Aga ühel kohutaval päeval võid ka sina olla see lugu uudistes ja siis on juba hilja kahetseda. Isegi, kui sa ise mitte midagi valesti ei tee, võid sa õnnetusse sattuda. Õnnetusse, mis võib sinult röövida su lapse. 

Olen Facebookis ühes sellises grupis nagu Turvahällide ja -toolide jutunurk. Sealsed naised võtsid kätte ja tegid oma MTÜ, mis hakkab tegelema lapsevanemate harimisega autos kasutatava turvavarustuse tähtsuse osas.

Täiesti müstika

Müstika, kui tume maa on mõne lapsevanema jaoks turvavarustus! Nad ilmselgelt ei taha halba, aga samas nad ei mõista ka KUI oluline on lapsele võimalikult turvalise hälli või tooli valimine. See on siiski sinu lapse elu, millest me siin räägime! Ka väikse rahakoti puhul on võimalik teha soodne, aga turvaline valik.

Lisaks toolide ja hällide valiku tegemisel abiks olemisel hakkab MTÜ Laps turvaliselt autos tegelema ka turvavarustuse õige kasutamise õpetamisega. 
Näiteks, kas teie teadsite, et turvavarustusel on aegumiskuupäev, peale mida ei ole see häll/tool avariis enam turvaline? Kas teie teate, kui mitu näppu võib mahtuda lapse ja rihma vahele, ilma, et see oleks liiga pingul või lapsele eluohtlikult lõdvalt? Kas teie teadsite, et laps tuleks turvatooli/-hälli panna toariietega, sest õnnetuse korral annab paks talveriie nii palju järele, et laps lendab trakside vahelt välja. Ei usu? Pange laps hälli/tooli talveriietega ja pingutage rihmad. Siis võtke lapsel üleriided ära ja pange ta uuesti tooli/hälli – kas teie julgeksite nüüd selle hälli rihmasid pingutamata omale pea kohale tõsta?

Aga kuidas siis viia laps talvel toast autosse ja autost tuppa? Mina isiklikult lasen enne alati auto soojaks, kui kuskile minema hakkame. Kui sõidan vaid uksest-ukseni, jooksen ma paljaste lastega soojendatud autosse (tekk ümber, müts peas). Kui aga tean, et pean peale sõitu pikemalt väljas viibima, võtan üleriided lihtsalt niisama kaasa ja panen lapsed enne õue minekut autos riidesse. Paras jebimine jah, ja vahel mürgeldan ma nendega seal autos ikka nii et higi väljas, aga mis teha. Ma ei andestaks endale iial, kui minu laiskuse pärast lapsega avarii korral midagi juhtuks.

Mugav ja ebaturvaline

Aga kas te seda teadsite, et 3in1 vankrikomplektidel olevad turvahällid on tavaliselt täielik jura, mis teie last õnnetuses sugugi ei kaitse? Siin mõtleb tavaline inimene ilmselt, et mis vahet sel on – häll on häll. Aga ega ikka ei ole küll! Turvaline häll/tool on läbinud turvatestid vähemalt “hea” tulemusele (“väga hea” on muidugi VEEL parem!), aga nende 3in1 hällide testitulemused on tavaliselt ebareaalselt madalad (või on need puha testimata). Seega neid hälle ei soovita eluski kasutada. Nüüd saaks jälle öelda, et kui müüakse, siis pole ju hullu? Alkot ja suitsu müüakse ka, aga ega see ei tähenda, et need sind ära ei tapa. 

Kõik ilmselt mõtlevad, et nendega ei juhtu. Surmaga lõppevad avariid juhtuvad ju vaid uudistes ja ajalehes, mitte nende endiga. Mitte nende väikse beebiga…
Aga ühel kohutaval päeval võid ka sina olla see lugu uudistes ja siis on juba hilja kahetseda. Isegi, kui sa ise mitte midagi valesti ei tee, võid sa õnnetusse sattuda. Õnnetusse, mis võib sinult röövida su lapse. Ja seda ei taha ju meist mitte keegi. Esimese näitena tuleb kohe pähe 2-kuune beebitüdruk, kelle vanemate autole mingi purjus töllmokk 200ga otsa sõitis. Laps hukkus. 

Mina näiteks puutusin aastaid tagasi kokku ühe viie lapse emaga, kes mulle uhkusega rääkis, et tema viis last on kõik sama turvahälliga sõitnud (ala 15 aastat, milline oivaline raha kokkuhoid, eks!) ja tal sõitis hällis veel 5-aastanegi. Olevat teine nii tilluke olnud, et andis rihmade vahele ikka pressida. Ma pidin imestusest infarkti saama. Jumal tänatud, et nad avariisse sattunud pole! Praegugi tuleb silmade ette pilt, kuidas see 5-aastane seal hällis istub ja avariis krõpsti oma kaela murrab, sest pea on üle hälli ääre.

Saame koos targaks ja paneme oma lapsed turvaliselt autosse!