Mäletan hästi, kui ebakindlalt end tundsin, kui esimesed käigud Tallinnasse ette võtsin. Beebi oli siis kolmekuune, Eestis olid ilusad suveilmad. Tallinnas käimised olime varem mehega koos pereautot kasutades teinud. Minu igapäevased jalutuskäigud kulgesid mööda külavaheteid. Igal juhul otsustasin lõpuks ühes beebiga linna sõita ja seal liiklemist katsetada.

Jalutuskäik kodust rongi peale võtab aega umbes 30 minutit ja seejärel 10-20 minutit sõitu. Kuna beebi tegi päeval 30-40 minutilisi uinakuid ja niisama vankris eriti pikalt olla ei tahtnud, siis tuli rongigraafikuga hästi ajatada.  Linna tulles pidin arvestama, et sel viisil edasi-tagasi sõites on vähemalt korra tarvis teda toita ja mähet vahetada. Vaatamata sellele, et ta oli juba kolmekuune, oli minu jaoks ikka veidi hirmutav mõelda, mis saab siis, kui ta peaks rongis, tänaval või poes nutma hakkama. Kus ma ta niimoodi vankrist välja võtta saan ja kus toidan ning muidugi muretsein, mida teised arvata võiksid.

Tegelikult oli vaja see esimene kord lihtsalt ette võtta ja ära proovida. Mingil põhjusel ei olnud sel ajal minuni see info veel jõudnud, et päris mitmetes ostukeskustest on ema ja lapse toad, kus vajadusel lapsel mähkmeid vahetada ja isegi teda toita saab. Külavahel jalutuskäike tehes vahetasin mähkmeid vankris ja mõnes varjulisemas kohas sai ilusa ilmaga ka imetamine ilma probleemideta tehtud.

Septembrikuus postitasin Facebooki suhtlusportaali beebide emade gruppi fotod Ülemiste keskuse suurest ema ja lapse toast. Olin sellest ikka väga vaimustuses – lauad, mugavad diivanid, mähkimisalused ja isegi mikrolaineahi. Eraldi väiksem tualettruum, et tualetti minnes ei peaks last vankriga ukse taha jätma. Piltide alla hakkasid ka teised grupi liikmed omi kogemusi jagama ja selgus, et selliseks otstarbeks on ruume päris mitmes ostukeskuses. Seejärel hakkasin uurima, kas kuskil on olemas nimekiri nendest võimalustest.

Tundsin, et nii palju kergem oleks linnas ja poes käia, kui vajadusel last ka siseruumides mähkida ja toita saab. Samuti oleks sellest kindlasti abi ka teistele, eriti vastsetele vanematele, kes eelkõige ühistranspordiga liiguvad. Autos saab vajadusel nii mähet vahetada kui ka imetada. Iga ilmaga õues neid protseduure ikka kuidagi teha ei saa.

Nimekirja beebide mähkimise ja toitmise võimalustest ma ei leidnud. Olles aktiivse loomuga ja kasutanud mitmeid programme, otsustasingi teha Facebooki grupi "Mähkimis- ja imetamistoad Eestis" https://www.facebook.com/groups/529239810586214/. Grupi eesmärgiks sai kaardistada Eestis asuvad võimalused, et kergendada lapsevanemate liikumist koos lastega, samuti jagada kogemusi teiste vanematega. Grupis on fotodega kaustad erinevate  asukohtade kaupa.

Lisaks grupi liikmete kogemustele kirjutasin kirju ka kaubanduskeskustele, toidupoodide kettidele ja kütusetanklatele. Praeguseks on kirja saanud üle 60 erineva asutuse, kus on üks või mitu ruumi kas mähkimise või ka lapse toitmise võimalusega. Pilte on rohkem kui 30 ruumi kohta. Lisaks on nimekirjas üle 40 mähkimisvõimalusega Statoili ja Olerexi tankla. Grupiga on ühinenud üle 500 liikme ning grupi arutelud ja fotod on nähtavad ka mitteliikmetele. Oodatud on ettepanekud ja panustamine nii nimekirja kui kaardi arendamiseks.