Kui palju võiks beebi osaleda vanemate suvetuuridel, et ta muljete üleküllusest ei väsiks?

Signe: Ma arvan, et beebiemmed ei pea ainult kodus istuma. Ka lastega on võimalik päeva sättida nii, et oleks tore ja hea olla. Käisime just sugulastel külas, kus laps sai muru sees mängida ja koera uudistada. Temal oli huvitav ja minul oli ka väga mõnus juttu ajada. See on kodus istumisele hea vaheldus.

Elo: Isegi sellise autovõõrastajaga nagu meie poiss on võimalik sõite ette võtta. Kui käime Viljandis vanavanemate juures, teame juba täpselt, mis sõiduhetkel ta magama jääb ja millal ärkab.

Heli: Kui pere hobid ei ole beebile päris kohased, on võimalik teda kaitsta. Näiteks liigse müra eest väliüritustel. Seda on tihti endalegi liiast, titast rääkimata. Seega asusin otsima infot kõrvaklappide kohta, mis summutaksid müra. Olin ühes ajakirjas beebil selliseid näinud, aga ei teadnud, kust neid saab. Leidsingi paar müügikohta ja nüüd on tütrel ilusad roosad klapid.

Milliseid suveüritusi plaanite koos beebiga ise külastada?

Signe: Käisime näiteks Tartu rattarallil issile kaasa elamas. Päevastel sündmustel saame osaleda, aga peame lapsega palju arvestama, sest ta ei ole pika autosõiduga päri.
Enamasti külastame selliseid üritusi, kus on lähedal mõni maandumispaik. Näiteks vanaema elab meil Otepääl ja suvila on Kukrusel. Eelistame paiku, kuhu ei pea kaua sõitma ja kus saab mõnusasti puhata. Varem ei saanud me eriti kusagil käia, sest Vanessale ei meeldinud võõrad kohad.

Elo: Meie ei ole Rasmusega üldse rahvarohketel üritustel käijad. Suurim ettevõtmine oli jaanituli.

Heli: Kuna meie tutvusringkonna meeste harrastused on seotud mootorratastega – kes sõidab tänaval, kes krossi –, siis käime meiegi titaga vahel neile kaasa elamas ja kaugelt vaatamas. Aga kindlasti tahaks ka reisida, külastada suveüritusi ja toredaid uusi kohti.

Kuivõrd peate beebiga väljas käies temaga arvestama?

Signe: Nüüd on Vanessa juba suurem ja teda huvitavad erinevad uued asjad. Plaanime paari lühikest lennureisi tuttavate juurde – et saaksime ruttu kohale ja sõit beebit ei koormaks. Tahame septembris minna mehe õe juurde Kreekasse. Seal on siis just paras suveilm, saab lapsega ilusat puhkust nau­tida.

Elo: Oleme käinud siiani vaid kodulähedastel mänguväljakutel ja vanavanemate juures puhkamas. Paiku, kus käia, valin ikka lapse maitse järgi. Olen märganud, et pojale meeldivad veekogud ja purskkaevud, sestap sean üsna tihti marsruudi nii, et teele jääks mõni neist. Kuna Rasmus juba kõnnib, on meil teada ka kõik liivakastide asukohad.

Heli: Eks ikka peab beebiga arvestama. Eelkõige mõtlengi tema heaolule. Näiteks ei talu titad kõva lärmi ja muusikat, see sai meile kohe selgeks. Esimest korda tundsin vajadust kõrvaklappide järele ühel sünnipäeval, kus mängis elav muusika. Esialgu oli laps roosa ja rahulik ning uudistas inimesi, kuid niipea kui ansambel mängima hakkas, ehmus ära ja hakkas nutma. See pidu jäi meil väga lühikeseks.

Kas mürarikkaid kohti tasuks pigem vältida?

Heli: Kui ei saa last kellegi hoolde jätta, on võimalik temaga mõistlikkuse piires ringi liikuda. Suvel, kui on palju üritusi, võtame titaga vabaõhuüritusele minnes kindlasti klapid kaasa. Tagantjärele mõeldes on mu vanemgi laps vahel kontserdil käed kõrvadele pannud, sest müra on liiga vali.

