Ja siis, kogu rinnapiima vajalikkust kajastava teabe keskel, leidis Ülle end äkitselt täielikus infopuuduses.

„Miks on Aptamil palju kallim kui Piltti? Mis on need peened koostisosad, mida üks sisaldab ja teine mitte? Kas mahesegu on kuidagi kasulikum ja parem kui tavaline? Kas kusagilt saaks tellida piimasegu, mis on veel parem kui need, mida meil poes müüakse? Mis saab siis, kui mu laps sööb vähem, kui pakil määratud? Või rohkem?“ Need ja veel hulk küsimusi keerles kolmekuuse poja ema peas, sest oma lapsele tahab ju igaüks ikkagi parimat. Oma küsimustele ta internetist vastuseid ei leidnud. „Piimasegu­sid võrdlevaid uurimusi kas ei ole üldse või on need väga hästi ära peidetud.“ Adekvaatne ja asjalik info piimasegude kohta on aga Ülle hinnangul midagi sellist, mida igatsevad kõik „pudeliemmed“.

„Pudeliemmed“ tahavad teada

Piimasegude valik poeriiulil võtab silme eest kirjuks. Suuremates poodides müüakse paarikümmend eri sorti segu pulbritest valmisjookideni ja nende kilohind ulatub 7 eurost 25 euroni. Kui ema pole just toiduainetehnoloog või keemik, käib võrdlev analüüs ilmselt üle jõu – segu­pakkidel esitatakse loetelusid Mendelejevi ­tabelist ja ühendeid, mis erihariduseta ini­mesele tundmata.
Keerulises piimasegude maailmas aitab orienteeruda arst ja dietoloog Külli Mitt.
Millised piimasegud on üldse olemas?

Tervetele lastele mõeldud piimasegusid on laias ­laastus kolme sorti:

• piimasegud sünnist kuni 6. elukuuni;

• üle 6 kuu vanustele lastele on jätkupiimasegud, mille koostis on kohandatud suurema lapse vajadustele, ­näiteks on neis rohkem rauda; nende kõrvale on ­vaja kindlasti anda ka lisatoitu;

• 1–3aastastele on väikelapsepiimad, mis sisaldavad ­optimaalses koguses valku, kaltsiumi, rauda.

Kui sarnane on piimasegu rinnapiimale?

Tänapäeva piimasegud sisaldavad koostisosi, millel on peale toiteväärtuse täita organismis ka teisi üles­andeid:

• pika ahelaga asendamatuid rasvhappeid, et laps ­kasvaks ja areneks eakohaselt;

• prebiootilisi kiudaineid, mille ülesanne on toetada seedetraktis selliste bakterite kasvu, mis on vajalikud lapse tervisele ning aitavad vastu panna mitmesuguste haiguste tekkele;

• probiootilisi baktereid, mis aitavad luua jämesooles soodsat keskkonda ja seeläbi kaitsevad last haigestumise eest.

Piimasegud võivad olla fermenteeritud: sarnaneda toimelt (kuid mitte maitselt) jogurti-keefiriga, olles niimoodi kergemini seeditavad ja omastatavad.
Rinnapiim on „kuldne standard“, millele püütakse­ kunstlikku toitu muuta võimalikult sarnaseks, kuid 100% võimalik see kindlasti ei ole.

Mille poolest siis piimasegud rinnapiimast erinevad?

Rinnapiima koostis on väga kõikuv. See muutub nii lapse kasvades kui ka ühe toidukorra raames. Sünnijärgselt on rinnapiim vadakuvalgurikas ja energiatihe, ent küpsedes ja toitmise edenedes vadakuvalgu sisaldus väheneb. Seda muutust arvestavad ka piima- ja jätkupiimasegu koostised, kuid ühe toitmiskorra jooksul piimasegu muutuda ei saa.

Rinnapiim sisaldab ka palju bioaktiivseid aineid, mis on lapsele olulised. Piimasegusse ei saa kuidagi lisada näiteks antikehi, kasvufaktoreid ega hormoone.
Müügil on väga erineva kilohinnaga piimasegud. Kas kõige odavama seguga toidetud laps jääb millestki olulisest ilma? Kas on konkreetsed ained, mis teevad segud kalliks?

Kõige odavamate segude puhul kipub olema nii, et need katavad kenasti ära lapse toitaine- ja energiavajaduse – ehk siis nendega toites laps nälga ei jää. Enamasti puuduvad neist aga uued komponendid, millel ei ole nii palju toitelist väärtust, kuid mis aitavad täita organismis­ mitmeid teisi funktsioone. Kõik see, mis muudab ­segu rinnapiimaga sarnasemaks, tõstab paraku hinda. Kalli­mates segudes on näiteks olemas ka nn asendamatud­ rasvhapped – arahhidoonhape ja dokosaheksaeenhape, mida leidub ka rinnapiimas ja mis on vajalikud kesknärvisüsteemi ehitamiseks.

Miks sisaldavad piimasegud nii paljusid eri õlisid – päevalille-, maisi-, soja-, rapsi-, kookose- või palmiõli?

