Õnneks väga harva. Enamasti naised hoolitsevad enda eest ja intiimhügieen on üks osa sellest. Vaatamata sellele, et saadaval on suur valik intiimpesuvahendeid, on intiimpiirkonna probleemid siiski sagedased. Levinuimad mured, millega naistearsti poole pöördutakse, on rohke tupevoolus, ärritus, kihelus välissuguelunditel ja ebameeldiv lõhn.
Mis on ebaõige intiimhügieeni põhjused ja tagajärg?
Intiimpiirkonnal on oma isepuhastus- ja kaitsevõime. Tupes olevad piimhappebakterid hoiavad tupes happelist keskkonda ja loovad sellega loomuliku kaitse põletikutekitajate vastu. Kõik tegurid, mis normaalset tupe ja välisgenitaalide keskkonda häirivad, ongi ebameeldiva vooluse ja ärrituse põhjustajad. Sellisteks teguriteks on võrdselt nii ebapiisav kui ka liigne hügieen. Samuti põhjustab pidev tampoonide ja pesukaitsete kasutamine ebameeldiva lõhnaga voolust — bakteriaalset vaginoosi, mis tekib tupe mikrofloora häirest.
Nahaärritust intiimpiirkonnas ei tekita mitte ainult ebapiisav hügieen. Sageli on põhjuseks leeliselise seebiga pesemine ning säilitus- ja lõhnaainetega duši- või raseerimisgeeli kasutamine.
Kui tihti ja millega end pesta?
Intiimpiirkonda peab pesema iga päev. Menstruatsiooni ajal tuleb pesta korduvalt ja tampoonide kasutamisel tuleb neid vahetada iga kolme kuni kuue tunni järel. Intiimhügieeni eest tuleb hoolitseda ka enne ja pärast vahekorda. Pesta võib lihtsalt veega, kuid parim on siiski spetsiaalne intiimpesugeel, mida saab valida apteegist. Intiimpesuvahendid sisaldavad piimhapet, mis puhastavad õrnalt ja kaitsevad tundlikku piirkonda põletike tekke eest. Pesuvahendit võivad kasutada igas vanuses tüdrukud ja naised, samuti mehed.
Kui suur probleem on ebapiisav intiimhügieen meeste puhul?
Intiimhügieen on võrdse tähtsusega nii meestel kui ka naistel. Kindlasti pole üks saunakülastus nädalas piisav. Lisaks igapäeva hügieeni jälgimisele on oluline suguelundite pesemine enne ja pärast vahekorda.
Mida toob kaasa ebapiisav intiimhügieen seksuaalelus nii naisele kui ka mehele?
Mõlemale partnerile võib ebapiisav hügieen kaasa tuua suguelundite põletiku. Kõige sagedamini tekivad intiimpiirkonna ärritus, põletustunne, kihelus ja punetus. Intiimhügieen on tähtis kogu elu jooksul. Vanemad peaksid oma lastele juba varakult selgitama hügieeni vajalikkust ja õpetama intiimpiirkonna eest õigesti hoolitsema.
Miks ülemäärane intiimhügieen kahjulik on?
Ülemäärane intiimhügieen, eelkõige tihe seebi või dušigeeliga pesemine, rikub intiimpiirkonna mikrofloora normaalset tasakaalu ja võib kaasa tuua välissuguelundite ärritust. Tupeloputused muudavad tupe keskkonda ja selle tagajärg on rohke ebameeldiv voolus. Liiga sage vannis ja ujumas käimine soodustab ka kandidoosi ehk tupeseene teket.