Signe: Kui tuleb tahtmine peole või lärmakasse kohta minna, panen tütre kodus magama ja vanemad valvavad teda. Meil tahab tita juba nii vara magama minna, et saame oma käike kenasti organiseerida. Päevastele üritustele, kus on hea ja tore olla, võtame lapse kaasa. Õhtused üritused ei tule kõne allagi, sest laps väsiks seal kiirelt.

Elo: Vaevalt et lärm lapsele kasuks tuleb. Meil on veel see häda, et Rasmus ei taha kuidagi vankris püsida. Seega ei saa me minna kohtadesse, kus tuleb rahulikult istuda. Me peame kogu aeg lapse järel jooksma.

Kuhu võiks suvel beebiga minna?

Elo: Mina eelistan botaanika- ja loomaaeda, seal on alati mõnus. Naudin ka külas käimist, eriti kui on aed, kus laps saab män­gida. Peab tunnistama, et meil on paljud kohad jäänud käimata, kuna me ei ole päris kindlad, kuidas need lapsele mõjuvad. Värskes õhus soovitan küll kõigil palju viibida.

Signe: Mulle meeldib vanavanemate juures – paremaid pannkooke kui seal ei saa kusagil! Kuna see on meil esimene suvi lapsevanemaks olla, siis ei oskagi muud välja tuua. Eks me vaatame, mida suvi toob. Loodan, et saame palju õues olla. Teatrisse ja kontserdisaali ei soovita ma beebit viia. Kui teised inimesed on ostnud kalli pileti, ei taha nad muusika asemel minu lapse nuttu kuulata. Pealegi on lastel sellises kohas igav.

Heli: Suvel saab reisida ja kindlasti ka vabaõhuüritustest osa võtta. Beebiga saab käia pea­aegu igal pool. Peab ainult enne läbi mõtlema, kuidas lapsel oleks hea, siis on võimalik ka endal mõnusalt ja sisukalt aega veeta. Minu nõuanne on, et kui te võtate lapse kärarikkale väliüritusele kaasa, kasutage kindlasti kõrvaklappe, ärge minge seisma kõlarite juurde või otse sündmuste keerisesse.

Parasjagu muljeid tuleb kasuks

Iga vanem tunneb oma last ja teab, millised elamused tulevad talle kasuks ja millised koormavad teda. Enamasti annavad halbadest emotsioonidest ja elamuste üleküllusest märku nutt ja rahutu uni. Rõõmsat meelt tõlgendada pole raske. Meeles peab aga pidama lihtsat reeglit: laps saagu muljeid parasjagu!

ª Eelista paiku, kus on lapse eakaaslasi. Lase tal nendega mängida, isegi kui ta seda veel hästi ei oska. Ta vaatab omasuguseid ja õpib nende pealt. Lastele meeldivad alati teised lapsed.

ª Käi kohtades, kus saad rahulikult teistega vestelda. Kui laps näeb vanemaid vestlemas, õpib ta, et see on sotsiaalse suhtlemise viis, ja hakkab seda edaspidi matkima.

ª Kui laps võõrastab teiste täiskasvanute seltskonda, ära suru seda talle peale, kuid pikkamööda siiski harjuta teda sellega. Julgusta teda ja hoia vajadusel süles, mitte vankris, nii aitad lapsel ebakindlusest ja kartusest üle saada.

ª Lärm, vali muusika ja ootamatud ärritajad võivad titale hirmutavalt mõjuda. Sellised elamused ei tule lapse sotsiaalsele arengule kasuks. Vahel võib ka tolmuimeja undamine beebit hirmutada ning nuttu põhjustada.

ª Kui soovid külastada kohti, mis ei ole beebile sobivad, on see hea võimalus harjutada iseseisvust. Jäta laps usaldusväärse hoidja hoolde, kuid lahkudes toimi alati ühtmoodi. Näiteks anna musi ja lehvita. Kindel rutiin aitab lapsel mõista, et vanem tuleb varsti tagasi.

ª Kaitse last lärmi ja liiga suure hulga elamuste eest.

Allikas: Richard C. Woolfsoni raamat “Arukas imik”