Eesmärk on saavutada rinnapiimaga võimalikult sarnane rasvhappeline koostis ning eri õlidest saadakse eri liiki rasvhappeid.

Miks on segudesse lisatud tärklist või maltodekstriini?

Kõige suurem osa piimasegu süsivesikutest saadakse piimasuhkrust ehk laktoosist, sest laktoosi omastab terve imik väga kergesti ja hästi. Mitmesuguste probleemide korral aga kahjustub väga kergesti soolelimaskesta see osa, kus toodetakse piimasuhkrut lõhustavat ensüümi. Seetõttu on sageli just spetsiaalsetes segudes süsivesikute koostis teistsugune.

Piimasegu tohib sisaldada väiksemas koguses ka teisi süsivesikuid, näiteks tärklist. Tärklis on segus sellisel kujul, mida laps kergesti omastab, mis teeb toidusegu natuke paksemaks ja muudab piimavoolu suhu ühtlasemaks ning takistab liigset õhu alla­neelamist, mis peaks vähendama gaasivalusid. Maltodekstriin on aga kergesti omandatav süsivesik, mis on toodetud maisisiirupist.

Kirjade järgi peaksid imiku piimasegud rahuldama täielikult imiku toitumisvajaduse. Sealjuures sisaldavad need ka D-vitamiini. Kas see tähendab, et asendustoidul olevale lapsele ei ole vaja midagi juurde anda?

Piimasegu on tõesti täisväärtuslik toit ehk kui ära süüa vastav kogus (mis sõltub lapse vanusest ja suurusest), saavad sellega kaetud kõik lapse kasvu- ja arenguvajadused. Samas läheb kõigil lastel alates 5. elupäevast vaja profülaktilist annust ehk 400 rahvusvahelist ühikut (RÜ) D-vitamiini (10 µg kolekaltsiferooli = 400 RÜd vitamiini D), ja nii nagu rinnalastele, tuleb ka pudelilastele anda D-vitamiini tilkadena juurde. Kui arst peab vajalikuks, tuleb anda veel ka teisi vitamiine või mineraalaineid.

Mõnel piimasegul on kiri „Toit meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks“. Milliste probleemide lahendamiseks need on?

Spetsiaalsed piimasegud võivad olla müügil nii kaupluses kui ka apteegis. Pakendil on kindlasti peal ka kasutamisnäidustus, kuid ka arsti käest võiks küsida nõu, millist segu laps vajab.

On olemas eraldi piimasegud:

• kõhugaaside korral – piimasegu valk on ­kergelt ensüümide abil lõhustatud, et teha selle seedimine kergemaks, ja vähendatud laktoosisisaldust, mis samuti koormab seedimist vähem;

• toidu tagasiheite korral – toidusegu sisaldab­ paksendajat, mis ei lõhustu seedetrakti üle­mises osas ja toit ei saa seetõttu tagasi liikuda;

• allergia ennetamiseks – juhul kui perekonnas esineb toiduallergiat, soovitatakse tavalise piimasegu asemel kasutada nn hüpoallergeenset piimasegu, mille koostises olev valk on kergelt ensüümide abil lõhustatud;

• laktoosivaba piimasegu – laktoositalumatuse korral, mida esineb aga imikueas üliharva;

• kõhulahtisuse korral – segus on vähem laktoosi ja veidi rohkem mineraalsooli.

Peale selle on olemas piimasegud, mis on ­spetsiaalsed ravitoidud, mida müüakse retseptiga ja mida Eesti riik kompenseerib. Kas väljaheite värvus muutub, kui anda rinnapiima asemel kunstsegu, ja kas siis peaks toitu vahetama?

Piimasegu võib muuta väljaheite värvust ja ka konsistentsi. See on seotud toidu koostisosadega. Näiteks võivad teatud rauaühendid muuta väljaheite rohekaks ja vedelamaks. Ka need toidud, milles valk on ensüümidega eelnevalt vähemal või suuremal määral töödeldud, võivad muuta väljaheite värvust ning muuta selle vedelamaks. See aga ei pruugi tähendada, et laps seda toitu ei talu.

Kui kaua tuleks lapsele piimasegu anda?

Esimesel eluaastal ei soovitata lastele tavalist lehmapiima anda, seega peaks beebi kuni aastaseks saamiseni muu toidu kõrvale saama kas rinda või piimasegu/jätkupiimasegu. Juhul kui lapsel ei ole allergiat, võib lisatoite valmistada ka väikese koguse lehmapiimaga, ent lehmapiim ei tohi olla põhitoit.

Mille poolest erinevad vedelad piimasegud pulbritest? Kas nendes on kasutatud säilitusaineid?

Valmis piimasegud on kõige turvalisemad, ­sest seda toitu ei ole võimalik valesti valmistada.­ ­Imiku piimasegudesse ei ole lubatud lisada säili­tus­­aineid. Vedel segu säilib kaua seetõttu, et seda on enne pakendamist vastavalt töödeldud.

Kas mahesegu on kuidagi kasulikum ja parem kui tavaline?

