi niimoodi lõigata ja enamasti lõppeb see rahmeldamise, beebi nutu ja kui eriti halvasti läheb, siis ka pisikese veretilgaga. Aga tee seda siis, kui ta magab ja kõik on hästi!

3. Sa alahindad ennast

Kahjus on palju noori emasid, kes enda sisetunnet ei usalda ja arvavad, et nad pole oma lapse eest hoolitsemises eriti head. Kuid tõde on see, et mitte keegi ei ole sinu lapse eest hoolitsemise parem, kui sina ise, olgu ta nii kõrgelt diplomeeritud lastespetsialist, kui tahes, armastavat ema ei asenda keegi.

4. Sa jätad isa mängust välja

Lapsel on siiski kaks vanemat. Anna ka isale võimalus. Isegi, kui sa kardad, et ta ei saa hakkama. Küll ta saab, kui tal vaid lubatakse. Aga seda viga on lihtne parandada. Lihtsalt kaasa lapse isa beebi eest hoolitsemisse võimalikult tihti. Võibolla talle isegi meeldib käruga pargis jalutada!

5. Sinu beebil on vaid üks lutt

Kui oled alles emaks saanuna avastanud, et su lapsel on lemmiklutt ja see rahustab teda vajalikul hetkel suurepäraselt, siis osta kohe samasuguseid lutte juurde. Sa ei taha üle elada seda, mis hakkab toimima siis, kui see ainuke lemmiklutt kaotsi peaks minema.

6. Sa ei julge küsimusi esitada

Paljud noored emad ei julge esitada küsimusi lihtsate, ent tegelikult oluliste asjade kohta, mis beebi kasvatamisega kaasas käivad. Sest need küsimused tunduvad neile veidi tobedad ja emad kardavad endast rumalat muljet jätta. Aga pole olemas sellist asja, nagu rumal küsimus. Just seliste küsimuste jaoks ongi lastearstid, nõustajad ja sõbrannad.

7. Sa ei julge abi paluda

On palju asju, milles noored emad võivad abi paluda. Ära pelga küsida oma mehelt või emalt, et ta esimestel nädalatel ise süüa teeks või koristaks. Rinnaga toitmise alustamine pole samuti alati nii lihtne ja imetamisnõustaja abi küsimine pole miski, mida häbenema peaks. See, et imetamine kohe alguses ei õnnestu, ei tee sinust veel halba ema.

Kuna täiuslikke emasid pole olemas, siis võta vabalt ja ära püüa olla rohke ega vähem, kui hea ema. Mõned vead ei tee sind veel läbikukkujaks ja mõnesid õnnestub sul kindlasti vältida.

Anna teada, kui ka sinul on häid nõuandeid algajale emale!