Üheks doonoriks on olnud Triinu Kalle, kes kinnitab, et otsuse doonoriks saada tingis, et esmalt sai tema oma laps doonorpiimast abi ja kosutust. „Tegu oli sügavalt isikliku põhjusega, miks otsustasin hakata rinnapiimadoonoriks. Enneaegse lapse vanemana tean, mida tähendab, kui oma laps saab kasvamiseks ja jõu kogumiseks vajalikku emapiimadoonorilt. Sellest tekkis tahtmine ka ise hiljem head teha ning aidata. On tore, et olen saanud sellises tänuväärses tegevuses osaline olla.”

Rinnapiimadoonoriks võib olla terve, sünnitanud naine, kes toidab oma last rinnaga ning kellel jagub piima lisaks oma lapse toitmisele ka loovutamiseks. Doonor peab olema terve ning mitte kasutama ravimeid, samuti ei tohi ta doonoriks olemise ajal suitsetada ega alkoholi tarvitada. Doonoriks soovida asudes tehakse doonoritele tervisekontroll ning samuti määratakse ära piima kvaliteet ning ohutus selle saaja jaoks.

„Rinnapiimadoonorluse näol on tegu vabatahtliku ja tasustamata tegevusega, mis põhineb soovil aidata vastsündinuid, kelle oma emal rinnapiim puudub või seda napib. Ligi pooled rinnapiimadoonoritest on need, kelle oma laps on elu alguses doonorpiima abil kosunud — tegelikult võib öelda, et mida rohkem on neid naisi, kel endal olnud enneaegne laps, seda suurem tänu ja tunnustus on see personalile — ämmaemandatele, õdedele, imetamisnõustajatele jne — sest see näitab, et ema on toetatud raskel hetkel niivõrd, et ta leiab ise jõudu aidata teisi lapsi. Pealegi on enneaegsete laste emade piim kõrgema valgusisaldusega ning seepärast parim,” sõnab lastearst Annika Tiit, kes emapiimapangas tegutseb.

Vahendid, mis on doonorpiima kogumiseks ja säilitamiseks vajalikud, saab doonor emapiimapangast. Doonorpiim peab olema välja pumbatud, käsitsi lüpstud piim paraku ei sobi. Siinkohal tasub tähele panna, et piim on kasutatav väljapumpamise päevast alates 6 kuu jooksul ning seda tuleb hoida kodus sügavkülmas, vahepeal üles sulatamata. Reeglina toovad doonorid neile sobival ajal kogutud piima vähemalt korra kahe nädala jooksul emapiimapanka, kus see saadetakse uurimisele ning seejärel pastöriseeritakse. Piima hoitakse steriilselt pakituna infosildikestega varustatult purgikestes, kust seda tohib beebidele laiali jaotada vaid arsti korraldusel ja ettenähtud koguses.

  • Rinnapiimadoonorlus on Eestis anonüümne ning tasustamata tegevus.

  • Doonorite arv: 2013. aastal oli emapiimapangal 30 doonorit, annetati 220 l piima.

  • Kes saab olla doonor: terve ema, kes doonorlusperioodil toidab oma alla kuuekuist last rinnaga

  • Kellele mõeldud: doonorpiima antakse vastsündinud lastele meditsiinilistel näidustustel, milleks on enneaegsus, raske hapnikuvaegus, imiku seedetrakti haigused või ema seisund, mil ta ei saa või ei suuda last ise toita.

  • Kestus: naine kogub doonorpiima talle sobival ajal kodus. Vajalikud vahendid piima väljalüpsmiseks ja kogumiseks-transpordiks on võimalik saada emapiimapangast.

  • Koht: Emapiimapank, AS Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku III korrus, Ravi 18, Tallinn. Kes soovivad piima annetada, võivad nii helistada kui kohale tulla. Täpsem info www.itk.ee/emapiimapank