Kust selline mõte – oma niigi kiire emme-elu riidemähkmetega veelgi keerulisemaks ajada?

Natalja: Olin kuulnud, et laps tunneb end riidest mähkmetes paremini, sest need lasevad õhku läbi. Pabermähkmed on eriti kehvad just poiste tervisele (nende sees võib kuumus tõusta nii kõrgele, et hakkab hävitama sugurakke). Kuna poeg on mulle väga-väga kallis, tahan pakkuda talle parimat.

Epp: Ühekordsed mähkmed tundusid nii lapse kui ka keskkonna seisukohalt loomuvastased. Mina küll ei tahaks päevast päeva pamperseid oma tagumiku ümber kanda. Miks siis last selleks sundida? Valgendijäägid, säilitusained, polüetüleen ja polüpropüleen ei moodusta uriiniga reageerides just kõige mõnusamat kokteili.

Katrin: Olin lugenud artiklitest, kui kaua ühekordsed mähkmed looduses lagunevad. Otsustasin anda ka oma panuse ökoloogilise jalajälje vähendamiseks. Tõsi, kohe riidemähkmete kasutamine ei õnnestunud. Siis aitas sõbranna nõuga. Hiljem tuli periood, mil vaatasin pahaselt kõiki, kes pabermähkmeid ostsid. Nüüd võtan asja rahulikult – igaüks elab nii, nagu oskab, tahab ja saab.

Seletage lähemalt, kuidas riidemähkmed ikkagi pabermähkmetest paremad on.

Natalja: Kuna pabermähkmed lagunevad looduses väga kaua, on pestavad mähkmed palju keskkonna­sõbralikumad. Ja kuna riidemähkmeid tuleb vahetada tihedamini kui ühekordseid, pööran nii ka lapsele rohkem tähelepanu. Poeg on terve ja rõõmus, tema pepu peaaegu alati ilus roosa.

Epp: Lapsel ei tule riidemähkmetega nahahädasid. Niipea kui olen sunnitud kasutama pikemalt sünteetilisi mähkmeid, näiteks reisidel, hakkab pihta tants ja trall punase tagumiku ümber. Pealegi meeldib mulle teha asju ürgsel moel.

Riidemähkmete juures näen nelja head asja. Esiteks, mähet vahetades saab lapsega suhelda, nii et vaimse rõõmu näol tuleb energiat ka tagasi. Teiseks areneb ema vaist. Harjud last nuusutama ja läbi pükste katsuma ning tead, millal on õige aeg mähkmeid vahetada. Kui on tunne, et nüüd kohe-kohe tuleb, panen beebi potile või hoian kraanikausi kohal. Kolmandaks aitab sebimine ja tihedam mähkimislaua juures seismine emal kaalu alandada. Neljandaks hoiab riide­mähkmetega raha kokku.

Katrin: Julgen arvata, et tänu riidemähkmele, mis on märjem ja suurem kui pabermähe, hakkas mu laps ka varem potil käima.
Tunnistage üles, et patustate vahel ka ühekordsete mähkmetega! Millised on nende eelised riidemähkmete ees?

Natalja: Pabermähkmeid on lihtsam kasutada, sest neid ei pea pärast pesema – saab kohe prügikasti visata. Need on praktilised öösiti või pika jalutuskäigu/külaskäigu ajal, sest peavad pissi paremini kinni. Kuid kvaliteetsed riidemähkmed hoiavad samuti lapse pepu 2–3 tundi kuivana ja õhtul on hea mõelda, et ööpäevas sai kasutatud vaid 1–2 ühekordset mähet.

Epp: Ööuneks on meil ühekordsed pleegitamata, n-ö ökomuumi mähkmed. Pärast öist mähkmevahetust kaotaksime mõlemad lapsega une – järele proovitud! Päeval kasutan ühekordseid mähkmeid siis, kui lähen sõitu ega jõua õhtuks koju ning võõrsil oleks raske riidemähkmetega tegelda. Vahel ka siis, kui olen nii kohutavalt väsinud, et ei jaksa pesu pesta. Kuid 95% päevadest oleme riidemähkmete peal.