Imiku toitude valmistamisele, alustades toor­ainest kuni tootmisprotsessi lõpuni, on kehtestatud niivõrd ranged nõuded, et pole vahet, kas kasutada mahe- või tavalist toitu.

Kas on võimalik tellida piimasegusid, mis on veel paremad kui meil poodides müüdavad?

Eestis on saadaval piisavalt lai valik kunsttoite ja igaüks peaks siit leidma endale sobiva. Keeru­line oleks leida veel paremat.

Mis juhtub, kui laps sööb vähem või rohkem, kui pakil määratud?

Pakenditel on kirjas soovitatavad kogused ja soovitatavad toidukorrad. Kui laps kaalub vähem või rohkem ning sööb vähem või rohkem, ei ole see probleem. Kõige olulisem on jälgida, et laps kasvaks ja areneks hästi.

Ranged nõuded piimasegudele

Toitmiseks tuleb kindlasti valida lapse vanusele sobiv segu. Imiku piimasegud rahuldavad kuni kuuekuuse imiku toitumisvajadused täielikult. Jätkupiimasegu antakse imikule, kes on üle kuue kuu vana, ja see on lapse mitmekülgsemaks muutuvas toiduvalikus peamine vedelikuallikas. Piimasegude valmistamisel ning kasutamisel tuleb järgida täpselt pakendi märgistusel olevaid juhiseid, nii tagatakse lapse organismile õige toitainete kogus.

Keelatud õlid

Piimasegudele on kehtestatud ranged koostis- ja kvaliteedi­nõuded. Piimasegudes on reguleeritud energiasisaldus, valkude, rasvade, süsivesikute, mineraaltoitainete ja vitamiinide sisal­du­sed. Piimasegude valmistamisel on keelatud kasutada koostis­osi, mis võivad sisaldada teatud taimekaitsevahendite jääke.

Kasutada ei tohi ka seesamiseemne- ja puuvillaseemneõli. Seesami­seemned sisaldavad sesamoliini ja sesamiini, mis võivad põhjustada kontaktdermatiiti. Puuvillaseemneõlis võib olla tsüklo­penteenrühma sisaldavaid rasvhappeid, mis võivad mõjuda negatiivselt rasvhapete ainevahetusele.

Sobivast materjalist lutipudel

Juhul kui soovitakse piimasegu valmis teha lutipudelis, tuleb veenduda, et lutipudel on just selleks mõeldud.
Praktikas tehakse piimasegu sageli valmis nii, et kuum piimasegu valmistatakse lutipudelis ning lastakse siis jahtuda imiku toitmiseks sobiva temperatuurini. See võib sobida sel juhul, kui tootja on pudeli valmistanud materjalist, mis on sellistes tingimustes stabiilne, see tähendab ei erita koostisosi üle lubatud piirmäära. Iga plast ei pruugi aga selline olla. Selleks, et imiku toit ei sisaldaks üle normi lutipudelist pärit aineid, on väga oluline järgida pudeli kasutamise juhiseid.
Info: põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakond

Jälgi märgistust pakendil

• Märgistusel on kirjas „Imiku piimasegu“ või „Jätkupiimasegu“. Kui segu on valmistatud täielikult lehmapiimavalkudest, siis „Piimal põhinev imiku piimasegu“ või „Piimal põhinev jätkupiimasegu“.
• Märgistusel peab olema välja toodud, millises vanuses lapsele on toode mõeldud.­ Imiku ­piimasegude puhul peab olema märge,­ et toode sobib alates sünnist imikule, kes ei ole rinna­piimatoidul; jätku­piimade­ puhul märge, et toode on mõeldud üle 6 kuu vanusele imikule ning et see katab vaid osa selles vanuses imiku toitumisvajadustest ega sobi kasutamiseks esimese kuue kuu jooksul rinnapiima asemel.

Kui tita ei talu piimavalku
Lehmapiimavalguallergia korral saab beebile spetsiaalset piimasegu ­apteegist. Saada on kolme liiki segusid.

  • Sojavalgul baseeruvad segud on kõige odavamad, kuid neid ei soovitata esimese valikuna esimesel kuuel elukuul, sest nii väikestel tekib tihti reaktsioon ka sojavalgule. Pärast kuuekuuseks saamist on aga lapse seedetrakt sedavõrd küpsenud, et sojavalk võib sobida päris hästi.
  • Vadaku ja kaseiini täishüdrolüsaadid on lehmapiimal baseeruvad segud, milles allergiat põhjustav valk on lõhustatud ensüümide abil väikesteks juppideks, mis enamikul juhtudel allergiat ei vallanda. Osa selliseid toite on väikese laktoosisisaldusega ja neid kasutatakse eelkõige juhul, kui allergiline reaktsioon on nahal. Teised on laktoosivabad ja neid kasutatakse siis, kui lapsel on ka seedimisprobleemid.
  •  
  • Sünteetilised aminohapetel baseeruvad segud on raske allergia korral kasutatavad täisväärtuslikud piimasegud. See on kõige kallim, kuid ohutuim ja kõige kiiremini leevendust toov toit, mis aitab reeglina lapsel kiiresti paraneda.