Vähem tähtis pole seegi, et juba pool aastat saan korralikult magada. Umbes kuuenda eluaasta lõpusirgel jättis poeg nädalavahetuste hommikutel mu ülesajamise ja tasapisi saabus unerahu. Sel suvel taasavastasin oskuse magada kella üheteistkümneni. Taid, mis oli pärast laste sündi kaduma läinud.

Magamatusest on ka tülid kerged tekkima

Isegi öösel sügavalt magavad lapsed võivad olla parajad trallitajad enne magamaminekut, nii et see lõikab olematuks vanemate omaette olemise aja. Meie pere kogemusest soovitaksin alustada lapspere magamamineku rituaalidega juba kell seitse õhtul, nagu on kombeks Ameerikas.

Esiklaps Saskia jõudis veel ka esimeses klassis voodisse kell kaheksa õhtul. Seda kommet peab harjutama maast madalast, ent möönan, et kui peres on vanemaid lapsi, kel voli kauem üleval olla, on nooremate motivatsioonipakett kõhnake.

Nii laste kui ka vanemate pikk ja hea uni on terve elu alus. Magamatusest sodise peaga on ka tülid kerged tekkima. Enesekontrolli meistrid, kel käpas tunnete mahasurumine, võivad vajuda mustavasse masendusse, millele magamatus aina hagu lisab.

Tunnetega toimetulek

Tunnetega toimetulek on võluvits maadluses täiskasvanuea kriisidega, millest üks raskemaid on mina säilitamine eluperioodil, mil pere väikelaste vajadused võtavad suure osa energiast. Paljud sukelduvad vaimsesse maailma, teinekord isegi rohkem, kui partner jaksab sammu pidada.

Jooga esoteerilisemad vormid, ingli­teraapia, holistilised rännakud, nikerdamine teadvuse kontrolli kallal – vaimsuse varjundeid on palju. Elukaaslase maailmapildi muutumisele võiks teinepool jõudumööda kaasa elada, nii nagu mõni partner ootab toetust spordikirele. Ühised huvid ühendavad, samas aga võib olla ka tore nautida omaenda aega oma hobiga. Peamine, et säiliks vastastikune austus.

Nutikat unemurede seljatamist ja julgeid (ühis)hobisid!

Loe Pere ja Kodu värsket numbrit SIIT

Telli Pere ja Kodu SIIT