Pesu pesemist on kindlasti rohkem ja veekulu määratult suurem?

Natalja: Pesu pesemist on küll rohkem, aga ma oskan juba täpselt planeerida, kas pesen seda käsitsi või pesumasinas, kas samal päeval või järgmisel.

Epp: Kolme lapsega peres koguneb musta pesu nii sageli, et pea igal õhtul või vähemasti iga kahe õhtu tagant tuleb pesumasin nagunii käima panna. Parem las töötab täis kui pooleldi täis masin.

Ja lõpetuseks: kas julge riidemähkme­mamma rind on väga higine? Ehk kas asi on ikka vaeva väärt?

Katrin: Ma ei tunne, et minu elu emana muutunuks riidemähkmete pärast tunduvalt keerulisemaks. Tänapäeval on nii palju riidemähkmesorte ja nende kasutamine on ka kõige pirtsakamatele ülimugavaks tehtud. Pealegi, kui on plaanis mitu last, tasub riidemähkme-investeering end kuhjaga ära. Riidemähkmete kasutamisega on nagu trenni tegemisega – kõige
raskem on end diivanilt püsti ajada. Algul tasub nõu küsida tuttavatelt fännidelt või lugeda blogisid. Midagi üle mõistuse siin pole. Kui mähkmed on käepärast ning hoiustamisämbrite süsteem ja pesupesemise graafik sisse töötatud, sujub kõik õlitatult. Lisaks ei maksa unustada keskkonnale tehtud paid.

Natalja: Tõsi, see vaid tundub keeruline. Nüüdisaegsed riidemähkmed ja beebitarvikud on midagi hoopis muud kui marlid, mida emad meile alla panid. Peab lihtsalt end teemaga kurssi viima, katsetama ja lemmikud välja valima.

Epp: Kui on olemas automaat­pesu­masin, pole suurt vahet, kas viskad mähkme prügikasti või pesumasinasse. Tähtsam on siiski su enda peas ja hinges toimuv: kas sind häirib, kui plastmähe jääb aastasadadeks keskkonda reostama? Rohelise mõtteviisi järgi talitada pole alati kõige mugavam ja hedonistlikum, ent kui inimesed kas või osaliselt riidemähkmeid kasutaksid, aitaks ka see keskkonda.

Tundub, et korduvkasutatavate mähkmete fännidest emmed on tõesti metsa poole – märksa enam kui prügimäe poole. Seda soovist hoida nii beebit kui ka koduplaneeti. Kuna riidemähkmed vähendavad lisaks pepupunetusele ka kulutusi ja prügi hulka, on need selgelt tervise-, rahakoti- ja keskkonnasõbralikud. Lisaks innustavad emmesid lastega rohkem tegelema. Miks siis mitte proovida! Alustuseks suvel ja maakodus, kus elu on nagunii loodus­lähedasem.

EMADE LEMMIKMÄHKMED

Riidemähkmete valik on tänapäeval väga lai. On kõik-ühes-mähkmeid; pael- ja taskumähkmeid, mida kasutatakse koos sisemähkmega; mähkmepükse, kuhu käib samuti sisemähe jpt. Igaüks leiab parima variandi katse-eksituse meetodil.

Katrin on proovinud erinevaid riidemähkmeid, kuid tema lemmikuks on Inglismaal toodetud Mothercare’i Smart Nappy volditavad mähkmed. Neid on lihtne pesta, need kuivavad kiiresti, on hea imavusega ja pepu vastas õrnad.

