Selleks et argipäev oleks esimestel kuudel lihtsam, on alljärgnevalt loetletud mõned küsimused ja probleemid, millega kaksikute vanemad kokku puutuvad:

Kas kaksikuid saab imetada?

Kaksikuid saab imetada. Nagu teistegi lastega, võib mõnikord olla alguses probleeme. Oluline on, et ema jooks palju ja saaks rahus olla. Lapsi võib imetada korraga või ühekaupa. Kui lapsed tahavad samal ajal süüa, säästab see muidugi aega. Kui lastel on aga erinev rütm, tuleks sellega kohanduda.
Kaksikute emad ei pea muretsema, kas kahe lapse jaoks jätkub piima. Sest kaks last stimuleerivad rinnanibusid rohkem ja seega tekib ka rohkem piima. Mida sagedamini lapsed rinnale panna, seda rohkem piima tekib.
Paljud kaksikute emad tunnevad end pärast sünnitust ülekoormatuna ja ebakindlana. Seetõttu tuleks otsida abiline, kes teid pärast sünnitust kodus aitab. Aitab ka imetamisrühm, kus saate teiste emadega rääkida probleemidest ja kahtlustest.

Kuidas laste eest võrdsel määral hoolitseda?

Kaksikud tähendavad kahekordset tööd: kumbagi last tuleb päevas umbes kümme korda mähkida. Ja vähemalt sama tihti ka toita ja rahustada. Ära algul üldse proovigi lapsi võrdselt kohelda. See ei õnnestu. Üks karjub pea alati, kui te teist toidad või mähid. Lapsed õpivad aga kiiresti ootama, kuni järg nendeni jõuab. Positiivne kõrvalmõju: kuna nad on kahekesi, õpivad nad ka varem iseseisvuma.

Vanemad ei tohiks end halvasti tunda, kui ei mäleta hommikul enam, millist last kui palju nad öösel toitsid. Abiks on, kui pidada kummagi lapse jaoks päevikut, kuhu märkida arenguetapid ja haigused. Sest mitmikud sünnivad harva sama pikkuse ja kaaluga. Seetõttu nad ka arenevad erinevalt. Nii võib järg kiiresti käest kaduda.

Pühendu rahulikult ühele lapsele ja lase teise eest hoolitseda partneril või sõbrannal. Näiteks minge mõnikord jalutama ainult ühe lapsega. Ta naudib seda, aga hakkab siis taas teise kaksiku järele igatsema.

Kahekordne stress!

Kaksikute emade jaoks väga tähtis! Lase ennast aidata. Kõige parem on, kui mõtled juba raseduse ajal, kes sind aidata võiks. Jäta kaksikud mõnikord vanaema või sõprade juurde. Ja kaasa ka isa! Pärast kaksikute sündi peaks ta kindlasti puhkuse võtma. Võib-olla mitte päris esimestel nädalatel, kui lapsed magavad palju. Jäta ka aega ainult enda jaoks. Isegi kui sa kodust ei lahku, hoolitseb laste eest mees, kuni samal ajal lõõgastud.
Küsi ka sugulastelt ja sõpradelt, kas nad saavad toetada. Mõtle, kuidas nad väikeste teenetega aidata saaksid. Näiteks lase neil ei tea mitmenda mänguasja kinkimise asemel hoopis süüa teha.
Isegi kui sa end aeg-ajalt täielikult ülekoormatuna tunned, tekib kaksikute emal kiiresti oskus asju vabalt võtta. Nad õpivad elu korraldama ja aega optimaalselt kasutama. Oluline on, et sa ei nõuaks endalt täiuslikkust. Vähenda näiteks triikimist nii palju kui võimalik. Kahe väikelapse soovide pidev täitmine pole võimalik. Mõnikord ei aita muu, kui lasta lastel lihtsalt veidi karjuda.

Praktilised nõuanded kaksikute vanematele

  • Kanna varakult hoolt selle eest, et oma kodu turvaliseks muuta. Varsti hakkavad lapsed maailma avastama ning kahel lapsel on raskem silma peal hoida kui ühel. Seetõttu kindlusta õigel ajal pistikupesad, trepikäsipuud ja pliidiplaadid.

  • Kaksikute vanemate jaoks on suurim probleem magamatus: kaks last peavad alles õppima päeva ja öö rütmiga harjuma. Paljud kaksikute vanemad on märganud, et lapsed magavad rahutumalt, kui on eraldatud. Siiski on parem lapsed eraldada, kui üks ei lase teisel magada. Oluline on aga ka see, et te iga väiksema häälitsuse peale kohale ei jookseks, sest see äratab lapsed päriselt üles.

  • Veel üks nõuanne kaksikute vanematelt: mõõtke enne kaksikutevankri ostmist ära oma maja- ja korteriuks. Siis jääb ära ärritumine, kui selgub, et vanker ei mahugi uksest sisse.

Miski pole nagu enne!

Kõige parem on ennast selleks valmis panna, et sinu ja partneri vaheline suhe muutub. Nii nagu ühe lapse korral, on oluline leida aega ka kahekesi olemiseks. Mees peaks kindlasti kodutöödes ja laste kasvatamises osalema, vastasel juhul tunned end varsti täiesti kurnatuna ja ülekoormatuna.
Kaasa oma mees, sugulased ja sõbrannad oma elumuutusesse ning vaata ringi ka palgatud abi järele.