Nataljale meeldis algul kombinatsioon iseõmmeldud marlimähkmest ja Disana villaheidepükstest. Edasi proovis ta taskumähkmeid (Babyland), kõik-ühes-mähkmeid (ImseVimse) ning mähe + mähkmekate süsteemi (Hipsik, Disana jt). Lõpuks said ka tema lemmikuks Smart Nappy pestavad mähkmed.

Epp kasutab Hipsikuid ja nendesarnaseid USA väiketegija mähkmeid. Talle meeldivad ka paelmähkmed. “Need on hea investeering, sest neid saab kasutada lapse sünnist potiikka jõudmiseni. Need tuleb alla panna, paelad ümber lapse keskosa tõmmata ja sõlm peale teha. Sisse panen volditud sisemähkme ja kõige peale tõmban õhukesed Saksa Engeli firma meriinovillased aluspüksid, mis lasevad õhku läbi, kuid hoiavad niiskuse kinni. Pükse peab pesema käsitsi ja leige veega, kuid harva. Kasutan paralleelselt kahte villapüksipaari: ühed on mähkmete ümber, teised tuulduvad. Ei haise, ausõna!”

Natalja nipid

• Päeva jooksul tarvitatud mähkmed pesen puhtaks õhtul. Hoian neid kaanega suletud ämbris vees, kuhu on lisatud veidi teepuuõli. Õhtul pestud mähkmed on tavaliselt hommikuks kuivad ja neid saab jälle kasutada.

• Kasutan mähkmepaberit. See hoiab lapse pepu kuivana, sellega saab kaka otse WC-potti visata ja mähkmeid on hoopis lihtsam pesta. Pissist mähkmepaberit saab samuti pesta ja korduvkasutada.

• Valmis volditud riidemähkmed on mul alati mähkimislaua kõrval käepärast, nii võtab mähkmevahetus vähe aega.

• Mähkme peale käivaid villaheidest pükse soovitan pesta villašampooniga ning aeg-ajalt loputada lanoliiniga, siis on pisikud ja pissihais tükiks ajaks välistatud.

Katrini nipid

• Pesen mähkmeid iga kahe päeva järel. Seni hoian neid kaanega suletud ämbris. Kakase mähkme loputan kohe läbi.

• Mikrokiust mähkmeid pesen eraldi pesukotis, muidu lähevad kiuvahed teisi kiude täis ja mähe ei ima enam vedelikku.

• Kui mähkmetele tekib iseloomulik lõhn, tuleb teha 95kraadine pesukuur.

• Suvel kuivatan mähkmeid päikese käes ja kõik plekid kaovad.

Epu nipid

• Riidemähkmetelt saab plekid välja sapiseebiga. Hõõrun mähkmed enne masinasse viskamist sellega sisse.

• Kasuks tuleb õige kõrgusega mähkimislaud, selle ees tuleb seista rohkem kui ühekordsete mähkmete puhul.

• Paelmähkmetel tõmban iga mähkme paelad enne pesu omavahel sõlme ja krõpsmähkmetel kinnitan krõpsud, et need masinas puntrasse ei läheks ja teisi kangaid ei kah­justaks.

• Suvel õues on eriti loomuvastane sättida lastele ümber tihkeid sünteetilisi mähkmeid. Need, kes suvel maal puhkavad, võiksid riidemähkmeid kindlasti proovida. Osta algatuseks paar marlimähet ja proovi esiemade rütmi: kogu vihmavesi räästast kaussi, loputa pissine mähe selles läbi, viska vesi peenrale väetiseks ning pane mähe nöörile tuule ja päikese kätte kuivama. Hea ilmaga on järgmise mähkme märjakssaamise ajaks eelmine ära kuivanud. Kui juba on õige elu mekk suus, võib-olla tekib isu jätkata riidemähkmetega ka sügisel.

Kasulikke netilehti alustajale:

riidestm2hkmed.blogspot.com
www.rohelinevihmavari.ee
www.bioneer.ee
www.looduspere.ee (alamjaotus “Kasulik teada”)
Facebookis külg “Riidest Mähkmed”